BLOG

BLOG

SOĞUK HAVALAR İÇİN SAĞLIKLI BESLENME ÖNERİLERİ


Soğuk havalara sıkça maruz kaldığımız kış mevsimi süresince bağışıklık sisteminin güçlü olması gerekiyor. Çünkü bu mevsimde kış hastalıkları sürekli kapımızda! Güçlü bir savunma mekanizmasına sahip olmak ise ancak yeterli ve dengeli beslenme gibi sağlıklı yaşam alışkanlıkları ile mümkün. Kış aylarında ne yediğimiz ne kadar yediğimiz de önemli! Vücudumuz, düşen sıcaklıklarla birlikte metabolik uyum sonucu düşen vücut ısısını normal ısı düzeyine çıkarmaya çalışıyor; bu da daha fazla enerjiye ihtiyaç duymak ve yemek yeme isteğinin artması demek. Yağlı, karbonhidratlı, basit şeker bakımından zengin besinlerin tüketimi, doğal olarak bağışıklık sistemini olumsuz etkiliyor. Dolayısıyla özellikle kış mevsiminde vitamin ve mineraller bakımından zengin, uzun süre tok tutan sağlıklı besinler tüketmek daha fazla önem kazanıyor. İşte soğuk havalar için bazı sağlıklı beslenme önerileri!

 

Antioksidan zengini besinler tüketin

Antioksidan zengini besinler

Soğuk havalarda vitamin ve mineral ihtiyacının karşılanması için mevsim sebze ve meyvelerinin önemi büyüktür. Sebze ve meyveler A, C, E vitaminleri ile antioksidan özellikli bitkisel kimyasallar bakımından önemli kaynaklardır. Bu nedenle koyu yeşil, sarı, turuncu, kırmızı ve mor sebze- meyveler; ıspanak, brokoli, yeşil soğan, sivri biber, turp, pancar, domates, kuşburnu, elma, kivi, mandalina gibi besinler beslenme düzenine dahil edilmelidir.

 

Omega-3 kaynaklarını beslenmenize dahil edin

Omega-3 yağ asitleri, bağışıklık sistemi sağlığını olumlu yönde etkiler. Balık, balık yağı, fındık, ceviz gibi besinler ise Omega-3 bakımından zengindir. Bu nedenle haftada 2-3 kez balık tüketilmesi önerilmektedir.

 

Probiyotik besinlere gereken önemi verin

Probiyotik besinler

Probiyotik besinler, sindirim sisteminin düzenlenmesine ve bağışıklık sisteminin desteklenmesine yardımcı olurlar. Her gün düzenli olarak yoğurt ve kefir tüketenlerin bağışıklık sisteminin daha kuvvetli olduğu görülmektedir. Bu nedenle hastalıklara karşı direncinizi arttırmak için siz de probiyotik zengini besinleri dengeli bir şekilde tüketebilirsiniz.

 

Sıvı alımını arttırın

Soğuk havalarda vücut ısısını dengede tutabilmek için bol sıvı alımı gerekir. Bu nedenle su ihtiyacı duyulmasa bile her gün 2- 2,5 litre su içilmeli; ıhlamur, adaçayı, kuşburnu çayı gibi sağlıklı içecekler ile sıvı alımı arttırılmalıdır.

 

Kuru baklagillere dengeli bir şekilde yer verin

Kuru baklagiller

Kuru baklagiller hem besin ögeleri bakımından oldukça zengindir hem de bağışıklık sistemi sağlığını güçlendirirler. Bu nedenle kış mevsiminde özellikle haftada 2-3 kez kuru baklagil tüketmekte fayda vardır.

 

Şekerli besinler yerine tam tahıllı ürünleri tercih edin

Yukarıda da belirttiğimiz gibi kış aylarında daha sağlıksız besinler tüketme eğiliminde olabiliriz. Bu nedenle vücut ağırlığı kontrolünün sağlanması daha fazla önem kazanır. Bunun için basit karbonhidrat olan saf şeker ve şekerli besinler yerine kepekli ekmek, makarna, bulgur gibi tam tahıllı ürünler tercih edilmelidir. Bu sayede hem kilo alımının önüne geçilir hem de bağışıklık sağlığı desteklenir.

 

Öğün atlamayın

Sağlıklı bir kış geçirebilmek için beslenme düzeninde besin gruplarına dengeli bir şekilde yer verin. Az ve sık beslenin, çeşitli beslenin, öğün atlamayın. Tüm bunlar sağlıklı ve dengeli beslenmenin temelini oluşturmaktadır.

 

D vitamininin önemini unutmayın

Kış aylarında yeteri kadar güneş göremediğimiz için vücuttaki D vitamini seviyesi azalabilmektedir. Düşük D vitamini, insülin direnci oluşumunda ve kalp damar sağlığı için çok önemlidir. Bu nedenle kış aylarında D vitamini seviyeleri kontrol ettirilmeli, gerekirse takviye kullanılmalıdır.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Kış Aylarında Hastalıklardan Korunmak İçin Yapmanız Gerekenler

Kış Depresyonundan Korunmanın Yolları

Soğuk Havalarda Hem İçimizi Isıtacak Hem de Enerjimizi Arttıracak 8 İçecek

Hastalıklardan Koruyan 5 Kış Çayı