BLOG

BLOG

KARİYER PLANLAMASI REHBERİ


Eğer iyi bir kariyer isteniyorsa bunun yolu kariyer planlamasından geçmektedir. Kariyer planlaması yapmayı, harita üzerinde gideceğiniz yerleri işaretlemeye benzetebilirsiniz. Fakat bu planlamayı yapmadan önce mutlaka bazı şeyler netleştirilmelidir. Çünkü insanın kendini tam anlamıyla tanıması, gideceği noktayı bilmesi anlamına gelmektedir. Kimse istemediği işlerde günlerini harcamak istemez.  İşte başarılı bir kariyer planlaması için dikkat edilmesi gerekenler.

 

Hedeflerinizi belirleyin

kariyer planlama

Hedef belirlemenin önemini şu söz ile açıklayabiliriz: “Nereye gideceğini bilmeyen gemiye hiçbir rüzgar fayda vermez." Ulaşılmak istenen noktayı bilmemek, bu hedef için çaba sarf etmemek ve sarf edememek demektir. Bu yüzden hedef belirlenmeli ve buna yönelik adımlar atılmalıdır.

 

Kendinizi geliştirin

Kendini tanımak oldukça önemlidir. Kariyerinizi bir sahneye çıkmak gibi düşünün. Nasıl bir dansçı sahneye çıkmadan önce aylarca emek harcıyor ve çalışıyorsa; siz de eksikliklerinizi tamamlayarak ve güçlü yanlarınızı daha da geliştirerek sahneye çıkmalısınız.

 

Hangi sektörde çalışmak istediğinizi belirleyin

kariyer planlama rehberi

Kariyer yapılmak istenen sektör, kariyerin odak noktasıdır. Yani olayın başrol oyuncusudur. Bu yüzden çeşitli araştırmalar ile hangi sektörde çalışılmak istendiği detaylıca araştırılmalıdır. Bu araştırmanın içerisinde sektörün zorlukları, getirisi, zevk alınıp alınmayacağı, gelişme sağlanıp sağlanmayacağı gibi birçok unsur vardır. Sektörünüzü belirlerken bunların yanı sıra bilgi, beceri ve nitelikler göz önünde bulundurulmalıdır.

 

Değişiklikten korkmayın

Hedeflerinizi koydunuz ve bu hedef doğrultusunda emin adımlarla ilerliyorsunuz. Fakat bir süre sonra yanlış kararlar verdiğinizi, aslında başka şeyler yapmak istediğinizi anlıyorsunuz. Hiç endişelenmeyin. Birçok kişi ‘hata yapmamam gerekiyor’ düşüncesiyle yanlış kariyer planlaması yapıyor. Ve yıllarca para kazanmadığı ve zevk almadığı sektörlerde çalışmaya devam ediyor. Siz yaptığınız yanlışa dur diyebilirsiniz. Yani yolda plan değişikliği yapabilirsiniz.

 

Kendinizi iyi tanıyın

İnsanın kendini tanıması kariyer planlamasında oldukça önemli bir kriterdir. Çünkü kendini tanımadan koyulan hedeflerin sonu hüsranla bitebilir. Kişinin zayıf ve güçlü yönleri konusunda bilgi sahibi olması gerekmektedir. Tabii ki zayıf yönlere odaklanarak negatifliğe değil, güçlü yönlere odaklanarak başarabileceklerinize bakmalısınız. Ayrıca kendinizi tanımanız, nelerinizin eksik olduğunu ve geliştirmeniz gerektiği konusunda güçlü bir direktiftir.

 

Hareket planı yapın

kariyer planı

Bütün adımları eksiksiz bir şekilde yaptıysanız artık taktikleri belirlemenin zamanıdır. Hareket planı yaparken, çalışmak istediğiniz sektörde bulunan deneyimli ve uzman insanlarla iletişim kurarak fikir alabilirsiniz. Bunun yanı sıra sektörünüz ile ilgili gerekli araştırmaları daha da geliştirebilirsiniz. Sektörde başarılı olmuş ve kendini ispatlamış işlerin yol planını gözden geçirerek onlardan feyz alabilirsiniz. Ayrıca sektördeki başrol oyuncu firmalar hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz. Bu şirketlerde çalışan insanlarla iletişim kurup iş ağınızı genişletebilirsiniz.

 

Son olarak…

Kariyer planı süreklilik isteyen bir şeydir. Bu yüzden verilen önerileri sürekli olarak pekiştirmeye çalışın. Yeteneklerinizin, hobilerinizin kariyerinizi oluştururken en büyük yardımcınız olacağını unutmayın. Kariyer planlaması için acele etmeyin ve köşeli aynı zamanda net çizgiler belirlemeyin. Esneklik, fırsatları değerlendirmek demektir.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: