BLOG

BLOG

‘’Nerede O Eski Bayramlar!’’ Dedirten Nostaljik Bayram Geleneklerimiz


"Bugün bayram erken kalkın çocuklar, giyelim en güzel giysileri..." Barış Manço’nun bu meşhur şarkısı her bayram sabahı dilimize dolanır, içimiz çocuksu bir sevinçle dolardı. Sevdiklerimizi ziyaret edip lezzetli sofralarda buluştuğumuz bayramlar, çocukluğumuzun en güzel hatıralarıydı. O güzel günleri biraz unutmuş olmalıyız ki "Nerede o eski bayramlar?" sözünü çok sık duymaya başladık. Siz de gündelik hayatın karmaşasından eski bayramların tatlı telaşını ve bazı bayram geleneklerini unutmuş olduğunuzu düşünüyorsanız gelin, "Nerede o eski bayramlar?" dedirten nostaljik bayram geleneklerimizi birlikte hatırlayalım!

 

Yepyeni Bayramlıklar Almak

Çocukken bayram heyecanıyla sabah erkenden uyanıp bayramlıklarımızı giymek belki de en güzel âdetlerimizden biriydi. Bayramlarda temiz ve şık kıyafetler giyilmesine özen gösterilirdi. Günümüzde de hâlâ sürdüğünü gözlemlediğimiz bu gelenek hem büyüklerimize hem bayrama duyduğumuz saygıyı simgeliyor.

 

Ayrılmaz İkili: Şeker & Kolonya

Her bayram öncesi evde hazır edilen çikolata ve şekerler bayramların en önemli simgesi! Çeşit çeşit şeker ve çikolata hâlâ çocukların bayram sevincini arttırıp yüzlerini güldürmeye devam ediyor. 

Bayramların olmazsa olmazları arasında yer alan kolonya, Osmanlı Devleti'ne yeni yeni ulaştığı zamanlarda oldukça pahalı bir ürün olduğundan bir nevi eve gelen misafire verilen değeri simgelermiş. Genellikle evin en küçüğü eve gelen misafirlere kolonya ikram eder, bu klasik bayram geleneğinin de hâlâ sürdüğünü söylemek mümkün.

 

Şölen Havasında Aile Kahvaltıları

Bayram, tüm ailenin bir arada olduğu kahvaltı sofralarıyla başlardı. Bayram namazından dönen babalar, eve sıcak ekmek getirip evdekileri uyandırırlardı. Çocuklar uyanıp büyük bir hevesle bayramlıklarını giyer ve tüm aile sofrada buluşarak mutlu bir bayram sabahını karşılardı.

 

Büyüklerimizin Elini Öpmek

Büyüklerimizin elini öpmek onlara duyduğumuz sevgi ve saygıyı gösterir. Büyüklerimizin elini öpüp alnımıza götürmemizse ‘’Başımın üstünde yerin var’’ anlamını taşıyor. Günümüzde pek çok aile bu geleneği sürdürmeye devam ediyor.

 

Bayram Temizliği Olmazsa Olmaz

Bayram temizliğinin zaman içerisinde kültürümüze yerleşip bir rutin hâline geldiğini söyleyebiliriz. Eskiden bayram yaklaşırken büyüklerimizi bir temizlik telaşı sarardı. Camlar silinir, koltuklar yıkanır, mutfak ve banyolar parlatılır; ev, akraba ziyaretlerine hazır hâle getirilirdi. Temizlik 3-4 gün sürer, komşular birbirlerine yardım ederdi. Bu yorgunluğun üzerine de birlikte güzel bir Türk kahvesi içilirdi.

 

Bayram Harçlıkları Kırmızı Çizgimizdi!

Çocukların heyecanla beklediği en önemli anlardan biri, elbette ki büyüklerinden bayram harçlığı aldıkları zamanlardı! Büyüklerimizin elini öptükten sonra genellikle bir mendilin içinde aldığımız bayram harçlığı, hepimizin mutluluk sebebiydi. Günümüzde de devam eden bu gelenek şimdiki çocukların da yüzünü gülümsetiyor.

 

Uzaktaki Akrabalarımızı Unutmazdık!

Bayram gelir de akrabalara gidilmez mi? Küslerin bile barıştığı bayramlarda uzun zamandır görmediğimiz kişilerle görüşür, ziyaretlerde bulunurduk. Uzakta olan akrabaları ziyaret edemesek de onlara duyduğumuz sevgiyi ve saygıyı göstermek için telefonla arayıp bayramlarını kutlardık. Günümüzde birçok aile, bayramda akraba ziyaretlerine devam ediyor olsa da bayram kutlamaları uzaktan görüntülü görüşmelerle yapılmaya başlandı.

 

Eğlenceli ve Nostaljik Bir Bayram Kutlaması: Elite World Grand Sapanca

Bazı bayram gelenekleri geçmişte kalsa da eski günleri anımsayabileceğiniz nostaljik bir bayram eğlencesine ne dersiniz? Kusursuz hizmet anlayışıyla bayram tatilinize yeni bir bakış açısı getirmeyi hedefleyen Elite World Grand Sapanca, bu bayramda sizleri bekliyor. Elite World Grand Sapanca, aile ziyaretlerinizi tamamladıktan sonra size unutulmaz bir bayram yaşatacak dopdolu bir program sunuyor. Sevilen şarkıları ve eğlenceli performansıyla Altay, bayramda sizler için sahnede olacak.

Siz de bu bayramda şehir hayatından uzaklaşıp kendinize ve sevdiklerinize güzel bir hediye vermeyi düşünüyorsanız, Elite World Grand Sapanca'da bayramı en eğlenceli şekilde geçirmeye hazır olun! Türk ve dünya mutfağının leziz yemeklerini tadıp eğlenceli vakit geçirmek istiyorsanız Elite World Grand Sapanca'yla iletişime geçebilir, hemen rezervasyon yaptırabilirsiniz.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: