BLOG

BLOG

EVLİLİK ÖNCESİ SENDROMU NEDİR?


Evlilik, birbirini seven iki insanın, ilişkileri ilerlediğinde doğan hayatlarını birleştirme isteği sonucu gerçekleşen bir olaydır. Düşünsenize, bundan sonraki hayatınızda; her sabah hayatınızın aşkıyla birlikte uyanacaksınız. Aile olacaksınız ve her zaman birbirinizin yanında olacaksınız... Bu düşünceler birbirini seven her insanı mutluluktan havalara uçurmaya yeter de artar bile.

İşte bu hayatları birleştirme kararı alınana kadar her şey bu kadar toz pembedir. Sonrasında aileler tanışır; onların birbirleriyle uyumu da çiftler için son derece önemlidir. Yeni bir ev kurma hazırlıkları başlar; ki bu da çiftler için son derece stresli ve yorucu bir dönem olabilir. Bu saydığımız iki neden bile, insanın gözünü korkutuyor değil mi? Bir de bunlara ilave başka etmenlerin de olabileceğini düşünün; hal böyle olunca çiftler evlilik öncesinde kendilerini mutsuz hissedebilir, hatta evlilik kararlarını bir kez daha gözden geçirecek kadar ileriye gidebilirler. Eğer siz de bu düşüncelere kapıldıysanız veya yakın çevrenizde böyle hisseden birileri varsa; kesinlikle endişelenmeyin. Çünkü uzmanlar bunu "evlilik öncesi sendromu" olarak nitelendiriyorlar ve son derece doğal karşılıyorlar.

Ayrıca; bu yazımızı da okumayı unutmayın: Nişan Neden Yapılır?

İnsan neden evlenir?

Psikiyatristlerin son derece olası bulduğu evlilik öncesi sendromuna bir çözüm bulmak için öncelikle bu soru üzerine bir parça düşünmek gerekiyor. Öncelikle evlilik, toplum değer yargılarına göre ortaya çıkmış bir kurumdur. Buna göre birbirini seven iki insan belirli yaşlara geldiklerinde çocuk sahibi olmak ister ya da çevreleri tarafından bu baskıya maruz kalırlar. Zaten kişiler arasında var olan duygusal çekim, aşk ve diğer olumlu duygular da, bu süreci desteklemektedir. Her zaman bir arada olma fikri, onlara gayet cazip gelir. İşte tüm bu duygular, kişileri evlilik fikrine yaklaştıran şeylerdir.

Eğer evlenme kararı aldıysanız; siz de partneriz de tüm bu düşünce evrelerinden geçmişsiniz demektir. Ancak toplum, ikinize de evliliğin sonu olmayan ve çok mutlu bir yaşantı biçimi olduğunu öğretti ve bunu bu şekilde idealleştirdi. Bu yüzden şu anda ikinizin de evlilik öncesi stres yaşaması son derece normal.

 

Evlilik öncesi stresin panzehri: Onu cennet olarak görmekten vazgeçmek!

Uzmanlar bu konuda daha iyi hissetmeniz için evliliği asla sorun çıkmayacak ve her şeyin gönlünüzce olduğu bir şey olarak görmemeniz gerektiğini söylüyorlar. Yani öncelikle kafanızdaki bu idealize edilmiş evlilik fikrinden kurtulmalısınız. Tıpkı hayat gibi evlilik de birçok değişkene bağlıdır ve hissettikleriniz zaman zaman değişecektir. Her şey hiçbir zaman kusursuz olmayacaktır ve zaten kusursuz olmak da zorunda değildir. Önemli olan birlikte yaşamanın beraberinde getirdiği saygı, sevgi ve hoşgörüyü birbirine karşı her aşamada gösterebilmektir.

 

O, sizin için doğru eş mi?

Özellikle bizim toplumumuzda kız çocukları, büyüdüklerinde özel birine aşık olacakları; onunla evlenecekleri ve sonsuza kadar mutlu bir evlilikleri olacağı fikriyle büyütülürler. Oysa gerçek hayat, bu hayalden çok farklıdır. Farklı topluluklar üzerine yapılan araştırmalar, bu beklentinin ancak beşte bir oranda gerçek olabildiğini ortaya koyuyor. Dolayısıyla hayal ettiğiniz tek eşli yaşam, belki de en ideal olan olmayabilir.


Evlilik öncesi yaşanan stres, asıl evlilik fikrinin getirdiği sorumluluklardan kaynaklanıyor. Çünkü eş rolü, kişiye değişmesi gerektiğini ve artık başka biri olmasını söylüyor. Evlilik öncesi dönemde çiftler tam da bu konuda birbirlerini tartmaya başlıyorlar. Acaba benim için doğru eş mi, beni mutlu edebiliyor mu, onunla bir hayat geçirebilir miyim gibi sorulara karşılıklı olarak içlerinde cevaplar arıyorlar. Bu da ister istemez, insanın üzerinde bir baskı ve stres oluşmasına neden oluyor. Oluşan stres ise yaşanan gerginliklerle bir araya geliyor ve insanda bu kararı ve karşısındakini sorgulama isteği uyandırıyor.

 

En güzel hatıraları kabusa çevirmemek!

Tüm bu bahsettiklerimiz evliliğe giden yolda, çiftlerin zaman zaman amaçlarından sapmalarına neden olabiliyor. Aslında çok basit olan problemler, ortalığı bir savaş meydanına çevirebiliyor. Gelinliğinizin modeli, koltuğunuzun rengi, eşiniz olacak insanla aranızda büyük sorunlara dönüşebiliyor. O an yaşadığınız stresle tüm bunların çok önemli konular olduğunu düşünebilirsiniz ama inanın o süreç geçtiğinde hepsinin aslında basit detaylar olduğuyla yüzleşeceksiniz. Ve tüm bunlar arasında telafi edemeyeceğiniz tek bir şey karşınıza çıkacak: O da sevdiğiniz insanın kırılan kalbi! Bu nedenle evlilik öncesinde yaşadığınız ve son derece normal olan stresi, sevdiğiniz insana mal etmemeye çalışmalısınız. İkinizin de ayrı bireyler olduğunu ve her zaman aynı fikirde olamayacağınızı kabullenmelisiniz. Çünkü ideal bir evlilik, ancak bu düşünce üzerine şekillenebilir. Eğer bu konuda çok zorlanıyorsanız ve yaşadığınız stresle başa çıkamıyorsanız; mutlaka profesyonel bir yardım almayı deneyin. Unutmayın; çözümü olmayan hiçbir şey yok ve bu şeyleri sadece siz hissetmiyorsunuz!

 

Elite World Hotels & Resorts; şık mekânları ve eğlenceli konseptleri ile düğün gününüzde mutluluğu ve estetiği sizlere aynı tepside sunuyor. Düğün ve nikâh paketleri hakkında bilgi almak için:

Elite World Grand İstanbul Basın Ekspres Düğün

Elite World Grand İstanbul Küçükyalı Düğün

Elite World İstanbul Florya Düğün

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: