BLOG

BLOG

EVLİLİĞİN KISA TARİHİ


Ailenin temelini meydana getiren bu olgu, binlerce yıl içinde gelişerek ve değişerek günümüze geldi. Evlilik, şu anda oturmuş bir yapıyla devam etse de hala değişmeye devam etmekte. Bu değişimin başlıca sebebi, toplumların sosyokültürel durumları ve evliliğe olan bakış açısı. Peki, evlilik tarih içinde nasıl uygulandı ve evliliğe nasıl bakıldı? Gelin, hep birlikte inceleyelim.

 

Öncelikli olarak birkaç kısa bilgi verelim… 

evliliğin tarihi

  • Öncelikli olarak birkaç kısa bilgi vermekte fayda var: 
  • Aşk sözcüğü, Farsça bir kelime olan "aşeka", yani sarmaşıktan gelmektedir. 
  • Eski yüzyıllarda kur yapmak lafı, sonucu uzatmak anlamına gelirdi. Kurun bugünkü anlamını kazanması, 16. yüzyıldan sonraya denk düşmektedir.
  • Bilinen en eski aşk mektubu, M.Ö 2.500 yılında Mezopotamya’da hüküm süren Sümer kralı Kral Su- Sin'in karısının taş tablete yazdığı metindir. 
  • İlk evlilik belgesi Mezopotamya'da bulunmuştur. 
  • Balayına balayı denmesinin sebebi, Kuzey Avrupa'da kaçırılan kızların yerini sadece yiyecek ve bal getiren yakınlarının bilmesiydi.
  • 1598 yılında flört "dalga geçmek" anlamına gelirken onu takip eden 100- 200 yıl içinde "davet için arama, kur yapma" olarak değişti.
  • Romalılar bereket simgesi olarak, düğün kurabiyelerini ufalayarak gelinin başına atarlardı. 
  • Roma'da gelin ve damat, aynı kurabiye parçasını yerdi. Bu durum, modern düğün pastasının köklerindendir. 
  • Asurlular nikâhı, gelinin başını örtmesiyle tescil etmekteydiler. 
  • Yunanlılar, sol elde bulunan yüzük parmağında bir damar olduğunu iddia ediyorlardı. Söylenene göre bu damar aşk damarıydı ve kalbe kadar gidiyordu. Ancak yüzük parmağına özel öyle bir damarın olmadığı, günümüzde kanıtlandı.

 

Toplumlara göre evlilik

evlilik tarihi

Evlilik, toplumlar tarafından birçok farklı şekilde algılandı ve uygulandı. İşte, bazı toplumların evlilik anlayışı: 

Çin: Çin'deki evlilik aşk ile değil, tamamen aileler tarafından düzenlenirdi. Ve bu uğurda tüm hazırlıklar, aileler tarafından yapılırdı. Aileler, sürekli olarak gençleri evliliğe teşvik ederlerdi. 

Eski Mısır: Eski Mısır'da aile içi evlilik vardı. Firavunlar, taht sevdası yüzünden kız kardeşleriyle evleniyordu. Evliliklerin sürekli olarak bu şekilde yapılması, halka da yansımıştı. Diğer toplumlara göre boşanma azdı ve kadın hakimiyeti gözle görülür şekildeydi.

Eski Yunan: Eski Yunan'da aşk, evlilikten sonra başlıyordu. Damat kaynanasına hediyeler alıyor, kız babası çeyiz hazırlıyordu.

Sümerler: Sümerlerde, evlilikte birçok kanun ve kural vardı. Baba ve anne çocuklar üzerinde eşit haklara sahipken birbirlerinin üzerinde eşit haklara sahip değillerdi. Eğer erkek aldatıldıysa karısını ölüm cezasına çarptırabiliyor veya çocuk sahibi olamıyorsa boşayabiliyordu.

Bunların yanı sıra birçok millette ve dinde evlilik farklı şekillerde anlaşılmış, uygulanmış ve kutsal sayılmıştır. 

 

Elite World Hotels & Resorts; şık mekânları ve eğlenceli konseptleri ile düğün gününüzde mutluluğu ve estetiği sizlere aynı tepside sunuyor. Düğün ve nikâh paketleri hakkında bilgi almak için:

Elite World Grand İstanbul Basın Ekspres Düğün

Elite World Grand İstanbul Küçükyalı Düğün

Elite World İstanbul Florya Düğün

 

Bu yazılar da ilginizi çekebilir: