BLOG

BLOG

DÜĞÜN STRESİYLE BAŞA ÇIKMANIN 8 YOLU


Düğün günü, her insan için hayatındaki en özel günlerden biridir. Bu nedenle herkes, bu özel günün muhteşem geçmesini ister. Düğün gününün hayal edildiği gibi geçmesi için, öncesindeki hazırlıkların eksiksiz tamamlanması ve düğün sürecinin her iki taraf için de keyifli geçmesi gerekir. Oysa düğün öncesi hazırlıklar, olası fikir ayrılıkları ve bazen de aileler, çiftlerin düğün öncesi süreçte stres dolu günler yaşamasına neden olabilirler. Peki düğün stresiyle nasıl başa çıkılır? Biraz bilgi, anlayış ve yardımla, düğün öncesi süreçte karşılaşacağınız tüm sorunların ve sizde yarattığı stresin üstesinden gelebilirsiniz! İşte düğün stresiyle başa çıkabilmek için bilmeniz gereken o tüyolar... 

Ayrıca; bu yazımızı da okumayı unutmayın:  Evlendikten Sonra Yapılması Gerekenler


 
1. Kendinizi sakinleştirmenin yolunu bulun
 

stresten_uzak

Her insan, stresle farklı şekilde başa çıkabilir. Kimisi uzun bir yürüyüş yaparak, kimisi sevdiği bir insanla konuşarak sakinleşir. Bu yüzden, siz de düğün öncesi süreçte sinirlerinizin iyice gerildiğini fark ettiğiniz tüm anlarda, o ortamdan uzaklaşarak kendinizi sakinleştirmenin bir yolunu bulun. Bu; güzel bir müzik dinlemek, eğlenceli bir film seyretmek ya da sahil kenarında uzun bir yürüyüş yapmak olabilir. Çünkü böyle yaptığınızda, sinirle ağzınızdan çıkacak kötü sözlerin önüne geçmiş ve bu sayede ilişkilerinizde kalıcı hasarlar bırakmamış olursunuz. Bunu yaptıktan sonra göreceksiniz ki, sorun olduğunu sandığınız o şey aslında o kadar da önemli değil ve çözemeyeceğiniz hiçbir şey yok!


 
2. Ailelerinize karşı duyarlı ve kararlı olun
 


Gerek sizin aileniz gerekse eşinizin ailesi, düğün hazırlıkları kısmına isteseniz de istemeseniz de dahil olacak; daha doğrusu seçimleriniz konusunda sizi yönlendirmek isteyecekler. İşte bu durumun, zaten heyecanlı ve gergin hissettiğiniz bu süreçte, sizde stres yaratması son derece doğaldır. Sizin yapmanız gereken şey ise, ailelerinizin aslında tamamen sizin iyiliğiniz için uğraştığını ve size yardımcı olmak istediklerini unutmamak. Çünkü onlar da sizin kadar heyecanlı ve stresliler. Bu yüzden, düğün öncesinde ailelerinizin hazırlık sürecine dahil olması sizde stres yaratıyorsa, yumuşak bir dille onların görüşlerine çok değer verdiğinizi ancak detaylarla onları yormayıp kendiniz ilgilenmek istediğinizi söylemelisiniz. Siz net ve kararlı olduğunuzda, onlar da sizi anlayışla karşılayacaktır. 


 
3. Birbirinizi dinleyin ve diyaloglarınıza dikkat edin


 
İnsan stresliyken, elinde olmadan sesinin tonu değişebilir ve yanlış kelime seçimleri yapabilir. Ama kimse, kısa bir süre önce tanıştığı ancak şimdi ailesi olacak insanlarla bu tarz diyaloglara girmek istemez. Bu nedenle, düğün öncesi süreçte sakinliğinizi korumaya çalışın ve stresli hissettiğiniz anlarda ağzınızdan çıkacak sözleri iki kez düşünün. Onları dinleyin, anlayın ve mantıklı bir şekilde yorumlayın. Unutmayın, çevrenizde kötülüğünüzü en son isteyecek insanlar ailelerinizdir. 


4. Arkadaşlarınızdan yardım istemekten çekinmeyin

arkadas_destegi


 
Arkadaşlarımız, stresli anlarımızda bizlerin en iyi ilaçlarıdır. Ne durumda olursanız olun, arkadaşlarınızlayken gülebilir, eğlenebilir ve rahatlayabilirsiniz. Bu yüzden düğün stresi içindeyseniz, arkadaşlarınızı arayıp onlardan yardım istemekten çekinmeyin. Bu sayede hem arkadaşlarınız kendilerini onlardan yardım istediğiniz için değerli hissedecek, hem de onlardan yardım almak size iyi gelecek. 


 
5. Düğün hazırlıkları konusunda doğru görev dağılımını yapın


 
Düğün öncesi hazırlıklar konusunda yapılacak çok şey olduğunu biliyoruz. Siz de bu süreçte hem her şeye kendiniz karar vermek hem de kimseyi kendi dertlerinizle yormamak istiyorsunuz. Ancak ne yazık ki, her şeye aynı anda yetişme şansınız yok. Bu yüzden, düğün hazırlıkları konusunda aileniz ve yakın arkadaşlarınız arasında iyi bir görev dağılımı yapmalısınız. Çünkü bu, hem onları mutlu edecek hem de siz, aynı anda her şeye yetişmeye çalışmayacaksınız. Ayrıca bu sayede, hazırlıklar konusunda tek bir sorun bile çıkmayacak.


 
6. Nefes ve gevşeme egzersizleri yapın


 
Düğün öncesinde stresiniz hat safhada olacağı ve yapacak çok fazla şey olduğu için, kendinize vakit ayırmakta zorlanabilirsiniz. Ancak önemli olan, bu süreci sizin için en hafif ve en keyifli şekilde geçirmek. Unutmayın, bu süreci bir daha yaşamayacaksınız! Bu nedenle ne kadar yoğun olursanız olun, kendinize zaman ayırın ve nefes, gevşeme egzersizleri yaparak rahatlayın. Bunu yaptığınızda göreceksiniz ki bu süreci yönetmek kolaylaşacak ve siz kendinizi hiç olmadığınız kadar iyi hissedeceksiniz.


 
7. Problemleri birlikte karar alarak çözmeye çalışın

problem_cozme

 

Düğün öncesi süreçte eşinizle birlikte karar alıp uygulamanız, yeni hayatınızın sorumluluğunu almaya hazır olduğunuzu gösterir. Böyle bir duruş sergilemeniz ise ailelerinizin, tavır almak yerine size saygı duymasını sağlar. Bu nedenle düğün hazırlıkları sırasında çıkabilecek tüm problemlere karşı, birlikte düşünüp konuşarak çözüm üretin ve birlikte karar alın. Bu hem aranızdaki bağı güçlendirecek hem de problemleri kısa zamanda ortadan kaldırmanızı sağlayacak. 


 
8. Profesyonel yardım alın


 
Düğün stresini saydığımız tüm bu yollarla aşamıyorsanız ve kendinizi sürekli olarak gergin ve yorgun hissediyorsanız, profesyonel yardım almayı deneyin. Psikologlar, bu çok sık rastlanan durumla ilgili size yöntem gösterecek ve kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır. Düğününüzün iyi geçmesinin sizin elinizde olduğunu ve bunun için de önce sizin iyi olmanız gerektiğini unutmayın. Düğün öncesi stresi aşmak ve keyifli bir hazırlık süreci yaşamak için, öncelikle kendinize güvenin ve hepsinin geçeceğini hatırlayın!

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: