BLOG

BLOG

DÜNYANIN GÖZ BEBEĞİ ÜLKESİ FİNLANDİYA HAKKINDA 15 İLGİNÇ BİLGİ


finlandiya hakkında bilgiler, finlandiya nasıl bir yer

Son zamanlarda Finlandiya, gerek eğitim sistemi gerekse yaşam standartları ile sıkça kendinden bahsettiriyor. Tabii ki tüm dünyanın ilgisini çekmesinin tek nedeni bu değil. Eğlence ve iş imkânları, ekonomisi, kabul edilebilir nüfusu, doğası ve teknolojik girişimleri de tercih edilme nedenleri arasında. Peki dünyanın göz bebeği ülkesi olan Finlandiya hakkındaki ilginç bilgiler neler? İşte o ilginç bilgiler...

 

Finlandi'ya neden güneş batmaz?

finlandiya kısa bilgi, finlandiya ile ilgili bilgiler

Finlandiya’da yaşanan bu muhteşem doğa olayının ismi ‘’gece yarısı güneşi’’, yani ‘’Midnight Sun’’. Bu olay aslında Kuzey ve Güney kutup dairelerinde gerçekleşen bir tür doğa olayıdır. Bu doğa olayı, Finlandiya’da yaz mevsimi yaşanırken 24 saat güneşin batmamasına neden olur ve özellikle Lapland bölgesinde iki aydan fazla sürebilir.

 

Nokia burada doğdu

Hepimizin bildiği Nokia markası, 1865 yılında Finlandiya'da kâğıt hamuru fabrikası olarak kuruldu. Bu yıllardan sonra farklı endüstrilere giriş yaptı. Nokia, taşınabilir telefon endüstrisine büyük katkılarda bulundu. Diğer bir yandan Nokia ile alakasız olarak Angry Birds ve Linux da bir Fin buluşuydu.

 

Eşitlik ve hoşgörü…

Finler sessiz ve sakin insanlardır. Birisiyle tanıştıkları zaman ilk zamanlar soğuk davranırlar. Fakat saygılı, seviyeli, eşitlik gözeten ve hoşgörülü insanlardır. Gereksiz konuşmaktan kaçınırlar. Bu yüzden sessiz kalırlar. Dakikliğe ve verdikleri sözleri tutmaya büyük önem verirler.

 

Katedral deyince...

1830 ile 1852 yılları asında Rus Çarı I. Nikolay tarafından inşa ettirilen Helsinki Katedrali, şehrin sembollerindendir. Her yıl 500 bin kişi burayı ziyarete gelmektedir. Ayrıca Finlandiya'nın başkenti olan Helsinki, klasisizmden etkilenerek Art Nouveau tarzı mimarinin en güzel örneklerini taşımaktadır.

 

Dünyanın en ilginç yarışmaları da burada!

Finlerin gerçekten ilginç gelenek ve görenekleri bulunuyor. İşte bazı ilginç yarışmaları: Dünya Bataklık Futbolu Şampiyonası, Eş taşıma yarışması, Dünya Cep Telefonu Fırlatma Şampiyonası, Buzda Yüzme Etkinliği ve Fin Sauna Dünya Şampiyonası...

 

13 Ekim Başarısızlık Günü

Finlerin sıra dışı bir mizah anlayışları var desek? Finlandiya her yıl 13 Ekim'de talihsizlikler ve kötü haberler için Başarısızlık Günü kutluyor. Tabii ki bunun amacı, bir nevi gerçekleşen olumsuzluklardan ders çıkarmak!

 

İlk internet tarayıcısı

Şüphesiz internetin gelişiminde birçok ülkenin rolü vardır. Fakat ‘’Erwise’’ özellikle internet efsaneleri arasındadır. Çünkü 1994 yılında Finlandiya’da üç öğrenci tarafından piyasaya sürülen Erwise, dünyanın ilk kullanıcı arayüzüne sahip tarayıcısıydı. Bu tarayıcı Sir Tim Bernors- Lee tarafından (World Wide Web'in yaratıcısı) takdir gördü. Fakat proje gerekli finansmanı sağlayamadı. Kısa bir süre sonra Mosaic ve Internet Explorer piyasaya sürüldü.

 

‘’Noel Baba Finlandiya’da yaşadı!’’

Lapland bölgesinde, Noel Baba'nın yaşadığı iddia edilen bir ev bulunmaktadır. Bu ev ziyaretçilere açıktır. Ev 2010’dan beri Noel Baba’nın resmi evi olarak kabul edilmektedir.

 

Özgürlükler ülkesi

Finlandiya; başkasının özgürlük alanına girilmediği sürece sakin, sessiz ve güvenli bir ülkedir. Ülke yemyeşil alanlara, nehirlere ve temiz bir havaya sahiptir. İstediğiniz ormanda böğürtlen toplayabilir, istediğiniz göl kenarında balık tutabilirsiniz.

 

Doğasıyla rekor kıran ülke

Finlandiya ‘’Bin Göller Ülkesi’’ olarak da bilinmektedir. Çünkü Finlandiya'da tamı tamına 187.888 göl bulunmaktadır. Buna ek olarak 179.888 adet de Fin adası bulunmaktadır.

 

Kuzey ışıklarının dayanılmaz güzelliği

Kuzey ışıkları; diğer adıyla ‘’Aurora Borealis’’ Lapland bölgesinde özellikle mart ve eylül aylarında çıplak gözle seyredebilecek, muhteşem bir doğa olayıdır. Yılda 200'den fazla gecede görülebilen bu doğa olayı, mutlaka deneyimlenmelidir.

 

En çok kahveyi de onlar içiyorlar!

Kim demiş dünyanın en çok kahve içen milleti Fransızlar, İsveçler, İtalyanlar diye? Tabii ki de Finler! Finler evde ve iş yerlerinde günde 8- 9 fincan kahve tüketmektedirler. Bunun en büyük nedenleri arasında -40 dereceye varan soğuklar vardır. Tabii ki yaz mevsimi gelince sıcak kahve, yerini buzlu kahveye bırakır.

 

En fazla süt tüketimi

Finler kahve kadar sütü de sevmektedirler. Şöyle ki; günlük kişi başına düşen süt miktarı 1 litredir. Bu da onları kişi başına yıllık en yüksek süt tüketimine sahip olan ülke yapar.

 

Burada arabadan fazla sauna var

Finlandiya kültüründe sauna bambaşka bir yere sahiptir. 5,5 milyon nüfusa sahip olan Finlandiya'da, 2 milyondan fazla sauna bulunmaktadır. Tabii 2 milyon sauna deyince 2 milyon tane SPA merkezi veya bunun için özel işletme var diye düşünmeyin. Bu kültürde sauna önemli bir yere sahip olduğu için yük gemisinden parlemento binasına kadar her yerde sauna bulunuyor.

 

Diğer ilginç bilgiler:

  • Finlandiya dünyanın en temiz suyuna sahiptir.
  • Boz ayılar milli hayvanlardır.
  • Ülkede 10 şişeden 9'u mutlaka geri dönüşüme girmektedir.

 

İş, turizm ve eğlence amaçlı seyahatlerinizde düşlerinizdeki gibi bir konaklama deneyimi yaşamak için siz de Elite World Hotels & Resort’u keşfedin.

Elite World Grand Sapanca

Elite World Grand İstanbul Küçükyalı

Elite World Grand İstanbul Basın Ekspres

Elite World İstanbul Taksim

Elite World İstanbul Florya

Elite World Marmaris

Elite World Van

Elite World Comfy İstanbul Taksim

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: