BLOG

BLOG

RAMAZAN SOFRALARININ VAZGEÇİLMEZİ GÜLLAÇ HAKKINDA BİLGİLER


Ramazan ayının yaklaşmasıyla bazı tatlı hazırlıklar başladı ve sofraların belli başlı lezzetleri de gerek raflarda, gerek mutfaklarda yerlerini aldı. Ramazan sofralarının vazgeçilmezi güllaç da bunlardan biri! Özellikle Ramazan ayında misafir ağırlama kültürünün de etkisini gösterdiği iftar sofralarında güllaç eksik olmuyor. Hafif bir tatlı olması da tercih nedenleri arasında yer alıyor. Peki, güllaç tatlısının geçmişi nereye dayanıyor? Damakları şenlendirecek güllaç tatlısı nasıl yapılır? Gelin, bu soruların cevaplarına birlikte bakalım.

 

Güllaç Tatlısının Hikâyesi

Güllaç Tatlısının Hikâyesi

Türk mutfağının geleneksel lezzetleri arasında boy gösteren güllaç, ismini hazırlık aşamasında kullanılan gül suyundan alıyor. Narin ve kırılgan yapraklarla hazırlanan bu tatlı, adeta bir nakış gibi işleniyor. Hikâyesine gelecek olursak güllacın nasıl ortaya çıktığına dair birçok rivayetin dolaştığı ama hepsinin de özünün aynı olduğu görülüyor. Osmanlı kültüründen günümüze gelen bu gelenekte önceleri mısır nişastalarından açılan yufkalar kuruduktan sonra, süt ve şekerle ıslatılıp tüketilirdi. Elinde kalan fazla yufkaları değerlendirmek isteyen Kastamonulu Ali Usta ise şeker ve gül suyu eklediği bir şerbet hazırladı. Hazırladığı bu şerbetle elinde kalan yufkaları ıslatarak bir tatlı yaptı. Ali Usta hazırladığı bu tatlıyı saraydan gelen görevlilere ikram ettiğinde, tatlı çok lezzetli olduğu için herkes çok beğendi. Bunun üzerine görevliler Kastamonulu Ali Usta'yı saraya götürdü ve namı saraya kadar uzanan Kastamonulu Ali Usta ve güllaç, o günden sonra saray mutfağında yerini aldı. Sarayda da çok beğenilen bu tatlı, özellikle Ramazan sofralarının vazgeçilmez lezzeti haline dönüştü. Günümüzde ise Osmanlı'dan gelen bu kültürün varlığını hâlâ koruduğu görülüyor.

 

Güllaç Nasıl Hazırlanır?

Güllaç Nasıl Hazırlanır

Malzemeler:

● 12 adet güllaç yaprağı

● 3 litre süt

● 1 paket şekerli vanilya

● 2 su bardağı ceviz içi

● 3 su bardağı toz şeker

● 2 yemek kaşığı gül suyu

 

Üzerini süslemek için:

● 8 tane taze nane yaprağı

● 8 tane çilek

● 4 yemek kaşığı toz Antep fıstığı

● 4 yemek kaşığı çekilmiş ceviz tozu

 

Hazırlanışı:

● İlk olarak sütü boşaltabileceğiniz derin bir tencere ayarlayın ve içine dökün.

● Toz şekeri de ilave ederek kısık ateşte şeker eriyene kadar karıştırın ve bu sırada şekerli vanilyayı da ekleyin.

● Süt elinizi yakacak kadar ısındığında ocaktan alın. Eğer süt fazla ısınırsa yapraklar hamur gibi olabilir.

● Bir yandan cevizleri ufak parçalar haline getirin.

● Güllacı hazırlamak istediğiniz borcam veya fırın tepsisinin içerisine bir kepçe ılık süt gezdirin.

● Üzerine tepsinin boyutuna göre güllaç yapraklarından, yani varaklardan serin.

● Bu noktada yaprakların parlak kısmının üstte olmasına ve tamamen ıslanmasına dikkat edin.

● Paketin yarısına gelene kadar aynı şekilde yaprakları eklemeye devam edin.

● Ardından yaklaşık 5 dakika kadar yaprakların sütü emmesini bekleyin.

● Doğradığınız ceviz tanelerini yaprakların üzerini örtecek şekilde serin.

● Kalan güllaç yapraklarını sütle ıslatarak üst üste eklemeye devam edin.

● Bu işlemi bitirdikten sonra kalan süte gül suyu ilave edin ve bu karışımı tatlının üzerinde gezdirin.

● Hazırladığınız tatlıyı 2 saat kadar buzdolabında bekletin.

● Sonrasında servis porsiyonlarına ayırın ve üzerini çilek, nane yaprakları, Antep fıstığı ve ceviz tozuyla süsleyin.

● Güllacınız servise hazır!

 

Güllaç yapraklarının ince ve kırılgan olması sebebiyle hazırlık aşamasında bazı püf noktaları bilmenizde fayda var. Öncelikle güllacın şerbetini hazırlarken süt sıcak ya da soğuk değil, ılık olmalı. Süt sıcak olursa yapraklar ince olduğu için hamurlaşabilir. Soğuk olursa da sütü çekmez. Bu nedenle güllaç hazırlamaya karar verdiyseniz ilk dikkat etmeniz gereken nokta bu olmalı. Diğer bir ayrıntı ise güllaç yapraklarını seçtiğiniz tepsinin boyutuna göre ayarlamalısınız. Gerekirse yaprakları elinizle rahatlıkla bölebilirsiniz. Sonrasında her kata eşit gelecek şekilde tepsinin içerisine yerleştirebilirsiniz. İşte, bu kadar kolay!

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: