BLOG

BLOG

GELİN BOHÇASI GELENEĞİ HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER


Her kültürde olduğu gibi Türk kültüründe de evlilikle ilgili birçok gelenek bulunmaktadır. Hayatlarını birleştirmek isteyen çiftler için, evlilik kararı aldıktan sonra oldukça heyecanlı bir yolculuk başlar. İşte bu yolculukta gelin bohçası geleneği, ufak ama önemli bir detaydır. 

gelin bohçası

Gelin bohçası geleneğinin tarihine bakacak olursak, oldukça eskilere dayandığını görürüz. Aslında bu geleneğin, evlenecek çiftlerin omuzlarındaki yükü bir nebze azaltmak için uygulanmaya başlandığı düşünülmektedir. Türk geleneklerine göre damadın ailesi geline, gelinin ailesi ise damada bir bohça hazırlar. Hazırlanan bohçada gelin ve damat için hazırlanan hediyelerin yanı sıra, aile bireyleri için de hediyeler bulunur. Bohçalar hazırlandıktan sonra, karşılıklı olarak planlanan bir günde aileye hediye edilir. Gelin bohçası geleneğinin, çiftlerin ihtiyaçlarını karşılamanın yanı sıra ailelerin de yakınlaşmasına olanak tanımak amacıyla başladığı tahmin edilmektedir. 

Gelin bohçası geleneğinin başlangıç tarihi tam olarak bilinmese de başladığı günden beri değişmediği bir gerçektir. Bu gelenekle ilgili meydana gelen tek değişiklik, bohçanın içine konulan hediyelerdir. Eski dönemlerde gelin bohçasında el işi örgüler ve giysiler yer alırken, günümüzde bunların yerini lüks markalara ait giysiler ve ürünler almıştır. Hatta ailelerin işini kolaylaştırmak için öngördüğünüz bütçeye ve arzu ettiğiniz markalara göre bohçanızı hazırlayıp size teslim eden şirketler bile vardır. 

gelin bohçası

Gelin bohçası geleneğine uygun olarak bohçayı kendileri hazırlamak isteyen aileler, karşılıklı bağların güçleneceği bir alışveriş süreci içerisine girerler. Bu süreçte gelin ve kayınvalide, birlikte alışverişe çıkarlar. Bu sayede hem gelin kendi zevkine göre alışveriş yapmış hem de kayınvalide gelininin zevklerinden haberdar olmuş olur. Birlikte yapılan alışverişin ardından kayınvalide; aldığı havlu, süs eşyaları gibi detayları da bohçaya ekler. Son olarak bohçanın süslenmesi işlemi vardır. Kayınvalidenin bohçaya koyacağı hediyeler ve bohçanın süslemesi, gelin için bohçanın verileceği güne kadar sürprizdir. Bohçanın verilme zamanı, verilme şekli gibi detaylar bölgeden bölgeye değişiklik gösterebilir. Ancak buna rağmen gelin bohçası geleneğine göre bohçada mutlaka bulunması gereken sabit hediyeler vardır. Gelin geceliği, gelin terliği, makyaj seti, bornoz takımı, pijama takımı, parfüm seti bu hediyelerden bazılarıdır. Bunların yanı sıra havlu, patik, bir çift kıyafet gibi bohçaya eklenecek hediyeler de olabilir. 

Gelin bohçası, eski dönemlerde bir bohçanın içerisinde teslim edilse de günümüzde daha çok sandık veya valiz gibi şeylerle teslim edilmektedir. Bu şekilde teslim edilmesinin asıl nedeni ise gelin ve damadın sandığı veya valizi daha sonra kullanabilmesi; yani onlar için daha kullanışlı olmasıdır. Ancak sandık veya valiz ne ile teslim edilirse edilsin, bohçayı süsleme geleneği halen devam etmektedir. Bohça yerine teslim edilecek sandık veya valiz layığıyla süslenir ve belirlenen günde geline teslim edilir. Bu sıcak gelenek sayesinde hem aileler arasındaki bağ güçlenir hem de gelinin ihtiyaçları giderilerek evlenecek çifte katkıda bulunulmuş olur.

 

Elite World Hotels & Resorts; şık mekânları ve eğlenceli konseptleri ile düğün gününüzde mutluluğu ve estetiği sizlere aynı tepside sunuyor. Düğün ve nikâh paketleri hakkında bilgi almak için:

Elite World Grand İstanbul Basın Ekspres Düğün

Elite World Grand İstanbul Küçükyalı Düğün

Elite World İstanbul Florya Düğün

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: