BLOG

BLOG

İŞİNİZİ DEĞİŞTİRME ZAMANININ GELDİĞİNİN KANITI 8 DURUM


İşinizi Değiştirme Zamanının Geldiğinin Kanıtı 8 Durum

Her çalışan zaman zaman işi ile ilgili memnuniyetsizlik yaşayabilir. Ancak sabahları işe giderken ayaklarınız geri geri gidiyor ve işiniz tatsız bir rutine dönüşüyorsa, bu bir uyarı olabilir. Peki bu durumun geçici bir mutsuzluk mu yoksa içten içe verilmiş bir istifa mı olduğunu nasıl anlayabilirsiniz? Neyse ki işinizi değiştirme zamanınızın geldiğini gösteren bazı açık işaretler var. Mevcut işinizde bu 8 işaretten birden fazlasını görüyorsanız iş ilanlarına bakmaya başlayabilirsiniz.

 

1. Bitmek Bilmeyen Bir Pazartesi Sendromu Yaşıyorsanız...

Haftanın ilk iş gününün yarattığı stres "Pazartesi Sendromu" olarak tanımlanıyor. Özellikle yoğun baskı altında çalışılan dönemlerde, bu kaygı yüzünden işten kaçınmak istemeniz oldukça doğal. Ancak bu kaygı, tüm hafta sonunuzu ele geçiriyorsa tehlike çanları çalmaya başlar. Bu işaret, iş hayatındaki mutsuzluğunuzun özel hayatınıza yansıması olarak değerlendirilebilir. Giderek artan bu mutsuzluğun etrafınızı saran bir kara buluta dönüşmemesi için bazı cevaplara ihtiyacınız var. "İşim hakkında ne hissediyorum? Bu iş beni tatmin ediyor mu?" sorularına olumlu cevaplar veremiyorsanız işinizi değiştirmeyi düşünmeye başlamanın tam zamanı.

 

2. Çalışma Arkadaşlarınızdan veya İşvereninizden Saygı Görmüyorsanız...

Çalışma Arkadaşlarınızdan veya İşvereninizden Saygı Görmüyorsanız

Kağıt üzerinde mükemmel görünen kariyer fırsatları, kötü bir ekip lideri ya da patron yüzünden eziyete dönüşebilir. Yönetici pozisyonunda yer alanlar kişilerden, liderliğinin yanı sıra çalışanlarına saygı duyarak kariyer hedeflerini desteklemesi de beklenir. Yetersiz ve değersiz hissetmenize neden olan her şey, çalışma ortamınız sağlıksız hale getirir. Etik olmayan davranışlar, güvensizlik ve mobbing gibi işaretler varsa yeni bir iş aramaya başlayabilirsiniz.

 

3. Tutkunuzu Kaybediyorsanız...

Her işin belirli bir maddi karşılığı olduğunu biliyoruz. Ancak profesyonel hayatta, maddi getiri kadar manevi doyum da önemli. Yaptığımız işe olan tutkumuzu kaybetmemek için motivasyona ihtiyaç duyarız. Elbette motivasyon kaynakları işin tanımına göre değişebilir. İş yerinizde kendinizi amaçsız hatta sıkkın hissediyorsanız, becerilerinizi yeterince kullanamıyor olabilirsiniz. İşiniz potansiyelinizin tam olarak ortaya çıkmasına engel oluyorsa diğer seçenekleri değerlendirmenin zamanı gelmiş olabilir.

 

4. Sürekli Şikayet Ediyorsanız...

laptop-ekranina-bakan-kizgin-kadin

Şikayet etmek memnuniyetsizliğin en önemli göstergesidir, öyle değil mi? Günlük hayatta yaşadığımız birçok şey şikayet etmemize neden olur. Ancak iş yeriniz ve özellikle işiniz hakkındaki şikayetleriniz kronik hale geldiyse kendinize kulak verin. Kariyer hedefinden yoksun, rekabetçi olmayan ortamlar monotonluğu ile boğucu olabilir. Şikayetlerinizin temelinde gerçek anlamıyla "yaptığınız iş" yatıyorsa daha fazla zaman kaybetmeyin.

 

5. Daha Fazla İş-Yaşam Dengesine İhtiyaç Duyuyorsanız...

Belki bu işe başladığınızda henüz bir aile kurmamıştınız ve uzayan çalışma saatleri sizin için bir engel oluşturmuyordu. Ancak şimdi, artan sorumluluklarınız ve ihtiyaçlarınız yüzünden daha fazla dengeye ihtiyaç duyuyor olabilirsiniz. İş hayatınız ile aile hayatınız arasında denge kurmaya çalışmak, sizi strese sokuyor ve yıpratıyorsa doğru zaman gelmiş olabilir.

 

6. Fiziksel ve Psikolojik Semptomlar Baş Gösteriyorsa...

basini-tutan-sarisin-adam

Kafanızın içi sürekli iş ile meşgulken nasıl mutlu olabilirsiniz? Uykularınızı kaçıran çatışmalar ve kabuslar hiçbir zaman iyi bir haberci olmaz. Yaşadığınız mutsuzluk farklı fiziksel ve psikolojik semptomlar halinde baş gösterebilir. Uykusuzluk, aşırı sinirlilik ve depresyon bunlardan sadece birkaçı. Unutmayın hiçbir iş, sağlığınızdan daha değerli değil.

 

7. Bu İş İçin "Fazla" Olduğunuzu Düşünüyorsanız...

İş hayatında kariyer yapmak, doğrusal bir çizgide ilerlemeyi gerektirmez. Başarılı bir kariyer, tek bir işte sonsuza kadar kalmak anlamı da taşımıyor. Evet, başlangıçta bu işin sizin için biçilmez kaftan olduğunu düşünmüş olabilirsiniz. Ancak zamanla işin niteliği kişisel becerilerinizin altında kalabilir. Kendinizi geliştirdiğiniz yıllar boyunca pozisyonunuz, şirket içinde giderek küçülmüş olabilir. Terfi ve büyüme olanakları kısıtlı bir pozisyondaysanız zaman kaybetmeden yeni olasılıkları değerlendirmeniz şart.

 

8. Çok Daha İyi Bir Fırsat Yakaladıysanız...

el-sikisan-takim-elbiseli-adamla

Birçok başarılı kariyer öyküsü değişimle başlar. Şans kapınızı çaldıysa bu fırsatı kaçırmak istemezsiniz. Sektörünüzde faaliyet gösteren diğer firmalar size ulaşabilir. Daha yüksek bir maaş, daha profesyonel bir ekip ve hatta kişisel fırsat içeren bir iş teklifi ile karşılaşabilirsiniz. Güvenli alanınızda kalmak yerine işinizi değiştirmeyi tercih edebilirsiniz.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

İş Hayatımızı ve Ofis Yaşamımızı Çekilmez Kılan 10 Karakter

Uzun Toplantıları Başarılı Bir Şekilde Geçirmek İçin Neler Yapmalıyız?

Startup Nedir? Başarılı Bir Startup Oluşturmak için Dikkat Edilmesi Gerekenler