BLOG

BLOG

ZİHNİMİZİ VE BEDENİMİZİ KIŞ AYLARINDA ZİNDE TUTMANIN 10 YOLU


Zihnimizi ve Bedenimizi Kış Aylarında Zinde Tutmanın 10 Yolu

Kış aylarında kapalı ve soğuk havalar ruh halimizi önemli ölçüde etkiliyor. Soğuk hava koşullarında üşümemek için kalın giysiler giyiyor, dışarıda geçirdiğimiz zamanları kısıtlı tutmaya çalışıyoruz. Günlerin kısa olması ve havanın erkenden kararması ruh halimizi oldukça etkiliyor. Çoğumuz kış aylarında zihinsel ve bedensel olarak yorgun hissedebiliyoruz. Bu durumu en aza indirmek, daha enerjik ve pozitif hissedebilmeniz için size 10 önemli tavsiye sunuyoruz...

 

1. Sıcak Bir Duş Alın

Yoğun geçen bir kış gününün ardından yapılacak en iyi şey sıcak bir duş almaktır. Sıcak duş sayesinde sıcacık hisseder, günün stres ve yorgunluğunu üzerinizden atabilirsiniz. Soğuk kış günlerinde sıcak bir duş almak kan akışını hızlandırır. Fiziksel ve ruhsal olarak daha iyi ve yenilenmiş hissetmenizi sağlar. Kendinizi sıcak bir duşla ödüllendirdiğiniz zamanlarda aromaterapi yağlarını, tütsüleri, mumları ve banyo tuzlarını da duşunuza ekleyerek daha iyi hissedebilirsiniz.

 

2. Meditasyon Yapın

Sakinleşmenin en iyi yollarından biri olan meditasyon sayesinde zihninizi boşaltabilir, yenilenmiş hissedebilirsiniz. Vücudunuzdaki yorgunluk hissinin azalmasına yardımcı olan meditasyon uygulamalarıyla kışın hissettiğiniz negatif duygulardan arınabilirsiniz.

 

3. Kış Yürüyüşü Yapın

Kış aylarında hem havalar soğuduğu için hem de hastalıktan korunmak için dışarıda pek fazla zaman geçirilmez. Bu yüzden diğer zamanlara oranla daha az yürümeyi tercih edebilirsiniz. Ancak kışın ihtiyaç duyduğunuz temiz havayı ve pozitif enerjiyi almanın en iyi yollarından biri de yürüyüş yapmaktır.

Sabah uyandığınızda, bir yere giderken, akşamları ya da hafta sonları doğa yürüyüşleri yaparak temiz havayla dolabilir, modunuzu yükseltebilirsiniz. Kış aylarında uzun süren karanlık havanın olumsuz etkilerini en aza indirmek için gündüz yürüyüşleri faydalı olacaktır.

 

4. Uyku Düzeninize Dikkat Edin

Sağlıklı bir bünye için her zaman kaliteli uykuya ihtiyaç duyarız. Kış aylarında da uyku düzeninizi kontrol altında tutarak fiziksel sağlığınızı koruyabilir, çok uzun süre uyumaya engel olarak zihinsel olarak daha iyi hissedebilirsiniz.

 

5. Beslenmenize Dikkat Edin

Hastalıkların daha fazla görüldüğü soğuk kış günlerinde iyi beslenme, her zamankinden daha çok önem taşır. Vitamin ve mineraller açısından zengin besinleri yiyerek bağışıklık sisteminizi güçlendirebilirsiniz. Dengeli beslenmeyle hem daha sağlıklı olursunuz hem de psikolojik olarak daha iyi hissedersiniz.

Direncinizi güçlendirmek ve daha iyi hissetmek için mevsimine göre yiyecekler yemelisiniz. Antioksidan açısından zengin olan yeşil yapraklı sebzeler ile zencefil, zerdeçal, sarımsak gibi bağışıklığınızı yüksek tutacak besinler ve portakal, mandalina, kivi gibi C vitamini deposu meyveler tercih etmelisiniz. Probiyotik açısından zengin olan kefir, yoğurt, turşu, pancar gibi yiyecekleri ve protein bakımından zengin besinleri almayı ihmal etmeyin.

 

6. Evinizde Kış Ruhunu Yansıtın

Vaktinizin çoğunu evinizde geçirdiğiniz kış günlerinde, evde kış ruhunu yansıtmak daha mutlu hissetmenizi sağlar. Battaniyeleriniz, kalın çoraplarınız ve kazaklarınızla birlikte sıcak içeceklerinizi içerken film izlemek, kitap okumak kışın ruhunuzu doyuran aktiviteler arasında yer alır. Daha iyi hissetmenizi sağlayacak dekorasyonlarla, çeşitli mum ve tütsülerle evinizde geçirdiğiniz zamanın kalitesini artırabilirsiniz.

 

7. Sosyalleşmeye Çalışın

Kışın çoğunlukla evde olduğunuz için diğer mevsimlere göre daha az sosyal olabilirsiniz. Sevdiklerinizle daha fazla vakit geçirmeye çalışarak daha iyi hissedebilirsiniz. Evde düzenlenecek film geceleri, akşam yemekleri ya da oyun geceleriyle soğuk kış günlerini avantaja çevirebilirsiniz. Bir araya gelemediğiniz dostlarınızla görüntülü konuşmalar yapmak dahi kışın hissettiğiniz karamsar ruh halini ortadan kaldırmanıza yardımcı olur.

 

8. Cildinize Bakım Yapmayı İhmal Etmeyin

Kış aylarında cildiniz kurumaya daha meyilli olur. Soğuk havanın olumsuz etkilerini azaltmak için vücudunuza nemlendiriciler sürebilir, cilt bakım maskeleriyle ihtiyacınız olan neme kavuşabilirsiniz. Vücudunuzdaki olumlu gelişmeler kış aylarıyla özdeşleşen negatif düşüncelerinizin de azalmasına yardımcı olur.

 

9. Bitki Çaylarından Destek Alın

Kışa özel bitki çaylarıyla hem beden sağlığınızı koruyabilir hem de zihinsel sağlığınıza destekte bulunabilirsiniz. Pek çok bitki çayında sakinleştirici ve yatıştırıcı özellikler bulunur. Rezene, melisa, papatya, sarı kantaron, adaçayı gibi çaylarla iyi hissedebilir, soğuk kış günlerinde içinizi sıcacık bitki çaylarıyla ısıtabilirsiniz.

 

10. Uyumadan Önce Rahatlayın

Uyumadan önce rahatlamak için yoga, meditasyon gibi fiziksel aktivitelerden destek alabilirsiniz. Ayrıca uyumadan önce rahatlamanızı sağlayacak hobiler edinebilir, daha iyi hissetmenizi sağlayanları alışkanlık haline getirebilirsiniz.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Kış Aylarının Vazgeçilmezleri Salep ve Boza Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Hastalıklardan Koruyan 5 Kış Çayı