BLOG

BLOG

KAHVE TUTKUNLARI İÇİN: DÜNYANIN BELLİ ÜLKELERİNE AİT 7 KAHVE ÇEKİRDEĞİ TÜRÜ VE ÖZELLİKLERİ


kahve çekirdekleri

Kahve! Yorgun anların kurtarıcısı, mis gibi kokusuyla ve lezzetiyle bizi içine çeken o güzel içecek! 1200- 1300 yıldır hayatımızda ama sanki insanlık tarihinin en eski içeceklerinden bir tanesi. Öyle ki 70 civarında ülkede kahve tarımı yapılmakta. Son yıllarda da ülkemizde kahvelere ilgi oldukça arttı. Peki kaçımız bu kahveleri bilerek içiyoruz? Kaç kahve çekirdeği türü var ve özellikleri neler? Gelin, bu konuyu derinlemesine inceleyelim…

 

Ana kahve çekirdeği türleri

kahve çekirdeği türleri

Her şeyden önce bilinmesi gereken, 3 ana kahve çekirdeğinin bulunduğudur. Bu kahve çekirdeklerinin isimleri; Robusta, Liberica ve Arabica’dır. Bu çekirdeklerin alt türleri de bulunmaktadır. Fakat ana çekirdekler bunlardır. Bu çekirdek türleri işlenirken ve hasat edilirken farklı aromalara bürünür.

  • Liberica: Liberica, Arabica ve Robusta’ya göre düşük üretimli bir kahve türüdür.
  • Robusta: Diğer türlere göre %2,5 daha fazla kafein içeren bu kahve türü sert içimlidir.
  • Arabica: Düşük kafeinli, kolay içimli olan bu kahve çekirdeği aromatik ve lezzetlidir. Dünyadaki kahveler %80 oranında bu çekirdekten üretilir.

Üç ana çekirdek türünü öğrendik. Şimdi sıra ülkelere göre bu kahve çekirdeklerinin özelliklerini öğrenmekte. Çünkü sıcaklık ve yükseklik gibi onlarca neden, kahve çekirdeklerinin lezzetlerini etkilemekte.

 

Vietnam- Robusta

Vietnam’da savaş yıllarından etkilenmeyen tek şeyin kahve olduğunu söyleyebiliriz. Vietnam’da sert içimli olan Robusta kahve çekirdeği tercih ediliyor. Hatta Robusta’nın ana vatanı desek doğru demiş oluruz. Vietnam en çok kahve ihraç eden ülkeler arasında bulunuyor.

robusta

Endonezya- Robusta & Arabica

İlginç kahve türleriyle ismini sıkça duyduğumuz Endonezya, yılda 660.000.000 kg’lık bir üretim sağlıyor. Kalite olarak Brezilya ve Kolombiya kadar lezzetli olmasa da dünya kahve üretiminde önemli yere sahip.

 

Brezilya- Arabica

Bildiğiniz üzere Brezilya, en fazla kahve üreten ülkelerin başında geliyor. Brezilya’da 2016 yılında, bir yıl içerisinde 2,594,100,000 kg kahve üretildi. Brezilya'da yetişen kahvenin lezzetli oluş nedenleri arasında, geniş üretim alanları ve ürünün birinci kalite olması yer alıyor. Brezilya'da üretilen kahveler düşük asit oranına sahip oldukları için de sıkça tercih ediliyor.

 

Hindistan- Arabica & Robusta

Hindistan, Arabica ve Robusta çekirdekleri açısından oldukça zengin bir bölge. Ülkenin dikkat çeken ve güney bölgesinde yetişen çekirdekleri, yumuşak içimleri ve yüksek asit oranları ile bilinmekte.

 

Kolombiya- Arabica

Kahve üretiminde, yılda 810.000.000 kg’lık bir oranla hatırı sayılır bir yeri bulunan Kolombiya; Arabica çekirdeği ile tat olarak Brezilya'nın hemen arkasından geliyor. Kolombiya’nın lezzetli kahve türleri arasında ise Extra ve Supremo gibi türler yer alıyor.


Etiyopya- Arabica

Etiyopya'da kahve kültürü M.S 800'lü yıllara dayanmaktadır. Hatta tarihî bulgular, kahvenin anavatanının Etiyopya olduğunu göstermektedir. Bir rivayete göre; eski zamanlarda kahve çekirdekleri yiyen keçiler, dervişler tarafından gözlemlenmiştir. Dervişler bunun üzerine, keçilerin yediği meyvenin suyunu kaynatarak içmiştir. Yılda 384.000.000 kg kahve üretimi gerçekleştiren Etiyopya, oldukça lezzetli kahve ağaçlarına sahiptir.

 

Uganda- Arabica & Robusta

Uganda kahvesi, aroması ve şarapsı asitliliği ile Afrika kahvesine benzer. Fakat Kenya ve Etiyopya kahveleri kadar tercih edilmez. Kahve ülkede önemli derecede ihraç edilir ve ülkenin önemli bir ekonomik kaynağıdır. Uganda’nın önemli kahveleri arasında, Bugishu bulunur. 

 

Tadı damakta kalan içecekler, şık sunumlarla zenginleştirilen el yapımı lezzetler ve keyifli bir ambiyans; Elite World Hotels'te yer alan tüm Coffee Company'lerde sizleri bekliyor!

Elite World Grand Sapanca - Coffee Company

Elite World Istanbul Taksim - Coffee Company

Elite World Grand Istanbul Basın Ekspres - Coffee Company

Elite World Grand Istanbul Küçükyalı - Coffee Company

Elite World Istanbul Florya - Coffee Company

Elite World Van - Coffee Company

Elite World Marmaris - Coffee Company

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Türk Kahvesi Hakkında Bilmedikleriniz       

İstanbul'un Anadolu Yakası'nda Keyifle Kahve İçebileceğiniz 10 Mekân

Her Gün Bir Kahve İçmeniz İçin 9 Neden

Evde Yapabileceğiniz Birbirinden Özel 9 Kahve Tarifi

Serin Havalarda İçimizi Isıtıcak 8 Farklı Kahve Tarifi