BLOG

BLOG

Yüzmenin Eklemlerimize Sağladığı Faydalar


Yazın sıcaklardan bunaldığımızda aklımıza hemen serin sulara koşmak gelir. Havuzda ya da denizde yüzmenin keyfiyle hem rahatlar hem de eğleniriz. En güzeli de yüzerken aynı zamanda egzersiz yapmış oluruz!

Yüzme, vücut gelişimini ve sağlığını bütünsel olarak destekleyen en keyifli spor dallarından biri. Rahatlatan ve tazeleyen etkisiyle hem fiziksel hem psikolojik sağlığımıza büyük avantajlar sağlıyor. Ayrıca eklemlerimiz üzerindeki olumlu etkileri sayesinde sık sık tercih ediliyor. Peki, yüzmek eklemlerimiz üzerinde nasıl bir etki yaratıyor? 

 

1. Eklemlerin Esnekliğini Artırabilir

Yaşlanma, hastalık ya da hareketsizlik gibi nedenlerle kas ve bağlarınız kısalabilir; eklemlerinizin hareket kabiliyeti zamanla azalabilir. Yüzmekse vücuttaki kasları ve eklemleri zorlamadan geniş bir hareket aralığı içinde çalıştırıyor. Yüzerken su içinde yapılan uzatma, çekme ve döndürme hareketleri; kas ve bağların uzamasına, eklem esnekliğinin artmasına yardımcı oluyor. Böylece eklemlerin hareket açıklığı korunuyor ve hareket kabiliyetiniz artıyor. Siz de düzenli olarak yüzerek eklemlerinizin esnekliğini ve hareket kabiliyetinizi koruyabilir, böylece günlük aktivitelerinizi daha kolay yerine getirebilirsiniz.

 

2. Eklemleri Güçlendirebilir

Yüzme; düzenli olarak yapıldığında tüm vücut kaslarını çalıştıran, kapsamlı spor dallarının başında geliyor. Sırt ve omuz kasları başta olmak üzere özellikle üst vücut kaslarını güçlendiriyor. Bu durum; bilek, omuz ve dirsek eklemleri için destekleyici bir etki yaratıyor. Bacak kaslarının güçlenmesi ise diz ve ayak bileği eklemlerini destekliyor. Özetle yüzerken su içinde yapılan hareketler vücut kaslarını geliştiriyor; gelişen kaslar ise eklemlerin güçlenmesine, dengeli ve etkili bir şekilde çalışmasına yardımcı oluyor.  

 

3. Eklem Ağrılarından Kurtulma Sürecini Hızlandırabilir

Su, eklemlere en az zorlanma ile en rahat şekilde hareket edebileceği ortamı sağlıyor. Suyun kaldırma kuvveti sayesinde suda hareket ederken eklemler arası sürtünme azalıyor. Ayrıca çevresel kasların güçlenmesi ile eklemlere binen yük hafifliyor. Böylece yüzmek; eklemleri rahatlatarak ağrıların hafiflemesine, daha hareketli ve sağlıklı bir yaşam sürmenize yardımcı olabilir.

 

4. Eklemlerin Zarar Görme Riskini Azaltabilir

Tekrarlı hareketler, eklemler arası sürtünmeyi artırıyor. Bu da dikkatli olunmadığında eklemlere zarar vermek anlamına gelebiliyor. Daha önce de belirttiğimiz gibi suyun kaldırma kuvveti, vücut ağırlığını taşımaya destek olduğu için karada yapılan sporlara göre eklemlere daha az yük binmesini sağlıyor. Spor sırasında sürtünmenin etkisi azalıyor, böylece spor yaralanması riski minimize edilmiş oluyor. Bu nedenle yüzme, eklem sağlığı açısından en güvenli sporların başında geliyor.

 

5. Kan Dolaşımını Destekleyerek Eklemleri Koruyabilir

Yüzme, tüm bu faydalarının yanı sıra kardiyovasküler sağlığı destekleyerek kan dolaşımını artırıyor. Yüzme sayesinde artan dolaşım, eklemlerin etrafındaki dokulara daha fazla oksijen taşınmasına yardımcı oluyor. Bu sayede yoğun yüzme antrenmanları sonrasında dahi iyileşmeyi destekleyerek eklem sağlığını olumlu yönde etkiliyor. Siz de düzenli olarak yüzerek hem kalp hem eklem sağlığınızı koruyabilirsiniz.

 

Sağlığın ve Zindeliğin Adresi: Fit Life SPA & Health Center

Eklemlerinizi iyileştirmek, korumak ve güçlendirmek için sağlıklı ve nezih bir ortamda yüzmek istiyorsanız ELITEWORLD Hotels & Resorts bünyesindeki Fit Life SPA & Health Center'ı ziyaret edebilirsiniz! ELITEWORLD Hotels & Resorts'un İstanbul, Sapanca ve Van’da bulunan otellerindeki Fit Life SPA & Health Center'larda özel ısıtma sistemine sahip kapalı havuzları kullanabilirsiniz. Böylece yaz veya kış fark etmeksizin daha sağlıklı, güçlü ve fit bir bedene kavuşabilirsiniz. Sporunuzu yaptıktan sonra otel bünyesindeki kafelerde sağlıklı atıştırmalıklardan yiyebilir, böylece enerjinizi toplayabilirsiniz.

Siz de düzenli olarak dezenfekte edilen yarı olimpik havuzlardan yararlanmak isterseniz Elite World Hotels & Resorts ile hemen iletişime geçebilirsiniz!