BLOG

BLOG

KIŞ AYLARINDA SU TÜKETİMİNİN ÖNEMİ


Kış aylarında su tüketiminin önemi

Vücudumuzun büyük bir kısmının sudan oluştuğunu düşündüğümüz zaman; suyun hayatımızın ayrılmaz bir parçası olduğunu görürüz. Fakat birçok kişi otomatikmen sıvı kaybı yaşadığını düşünerek yaz aylarında daha çok su içse de kış aylarında bu kaybın olmadığını düşünerek su tüketimine gereken önemi vermez. Suyun faydalarına baktığımız zaman ise suyun sadece yazın değil, dört mevsimde de oldukça önemli olduğunu görürüz. Siz de kış aylarında yeterince su içmiyorsanız; biraz sonra kış aylarında su tüketiminin önemi üzerine vereceğimiz bilgiler ile fikriniz değişebilir.

 

Daha az üşürsünüz

Soğuk havalar başladığı zaman vücudumuzda bazı reaksiyonlar gelişir. Bu reaksiyonlar vücudun savunma mekanizmasıdır. Mesela havalar soğumaya başlayınca vücut ısı kaybını engellemek için damarların çapını daraltır. Bu durum da derin dokulardan deri yüzeyine olan kan akışının yavaşlamasına ve azalmasına neden olur. Fakat var olan reaksiyon daha çok üşümeyle sonuçlanır. Eğer yeterince su içilmezse kan akışı daha da yavaşlayacaktır. Bu yüzden üşümemek ve kan akışını hızlandırmak için yeterli miktarda su içmeye devam edilmelidir.

 

Daha az hasta olursunuz

Daha az hasta olursunuz

Su içmek bağışıklık sistemini kuvvetlendirmenin etkili yollarından bir tanesidir. Çünkü su, atıklar ve besinleri lenf ve kan sıvıları yoluyla taşıyan bir çözücüdür. Eğer kişi yeterli miktarda su içerse, besinler hücrelere daha iyi nüfuz eder, atıklar daha etkili bir şekilde boşalır. Tüm bunlar sonucunda hastalanmamıza neden olan virüs ve bakteriler etkisiz hale gelirler. Bu durum ise vücudumuzda bulunan tüm sistemlerin etkin bir şekilde çalışması anlamını taşır.

 

Kış hastalıklarını daha rahat geçirirsiniz

Yeterli miktarda su içtiğiniz zaman kış hastalıklarını birkaç açıdan daha rahat geçirirsiniz. Öncelikli olarak yeterli miktarda su içmenizden dolayı toksinler ve bakteriler vücuttan daha kolay bir şekilde atılır. Bunun dışında örneğin kış hastalıklarında ortak bir belirti olan burun tıkanıklığı neticesinde, ağızdan nefes alıp vermek gerekir. Bu durum boğazda kuruluğa neden olur. Boğazda kuruluk hissi devam ederken yeterli miktarda sıvı almamak, boğazın kuruluktan ötürü tahriş olmasına neden olacaktır. Fakat yeterli miktarda su içmek bu belirtiyi hafifletecektir. Bunun dışında yine kış hastalıkların ortak belirtisi geniz akıntısının verdiği rahatsızlıklar da hafifleyecektir.

 

Cildiniz ışıldar

Cildiniz ışıldar

Kış aylarında yeterince su içmek tam anlamıyla cildinizin ışıldamasını sağlar. Çünkü kış aylarında havaların soğumasıyla birlikte iç mekanlarda klima gibi ısıtıcılar kullanılır. Bu da vücut ısısında ani değişikliklerin meydana gelmesi demektir. Bu bir rutin haline geldiği zaman ise cilt nemini kaybetmeye başlamakta ve hatta çatlamaktadır. Yeterli miktarda su içtiğimiz zaman ise cildimizin nem dengesi korunur, cildimiz daha az kırışır ve daha genç görünürüz.

 

Kilo kontrolü sağlar

Kilo vermenin zor olduğu kış aylarında, kilo kontrolü sağlamanın en güzel yolu su içmektedir. Su kalorisiz bir içecektir ve doygunluk hissi yaratır. Mesela sabah uyandığımız zaman aç karnımıza içtiğimiz su gece boyunca yavaşlayan metabolizma ve bağırsak hareketlerini hızlandırmayı sağlamaktadır. Diğer bir yandan öğünlerden 30 dakika önce içilecek bir bardak su doygunluk hissi verdiği için daha az yemeyi sağlayacaktır. Bununla birlikte öğün aralarındaki duygusal açlık hissini bastırmak için bir bardak su içmek de doygunluk hissi yaşatacaktır. Su kilo verme ve kilo kontrolü sürecinde birçok farklı şekilde kullanılabilmektedir.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Su İçmeyi Unutarak Neler Kaybettiğinizi Biliyor Musunuz?

Soğuk Havalarda Hem İçimizi Isıtacak Hem De Enerjinizi Artıracak 8 İçecek

Yazın Bolca Tüketmeniz Gereken Vücudunuzun Su İhtiyacını Karşılayan 10 Sağlıklı Yiyecek

Kışın Neden Kilo Alırız?

Kış Aylarında Hastalıklardan Korunmak