BLOG

BLOG

MUTFAĞIMIZIN VAZGEÇİLMEZİ ADANA KEBAP EN LEZZETLİ BİÇİMDE NASIL YAPILIR?


Adana kebap, Adana mutfağının en meşhur ve lezzetli yemeğidir desek sanıyoruz hiç de abartmış olmayız. Bu harika lezzet aynı zamanda Türkiye'nin vazgeçilmez lezzetleri arasında da ilk sıralarda yer alır. Her ne kadar Adana'ya özgü olsa da Türkiye'de kebapçıların menülerinde yer alan Adana kebap, ev ortamında da rahatlıkla hazırlanabilir. Elbette bunun için incelikleri hakkında detaylı bilgi sahibi olmak gerekir. Peki, mutfağımızın vazgeçilmezi Adana kebap en lezzetli biçimde nasıl hazırlanır? İşte bilmeniz gereken bazı püf noktaları!

Ayrıca; bu yazımızı da okumayı unutmayın:  En İyi Kebap Türleri Hangileridir ?

Ateşten gelen lezzet!

Ateşten gelen lezzet

Kebap kelimesi, TDK'ya göre doğrudan ateşte veya bir kap içerisinde susuz olarak pişirilmiş et anlamına geliyor. Kebabın doğuşu ile alakalıysa pek çok efsane bulunuyor. Bunlardan birisi, kebabın ilk olarak Çukurova bölgesinde kurulmuş olan Kizzuvatna adlı Hitit egemenliğindeki bir krallıkta yapıldığı ve 4 bin yıllık bir geçmişi olduğu yönünde. 

 

Kebabın bugünkü anlamını kazandığı yer; Adana!

16. yüzyılda Dicle ve Fırat ırmakları üzerinde çalışan küçük ırmak tersanelerinden birisi Birecik'teydi. Bu tersanede çalışan ustalar Halep'ten gelirken aşçılarını da yanlarında getirmişlerdi. Bu aşçılar tersane işçilerine kebap yaparlardı. Zamanla çıraklar da kebap yapmayı öğrendi ve kendi kebap dükkanlarını açmaya başladılar. Bağdat demiryolunun gelişmesi ile birlikte bu kebapçılar dükkanlarını yeni bir merkeze; Adana'ya taşıdılar. Böylece kebap kültürü Adana'da yaygınlaştı ve bugünkü anlamını kazandı!

 

İyi Adana kebabın sırrı!

iyi adana kebabın sırrı

Kebap ustaları, Adana kebabın lezzetini, erkek kuzu eti ile hazırlanmasına bağlıyor. Buna göre içine konulan kuyruk yağının da erkek kuzudan olması gerekiyor. Böyle hazırlanan kebabın bulgur gibi dağılacağı belirtiliyor. Kullanılan kıyma da çok önemli. Etin kaburga ve but kısmının zırhlanması, bir kısmının da makinede kıyma haline getirilmesi gerekiyor. Gerçek Adana kebabında fazla baharat kullanılmıyor, sadece tuz ekleniyor.

 

İşte Adana kebap tarifi!

Adana kebabın lezzet sırlarını paylaştıktan sonra evde hazırlamak isteyenler için bir de tarifine yer verelim istedik. Adana kebap için kullanılacak malzemeleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • 700 gr dana kıyma, 
  • 300 gr kuzu kıyma, 
  • 1 diş sarımsak, 
  • 2 adet kuru soğan, 
  • 1 çay kaşığı pul biber, 
  • 1 çay kaşığı karabiber, 
  • 1 yemek kaşığı acı biber salçası, 
  • Yarım demet maydanoz.

 

Hazırlanışı: Soğan ve sarımsakları incecik doğrayın. Kuzu ve dana kıymayı soğan ve sarımsak ile karıştırın, ardından iyice yoğurun. Ardından içine baharatları, sıvı yağı, salçayı ve maydanozları ekleyerek yoğurmaya devam edin. Ardından kebabı 3 saat kadar buzdolabında bekletin. Etiniz beklerken fırın telini kuyruk yağı ile yağlayın. Etinizi yani hazırladığınız kıymayı şişlere dizin. Izgara telinin üzerine şişleri dizin ve 30 dk. kadar pişirin. Kebabınız piştikten sonra sumaklı soğan salatası ve yağlı pide ile servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!

Türk ve dünya mutfaklarında deneyimli şefler tarafından hazırlanan lezzetleri keşfetmek için The Grill'e davetlisiniz. Şubelerimizi incelemek için;

The Grill

Elite World Grand İstanbul Basın Ekspres -The Grill

Elite World Grand İstanbul Küçükyalı - The Grill

Elite World İstanbul Florya - The Grill

Elite World Grand Sapanca - The Grill

Elite World Van - The Grill

 

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: