BLOG

BLOG

İSTANBUL’UN SİMGESİ GALATA KULESİ’NİN HİKÂYESİ


Bu yazımızda Galata Kulesi'nin tarihi, Galata Kulesi'nin rivayetleri ve efsaneleri konularını bulabilirsiniz! Geçmiş dönemlerde İsa Kulesi olarak adlandırıldığı bilinen Galata Kulesi'nin yapım tarihi tam olarak bilinmemektedir. Ancak Galata Kulesi'nin yapım tarihi ile ilgili yapılan tahminler arasında en çok MS 500'lü yıllar işaret edilir. Tarihi Galata Bölgesi'nde yer alan en önemli ve en eski eser olan bu kule; Romalılar, Venedikliler, Cenevizliler ve Osmanlılar tarafından tarih boyunca kullanılmıştır.

Ayrıca; bu yazımızı da okumayı unutmayın: Kolonyayı Kim Buldu?

Osmanlı Döneminde Galata Kulesi

galata kulesi

Osmanlılar için Galata Bölgesi; Aynı Romalılarda da olduğu gibi bir dış mahalle olarak görülmüştür. İstanbul'un kadılık ile yönetilmekte olan 4 gerekli bölgeden (Suriçi, Eyüp, Üsküdar ve Galata kadılıkları) birisi de burasıdır. 1453 yılındaki fetihten sonra Cenevizliler, burada yer alan iskân ve ticaret haklarını korumuşlardır. İstanbul'un fethinden sonra bölgeyi teslim alan Osmanlılar; Cenevizlilerin ve Venediklilerin çevrilen fayda sağlayacaklarını da biliyorlardı ancak Osmanlılar, Galata konusunda mesafeli olmaya devam ettiler. Devlet ve halk, 1800'lü havada Galata Bölgesi'ni çok fazla kullanım ait görmediler. Yapılan araştırmalara göre 1600'lerde, başabaşının% 80'lik bir büyük kısmının devamı da ortaya çıkmıştır. Kendi farklı yerleşkelere ayrılan Galata Bölgesi'nde 70 Rum, 18 Müslüman, 3 Frenk,

 

Hezarfen Ahmet Çelebi'nin Galata Kulesi'nden Uçuşu

Hezarfen Ahmet Çelebi, yüzyıllar önce aynı düşünceleri yaş isteyen İmam Cevheri adlı Türk bilginini yerine örnek almıştır. Hezarfen Ahmet Çelebi'nin, Okmeydanı'ndaki deneyler ile deneyimleri Galata Kulesi'nden uçmayı gerçekleştirme girişimleri gerçekleştirilmiştir.

Lodoslu bir sabahta, İstanbul halkının da meraklı gözleri arasında Galata Kulesi'nden boşluğa bırakan Hezarfen Ahmet Çelebi, rüzgârın da etkisi ile uçarak İstanbul Boğazı'nı aşmış ve Üsküdar'a inmiştir. Uçuş bilgiler Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde yer alır.

 

Galata Kulesi Efsaneleri

galata kulesi efsaneleri

Galata Kulesi denildiği zaman en fazla duyulan iki ayrı efsanevi hikaye akıllara gelir. Efsanelerden ilkine göre; Romalılar, bir kadın ve erkeğin Galata Kulesi'ne ilk kez birlikte çıktıklarında, onların mutlaka evlenmeleri ile sonuçlanmaktadır. Galata Kulesi'ne çıktıysa bu tılsımın bozulacağına inanılır.

Bir diğer efsane ise biraz daha masalsıdır. Bu efsanevi hikayeye göre; Galata Kulesi ve Kız Kulesi birbirlerine aşık iki kuledir.İki kule arasında yer büyük boğazlı bu kulelerin kavuşmalarına da imkânsız gözü ile bakılmaktadır. Günden güne özlemleri gittikçe artan kuleler, bir gün Hezarfen Ahmet Çelebi'nin kuleye tırmanması ile birlikte aralarındaki boğazın artık sorun olmaktan çıkmak düşünürler. Hezarfen Ahmet Çelebi'nin Avrupa yakasından Anadolu yakasına uçması da aslında iki kulenin aşkına bağlanmaktadır. Rivayete göre; Hezarfen Ahmet Çelebi, Galata Kulesi'nin yüzyıllardır biriktirdiği mektupları yanına kanatlanmış ve uçuşu sırasında Kız Kulesi'ne bu mektupları bırakmıştır. Aşkının karşılıksız olmadığını anlayan Kız Kulesi ise mektuplardan sonra daha da güzelleşmeye başladı. Galata Kulesi sevgisinin karşılıksız ve tek olmadığını anlamıştır.

 

Galata Surlarının Hikayesi

“Hristos Surları” olarak da Galata Surları'nın üçü kara hastalığı, biri ise deniz tarafındadır. Galata Bölgesi'ne giriş ve çıkışlar; eskiden üzerinde iki ayrıdan yapılıyordu. Bu kapılardan dokuz tanesinin deniz yönünde olması ise Galata'nın bir liman kenti olduğunu göstermektedir. Baştan sona toplamda 14 kilometre olduğu söylenen Galata Surları'nın; 10 metre ile 12 metre yüksekliğe sahip olduğu söyleniyor. Bu surların oğul kalıntısının ise 1864 yılında yıkandığı biliniyor.

 

Galata Kulesi'ne Ulaşım

Refik Saydam Caddesi üzerinde yer alan İstanbul Kültür Sanat Vakfı binasının yanında kalan yoldan, ortalama olarak 300 metre ayakta kısa bir yürüyüşün ardından Galata Kulesi'ne. Yoldan gideceğiniz keyifli fotoğraflar da çekebilirsiniz.

Galata Kulesi'ne en kolay ulaşım yolu ise metrodur. Yenikapı-Hacıosman metrosuna bindikten sonra Şişhane çıkışında inerek Refik Saydam Caddesi'ne. Galata Kulesi'ne geliyorsanız; İstiklal Caddesi tarafından; metronun olduğu sokağın bir ilerisinde yer alan sokağa girerek Tünel Meydanı'na ulaşabilir ve Galata Kulesi'ne gelebilirsiniz. Ziyaretçilere açık olan Galata Kulesi'nin yer alan restoranı, gece saat 22.00'ye kadar ziyaret edebilirsiniz.

Tarihin ve modernizmin tam ortasında, Taksim'de yer alan Elite World İstanbul Taksim; ferah ve geniş alan ile misafirlerine unutulmaz bir konaklama sunuyor. Detaylı bilgi ve rezervasyon için; Elite World İstanbul Taksim

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: