BLOG

BLOG

RAMAZAN AYINDA FİT KALMAK İÇİN EN İDEAL EGZERSİZLER


Ramazan ayında uzun açlık süreleri, vücudumuzun daha fazla su ve mineral kaybetmesine neden oluyor. Bu nedenle bu dönemde ikiye inen öğün sayısını atlamamak, öğünlerde sağlıklı ve dengeli beslenmek, düzenli egzersizi yaşama dahil etmek daha fazla önem kazanıyor. Bu sayede sağlıklı bir Ramazan geçirmek mümkün. Peki Ramazan ayında ne tür egzersizler yapmalı? İşte fit kalmak için en ideal egzersizler.

 

Yürüyüş

Yürüyüş

Ramazan ayı boyunca uzun süren açlık süreleri, iftar öğünüyle son bulmakta. İftardan hemen sonra olmasa da en az bir saat sonra açık havada yürüyüş yaparak hareketi yaşamınıza dengeli bir şekilde dahil edebilirsiniz. Bu sayede hem sindirim sağlığını desteklemiş hem de bağışıklığınızı güçlendirmiş olursunuz.

 

Yüzme

Ramazan ayı boyunca ağır tempolu egzersizlerden kaçınmak gerekir. Bunun yerine yüzme gibi kontrollü ve temposu düşürülebilir egzersizler tercih edilmelidir. Eğer mümkünse iftara biraz kala veya yemekten en az bir saat sonra hafif tempo ile yüzerek sindirim ve bağışıklık sağlığı desteklenebilir.

 

Pilates

Pilates, yoğunluğu ayarlanabilir bir egzersiz türüdür. Bu nedenle Ramazan ayı süresince temposu hafifletilerek ve daha kısa süre yapmak kaydıyla uygulanabilir. Bu sayede hareket yaşama dahil edilmiş ve elde edilen gelişim devam ettirilmiş olur.

 

Yoga

Yoga da benzer şekilde Ramazan ayında fit kalmak için yapabileceğiniz egzersizlerdendir. Yoğunluk ve süreyi azaltarak hafif şekilde yoga yaparak kilo kontrolü sağlayabilir ve sağlığınızı koruyabilirsiniz.

 

Bisiklet

Bisiklet

Bisiklet de ister salonda ister açık havada uygulayabileceğiniz egzersiz türlerindendir. Ramazan ayı boyunca yaptığınız antrenmanları yüzde 40 performansla yapmanız gerektiğini unutmayın. Hafif tempoda ve kısa süre bisiklet ile Ramazan boyunca genel sağlığı desteklemek mümkündür.

 

Fitness

Eğer düzenli olarak uyguladığınız bir fitness programı varsa bunu Ramazan ayında da uygulamaya devam edebilirsiniz. Elbette yine tempoyu, tekrar sayılarını ve süreyi kısaltmanız gerekmekte. Bu şekilde iftardan en az 1 saat sonra hafif bir şekilde programınızı uygulayabilir ve sağlığınızı koruyabilirsiniz.

 

Ramazan ayında egzersiz yaparken dikkat edilmesi gerekenler

Ramazan ayında fit kalmak için hareket hayata hafif bir şekilde dahil edilmelidir. Elbette bunu yaparken de dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. İşte sağlığınız için dikkat etmeniz gereken bazı durumlar:

  • Antrenman süreleri kısa tutulmalıdır.
  • Temposu düşük ve süresi kısıtlanmış programlar uygulanmalıdır. Aksi takdirde su kaybı artacaktır.
  • Antrenman yorucu olmaması için aralıklı bir şekilde yapılmalıdır.
  • Spor salonunda spor yapılacaksa fazla enerji sarf edilmeyecek aktiviteler seçilmelidir. Tüm egzersiz 30-45 dk aralığında olmalıdır.
  • Özellikle spor yapan kişiler için sahur öğünü kesinlikle atlanmamalıdır. 
  • Ramazandan önce de düzenli spor yapanlar bu ay süresince spora ara vermemelidir. Aksi takdirde kondisyon kaybı yaşanması kaçınılmazdır.
  • Spor, nem ve sıcaklığın düşük olduğu havadar ortamlarda yapılmalıdır.
  • Egzersizden sonra sebze ve meyve grubundan ara öğün yapılmalıdır.
  • İftardan sonra bol su tüketilmelidir. 
  • Giyim iklim koşullarına uygun olmalı ve terletmemelidir.
  • Yeteri kadar uyunmalıdır. Uykusuzken spor yapılmamalıdır. 
  • Spordan önce ısınmaya ve sonrasında esnemeye gereken önem verilmelidir.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: