BLOG

BLOG

MEVSİM GEÇİŞLERİNDE YAŞANAN CİLT PROBLEMLERİNDEN KURTULMA YOLLARI


Mevsimlerin değişmesiyle birlikte cildimizin ihtiyaçları da değişiyor. Bu nedenle cilt bakım rutininizde birkaç oynama yapmanız gerekebiliyor. Geride kalan yaz mevsiminin ardından kışa merhaba demeye hazırlandığımız şu dönemlerde soğuyan hava ile birlikte cilt hassasiyeti de artıyor. Peki değişen mevsim ve hava şartları cildimizde ne gibi problemlere yol açıyor? Bu problemlerin önüne geçmek için neler yapılabilir? Mevsim geçişlerinde oluşan cilt problemlerinden kurtulmanın yolları nelerdir? Tüm bu soruların cevabını sizler için araştırdık. İşte mevsim geçişlerinde yaşanan cilt problemleri ve bu problemlerden kurtulma yolları...

 

Mevsim Geçişlerinde Yaşanan Hava Değişimleri Ciltte de Bazı Değişikliklere Yol Açabiliyor

mevsim-gecislerinde-yasana-cilt-problemleri

Cildimiz dış etkenlere doğrudan maruz kalan bir organ. Bu nedenle dış ortamdaki değişimlerden direkt olarak etkileniyor. Cilt problemleri de en çok hava değişimlerinin yoğun şekilde yaşandığı mevsim geçişlerinde yaşanıyor. Mevsim geçişlerinde yaşanan nem, rüzgar ve ısı değişimleri ile ultraviyole ışınlarının değişiklikleri ciltte bazı problemlerin yaşanmasına sebep oluyor. Cilt de bu değişen hava şartlarına karşı bir adaptasyon sürecine giriyor. Eğer bizler bu adaptasyon sürecine destek olmak adına cilt bakım rutinimizde gerekli düzenlemeyi yapmazsak, cilt sorunları yaşamamız da kaçınılmaz oluyor. Mevsim geçişlerinde yaşanabilecek cilt problemlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte ısınan havada artan nem, cilt gözeneklerini açar, kılcal damar görünümünü genişletir, sebum dengesini ise azaltır.

Siyah nokta oluşumu en çok yaz mevsimine geçiş dönemlerinde yaşanır.

Sonbaharla birlikte soğumaya başlayan havanın etkisiyle birlikte cildin üst tabakası kalınlaşmaya başlar. Ultraviyole ışınlarının etkisiyle de pigmentasyon sorunları ortaya çıkar. Aynı zamanda cildin nem oranı azalır ve kuruluk problemiyle birlikte dış etkenlere karşı hassasiyet oluşur.

Akne, sivilce, sedef ve egzama gibi cilt problemleri en çok sonbahar dönemlerinde ortaya çıkar.

Hassaslaşan ciltte kızarıklıklar ve pul pul dökülmeler yaşanabilir.

Kepeklenme sorunu yaşanabilir.

Dudaklar daha sık kurur ve çatlar.

 

Mevsim Geçişlerinde Cilt Bakım Rutinlerine Dikkat Edilmesi Gerekiyor

Özellikle kış mevsiminin yaklaşmasıyla soğuk havaların başladığı şu günlerde yaşanabilecek cilt problemlerine karşı önceden önlem almak son derece önemli. Malum, bu dönemlerde cildimiz özel bir bakım istiyor. Yazın yakıcı sıcağını geride bıraktığımız, kışın soğuğunu ise karşıladığımız şu günlerde cilt sağlığımız için dikkat etmemiz gereken bazı şeyler var. Bu sayede mevsim geçişlerinde yaşanan cilt problemlerinden kurtulabiliriz. Cildi temiz tutmak, değişen hava şartlarına uygun cilt bakım ürünleri kullanmak, yeteri kadar su içmek ve sağlıklı beslenmek, mevsim geçişlerinde yaşanabilecek cilt problemlerinin önüne geçmek için alınabilecek önlemler arasında.

 

Cilt Temizliğine Özen Gösterin

Cilt temizliğine özen gösterilmeli. Bunu yaparken de mevsimine göre cildin ihtiyacı olan içeriklere sahip bir temizlik ürünü kullanmak gerekiyor. Aynı zamanda cilt tipine uygun ürünleri seçmek, daha verimli bir temizlik sağlıyor.

 

Peeling Yapın

peeling

Genellikle mevsim geçişlerinde ciltte oluşan ölü derileri ciltten atabilmek için peeling uygulamak önemli. Peeling ürünleri, cildi derinlemesine temizleyen ve cildin yenilenmesini destekleyen bir bakım sağlar. Bu sayede cildiniz daha canlı, parlak, taze ve pürüzsüz bir görünüme kavuşur.

 

Tonik ile Etkili Bir Cilt Temizliği Sağlayın

Antiseptik özelliğe sahip olan tonikler ile cilt temizliğinizi tamamlayın. Cilt tipinize uygun olarak seçtiğiniz bir tonik kullanarak etkili bir cilt temizliği yapabilirsiniz.

 

Güneş Kremini İhmal Etmeyin

Güneş kremi düzenli olarak kullanılmalı. Genellikle yazın kullanılan güneş kremini aslında dört mevsim kullanmak gerekiyor. Cildi güneşin zararlı ışınlarından koruyan güneş kremleri, ciltte hasar oluşumunun önüne geçmeye yardımcı olur. Aynı zamanda lekelenme, erken yaşlanma, siyah nokta ve kırışıklık gibi problemlerin önüne geçer.

 

Nemlendirmek Oldukça Önemli

Nemlendirmeyi ihmal etmemek gerekiyor. Tüm cilt tipleri nemlendirilmeye ihtiyaç duyar. Yağlı ciltlerin nem ihtiyacı özellikle mevsim geçişlerinde daha belirgin hale gelir. Aniden değişen hava şartları cildin nem dengesini bozarak cilt problemlerinin yaşanmasına yol açabilir. Bu nedenle cilt tipinize uygun nemlendiricilerle cildinizi yeteri kadar nemlendirdiğinize emin olmalısınız.

 

Sağlıklı Beslenmeye ve Su Tüketimine Dikkat Edin

su

Sağlıklı beslenmek ve yeteri kadar su tüketimi de bu dönemde çok önemli. Unutmayın ki, cilt yalnızca dışarıdan değil içeriden de besleniyor. Bu nedenle bolca su içmeyi ve cilde fayda sağlayan A,C ve E vitaminlerini içeren besinleri tüketmeyi ihmal etmemek gerekiyor.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Yaz Aylarında Almamız Gereken Vitaminler

Avokadonun Belki Sizin de Bilmediğiniz 6 Faydası

Hindistan Cevizi Yağının Bilmeniz Gereken 11 Faydası

Yazın Bolca Tüketmeniz Gereken Vücudunuzun Su İhtiyacını Karşılayan 10 Sağlıklı Yiyecek

Kış Aylarında Cilt Bakımı İçin Neler Yapabiliriz?

Güneşlenirken Cilt Sağlığımızı Da Korumak İçin Almamız Gereken Önlemler Nelerdir?