BLOG

BLOG

İSTANBUL'UN EN BÜYÜK OKSİJEN DEPOSU: BELGRAD ORMANI


Belgrad Ormanı

Belgrad Ormanı hem İstanbullular hem de şehir dışından gelenler için muhteşem bir kaçış noktasıdır. Harika bir doğaya sahip olan bu yere ulaşım oldukça kolaydır. Birçok kişi, burada oldukça keyifli vakit geçirmektedir. Eğer siz de adeta bir oksijen deposu olan Belgrad Ormanı’na nasıl gidilir, burada neler yapılır ve tarihi nedir gibi soruların cevabını merak ediyorsanız, yazımızı okumaya devam edin.

 

Belgrad Ormanı hakkında kısa bilgi

Belgrad Ormanı, Çatalca Yarımadası'nın en doğu ucunda bulunmaktadır. Avrupa Yakasın'da yer alan bu yerin kuzeyinde Karadeniz, doğusunda ise İstanbul Boğazı yer alır. 5.300 hektarlık bir alana yayılan Belgrad Ormanı’nın en yüksek noktası 230 metredir. Kestane, kayın, gürgen ve meşe gibi onlarca ağaç türü burada yer alır. Günümüzde mesire yeri olarak kullanılan bu orman, su ihtiyacını karşılamak için yapılmış tarihî su bentlerini bünyesinde barındırır. Bu bentler; 2. Sultan Mahmut Bentleri (1839), Valide Bendi (1796) ve Topuzlu Bendi (1750)'dir. Osmanlı zamanında Belgrad Ormanı ve su bentleri büyük öneme sahip olmuştur. Öyle ki bentlere ve ormanlara zarar vermek, ölüm ile sonuçlanmıştır. Çünkü ormanlar İstanbul’un kalbi, bentler ise halkın su kaynaklarıdır. Bölge ismini Kanuni Sultan Süleyman'ın Belgrad Seferi'nden dönerken getirdiği esirleri buraya yerleştirmesiyle almıştır.

 

Belgrad Ormanı’na ne zaman gidilir?

Belgrad Ormanı’na ne zaman gidilir

Belgrad Ormanı her mevsim, her gün ve her saat oldukça güzeldir. Yani her zamanının ayrı bir güzelliği vardır. Fakat aşırı kalabalığı sevmiyorsanız ve ormanın en güzel halini görmek istiyorsanız; hafta içi sabah saatlerinde gitmeye çalışın. Ormanın sunacağı tüm yeşilleri, buram buram oksijeni ve kuşların cıvıltılarını en derin şekilde hissedin. Mevsim olarak ise ilkbahar ve sonbahar aylarını tercih edin. Yaz aylarının hafta sonlarını tercih etmemeye çalışın.

 

Belgrad Ormanı’nda neler yapılır?

Belgrad Ormanı’nda neler yapılır

İşte Belgrad Ormanı’nda yapabileceğiniz bazı aktiviteler:

  • Farklı uzunluklara sahip olan parkurlardan bir tanesini seçerek, kuş cıvıltıları eşliğinde yürüyüş veya koşu yapabilirsiniz.
  • Göl manzarasına karşı unutulmaz bir kamp yapabilirsiniz.
  • Ormanda bulunan işletmeler göl manzaralı olmadığından, yanınızda getireceğiniz kahvaltılıklar ile göl manzaralı, muhteşem bir kahvaltı yapabilirsiniz.
  • Mangal alanlarında mangal yapabilirsiniz.
  • Orman içinde bulunan üçgen evi ziyaret edebilirsiniz.
  • Tarihî su bentlerini görebilirsiniz.

 

Belgrad Ormanı’nda bulunan mesire alanları

Belgrad Ormanı'nda bulunan mesire alanları şunlardır; Neşet Suyu Mesire Alanı, Mehmet Akif Ersoy Mesire Alanı, Kirazlıbent Mesire Alanı, Kömürcübent Mesire Alanı, Irmak Mesire Alanı, Falih Rıfkı Atay Mesire Alanı, Fatih Çeşmesi Mesire Alanı, Bentler Mesire Alanı, Binbaşı Çeşmesi Mesire Alanı, Ayvat Bendi Mesire Alanı.

 

Belgrad Ormanı’na nasıl gidilir?

“Belgrad Ormanı'na nasıl gidilir?” sorusunun birden fazla cevabı bulunmaktadır. Buraya otomobil veya toplu taşıma ile ulaşmak mümkündür. Eğer özel aracınızla geliyorsanız Bahçeköy üzerinden Göktürk'e, Göktürk'ten Belgrad Ormanı'na devam ederek buraya ulaşabilirsiniz. Diğer bir yandan cumartesi ve pazar günleri Beşiktaş'tan kalkan D2 ile veya 42HM Hacıosman Metro- Bahçeköy, 42T Taksim- Bahçeköy, 42M Zincirlikuyu-Bahçeköy, 42R Rumelihisarı-Bahçeköy, 153 Sarıyer- Bahçeköy otobüs hatları ile buraya ulaşabilirsiniz.

 

Belgrad Ormanı giriş ücreti ne kadardır?

Belgrad Ormanı için giriş ücretleri, araçlara göre farklılık göstermektedir. İşte 2019 Belgrad Ormanı giriş ücretleri:

  • Yaya: (Ücretsiz)
  • ATV: 8 TL
  • Motosiklet: 8 TL
  • Minibüs: 35 TL
  • Otobüs: 110 TL
  • Otomobil: 10 TL
  • Midibüs: 60 TL

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

İstanbul'da Manzarasıyla Ünlü 6 Yer

İstanbul'da Yer Alan, Kendinizi Dinleyebileceğiniz 7 Huzur Dolu Yer

İstanbul'da Koşu İçin En Şahane 10 Parkur

İstanbul'daki En Güzel Piknik Yerleri

İstanbul'a İlk Kez Gelecekler için Seyahat Rehberi