BLOG

BLOG

Spor Yaparken Doğru Nefes Almanın Yöntemleri


Spor Yaparken Doğru Nefes Almanın Yöntemleri

Spor yaparken nefesiniz kesiliyor ve kendinizi çok yorgun mu hissediyorsunuz? Spor sonrasında nefes darlığı gibi sorunlar mı yaşıyorsunuz? Bunlar sizin doğru nefes alamadığınıza dair birer işaret olabilir. Nefes almak o kadar basit bir eylem gibi duruyor ki nasıl nefes aldığınız genelde arka planda kalıyor. Oysa doğru nefes alıp verme yöntemleri, özellikle spor yaparken dikkat etmeniz gereken konular arasında. Böylece spordan daha çok verim alabilirsiniz. Gelin, spor yaparken nasıl nefes alıp vermeniz gerektiğine ve doğru nefes tekniğine beraber bakalım.

 

Nefesinizi Tutmayın

Spor esnasında zorlandığınızda kendinizi nefesinizi tutarken buluyor olabilirsiniz. Oysa spor yaparken nefesinizi tutmak oldukça yanlış bir hareket. Nefesinizi tutmanız, oksijenin kalbe dönüşünü engeller ve bu da baş dönmesi, yüksek tansiyon gibi sorunlara neden olur. Doğru nefes, derinden ve uzun soluklu alınandır. Spor yaparken konuşabilecek kadar rahat olmalı, bu sırada nefes nefese kalmamaya dikkat etmelisiniz.

 

Sabit Bir Ritim Tutturun

Spor esnasında nefes alıp verirken bir düzen oturtmanız önemli. Yani spor yaparken sabit bir ritimde nefes almaya özen göstermelisiniz. Bunun için kendi nefesinizi dinleyebilirsiniz. Nefesinize odaklanmak bir süre sonra nefes ritminizi sabit tutmanızı sağlar.

 

Nasıl Rahat Ediyorsanız Öyle Nefes Alın

Spor yaparken nasıl nefes almanız gerektiği konusundan emin değilseniz bu konuya bir açıklık getirelim. Her ne kadar doğru nefes tekniği yapılan egzersizlere göre değişse de aslında burada tercih size ait. Siz nasıl daha rahat nefes alıyorsanız o yöntemi tercih etmeniz gerekiyor.

Ancak bazen fiziksel sorunlar ortaya çıkabiliyor. Burun delikleriniz küçükse ya da burnunuz tıkalıysa yeterli oksijeni burnunuzdan almakta zorlanabilirsiniz. Bu gibi durumlarda ağzınızdan nefes alabilirsiniz. Yine de burundan nefes almanın havadaki patojenleri durdurmada daha etkili olduğunu belirtelim.

 

Diyafram Nefesine Alışın

Birçok farklı nefes tekniğinden bahsetmek mümkün olsa da temel nefesimiz diyafram nefesidir. Bu teknikle nefes aldığınızda akciğerlerinizin değil, karnınızın şiştiğini hissedersiniz. Bunun nedeni diyaframın devreye girmesidir. Diyafram, nefesi daha derinden almanızı sağlar ve kan dolaşımınıza daha fazla oksijen girmesine yardımcı olur.

Diyaframdan nefes alıp almadığınızı küçük bir testle öğrenebilirsiniz. Elinizi karın boşluğu ile göğüs kafesinin ortasına koyun. Eğer eliniz koyduğunuz yer, siz nefes alıp verirken eş zamanlı kalkıp iniyorsa diyaframdan nefes alıyorsunuz demektir.

Ayrıca; bu yazımızı da okumayı unutmayın: Sabah Aç Karnına Karın Çalışmak

Yaptığınız Antrenmanlara Göre Nefesinizi Değiştirin

Yaptığınız Antrenmanlara Göre Nefesinizi Değiştirin

Doğru nefes almak oldukça basit görünse de spor sırasında bazı detaylara dikkat etmelisiniz. Egzersiz yaparken zorlandığınız noktalarda nefes verebilir, kendinizi rahat hissettiğiniz noktalarda nefes alabilirsiniz. Bu sayede tüm hareketleri daha kolay şekilde yaparsınız.

Nefes alma şekliniz, yaptığınız antrenmanlara göre değişebilir. Ağırlık çalışmalarında ağırlığı kaldırırken nefes verip ağırlığı indirirken nefes almanız gerekir. Squat yaparken aşağı inerken nefes alıp oturma pozisyonu aldığınızda nefes verirsiniz. Bu da zorlandığınızda nefes verip rahatladığınızda nefes alma tekniğine dayanır.

Koşarken hem burnunuzdan hem ağzınızdan nefes almalısınız. Rahat tempolu koşularda genelde burundan nefes almak sorun oluşturmazken tempo arttıkça burundan değil, ağızdan nefes almanız önerilir. Bunun nedeni tempolu koşularda burnunuzun yeteri kadar oksijen alamıyor olması. Kardiyo egzersizlerinde ise burundan yavaş ve derin nefesler almalısınız çünkü bu egzersizde akciğerleriniz sıcak nefese ihtiyaç duyar.

 

Elite World Hotels & Resorts'ta Spor Yapmanın Ayrıcalığıyla Tanışın

Türkiye'nin en büyük otel zinciri Elite World Hotels & Resorts çatısı altında bulunan Fit Life SPA & Health Center, alanında deneyimli eğitmenleri sayesinde sizi sporla buluşturuyor. Fit Life SPA & Health Center'ın sunduğu olanaklarla spor yaparken bir yandan kalori yakmanız, diğer yandan keyif almanız mümkün. Üstelik eğitmenlerin yönlendirmeleri sayesinde spor yaparken doğru şekilde nefes alıp verebilirsiniz.

Fit Life SPA & Health Center'da sporun yanı sıra masaj ve cilt bakımı yaptırabilir, holistik ritüellere katılabilirsiniz. Böylece hem bedeninizi hem zihninizi dinlendirebilirsiniz.

Siz de keyifli ve verimli bir spor deneyimi için Fit Life SPA & Health Center'ı tercih edebilir, olanaklarla ilgili detaylı bilgi almak için Elite World Hotels & Resorts'un web sitesini inceleyebilirsiniz.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: