BLOG

BLOG

DENİZ MÜZESİ GEZİ REHBERİ


Deniz Müzesi

İstanbul’un Beşiktaş semtinde yer alan deniz müzesi, her yıl hem yabancı hem de yerli turistlerin en çok ziyaret ettiği yerler arasında bulunuyor. Türkiye’nin denizcilik alanında en büyük müzesi olma özelliğine sahip olan deniz müzesi, içerisinde bulunan eserler baz alındığında dünyanın sayılı müzelerinden biri oluyor. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı olan müze, Türkiye’nin kurulan ilk askeri müzesi olup koleksiyonunda 20.000 adet eser bulunduruyor.

Ayrıca; bu yazımızı da okumayı unutmayın: Hangi Müze Kartı Almalıyım?

Deniz Müzesi Tarihçesi

1897 yılında Bahriye Nazırı Hasan Hüseyin Paşa’nın isteği üzerine Osmanlı Devlet Tersanesi’nde küçük bir alanda “Müze ve Kütüphane İdaresi” ismi ile deniz müzesi kurulmuştur. İlk başlarda düzenlenmesi yapılmayan bina, müze deposu olarak sergiye açılmıştır. 1914 yılında Bahriye Nazırlığına getirilen Cemal Paşa, denizciliğin diğer alanlarında olduğu gibi müzede de yeniliğe koşmuş ve müdürlüğe Deniz Yüzbaşı Ressam Ali Sami Boyar’ı getirmiştir. Göreve getirilen Ali Sami Boyar sayesinde müze, bilimsel anlamda yeniden düzenlenmiştir. Müzenin düzenlenmesinden sonra Boyar, “Gemi Model Atölyesi ve Mulaj Manken Atölyesi” kurarak müzeciliğin gelişmesine önemli bir katkıda bulunmuştur.

II. Dünya Savaşı’nın başladığı dönemlerde eserleri korumak adına müzede bulunan tüm parçalar Anadolu’ya gönderilmiştir. 1946 yılında savaşın ardından müzenin ve eserlerin yeniden İstanbul’a taşınmasına karar verilmiştir. Dönemin şartlarında müze için en uygun yer olarak Dolmabahçe Camii Külliyesi seçilmiş ve iki yıllık bir çalışmadan sonra yeni müze müdürü Haluk Şehsuvaroğlu’nun katkıları ile 27 Eylül 1948 yılında yeniden ziyarete açılmıştır. Deniz müzesi yaklaşık 13 yıl sonra Beşiktaş İskele Meydanı’nda yer alan Türk Amirali Kaptan- Derya Barbaros Hayrettin Paşa’nın türbesinin yanına taşınmıştır.

 

Deniz Müzesi Bina Özellikleri

3 katlı ana sergi binasına sahip olan müze yaklaşık, 1500 m²’lik alana sahiptir. Binada 17 oda, 4 büyük salon sergileme amacı ile kullanışmış ve salonlara ise rüzgar yönlerinin adları verilmiştir. Deniz müzesinde bahriyeli kıyafetleri, el yazmaları, gemi modelleri, sancaklar, haritalar, saltanat kayıkları, kadırgalar, portolanlar, tablolar, tuğralar, seyir aletleri, armalar, gemi baş figürleri ve silahlar sergileniyor.  Müzenin girişinde ise yaş grubu küçük olan ziyaretçiler için eğitici oyun alanları ve hediyelik eşya alanları bulunuyor.

 

Deniz Müzesi Bölümleri

Deniz müzesi 4 farklı bölümden ve eser koleksiyonundan oluşuyor. İlk bölümünde tarihi kadırgalar, ikinci bölümde saltanat kayıkları, üçüncü bölümde Atatürk kayıkları ve dördüncü bölümde ise piyade kayıkları bulunuyor. Bu eserleri gördükten sonra dilerseniz İstanbul Yalı eserlerini görebilir ve Japonya dönüşü Ertuğrul Fıkrateyni’nin yürek burkan hikayesini okuyabilirsiniz. İstanbul Boğazı ve Beşiktaş İskelesi manzarasına sahip olan Deniz Müzesi oldukça geniş bir alana yayıldığından her parçayı enine boyuna inceleyebilmek için en az 2 saatinizi ayırmanız gerekiyor.

Deniz Müzesi’nin ana binasında yer alan birinci bölümde katlara bakıldığında ise giriş katında; Atatürk odası, deniz şehitleri salonu, gemi isim levhaları, silahlar salonu, eski gemilerin baş figürleri, dekoratif tahta oymalar, Kırım Harbi odası ve Mahmudiye Kalyonu odası bulunuyor. Üst katta ise; Birinci Dünya Harbi salonu, Bahriye Mektebi odası, gemi modelleri, kıyafetler odası, Fatih Sultan Mehmed odası, Turgut Reis odası ve Kaptanı Derya Hızır Hayrettin Paşa odası yer alıyor.

Müzenin ikinci bölümü olan saltanat kayıkları kısmında; Sultan IV. Mehmed’e ait olan Saltanat Kadırgası, mabeyn kayıkları, padişah haremi kayıkları, piyade kayıkları, çok amaçlı kayıklar, imparatorluk armaları, yelken devri gemilerine ait donanım malzemeleri, padişah tahtı ve koltuğu, Piri Reis’in Güney Amerika Haritası ve tarihi gemi modelleri bulunuyor. Deniz müzesinin üçüncü bölümü açık hava müzesi olarak kullanılmaktadır. Bu alanda; XVI, XVII, XVIII ve XIX dönemlerine ait mezar taşları, toplar, su bombaları, kitabeler, kovanlar, çeşitli taş ve metal eserler, muhtelif gemi aksamı ve tuğralar sergileniyor.

 

Deniz Müzesi Giriş Saatleri

3742 eseri ve 15.000’i aşkın kitap koleksiyonu ile canlı tarih olarak adlandırılan İstanbul Deniz Müzesi, her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. Pazartesi günü, yılbaşı ve dini bayramların ilk günü kapalı olan müzeyi, diğer zamanlarda saat 09.00 ile 17.00 arasında gezebilirsiniz. Saatler sadece yaz döneminde 10.00 ile 18.00 olmak üzere değişim gösteriyor. Deniz müzesi yetişkinler için 25 TL olup öğrenciler için ise ücretsizdir.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: