BLOG

BLOG

RAMAZAN AYINA ÖZEL BİRBİRİNDEN LEZİZ 10 GELENEKSEL YEMEK TARİFİ


Bir Ramazan ayı daha geldi çattı! Bu yıl, her ne kadar sofralarımız, küresel salgın sebebiyle misafirlerimizle büyüyemeyecek olsa da aynı özenle hazırlanacağı kesin. İşte Ramazan ayına özel birbirinden leziz 10 geleneksel yemek tarifi! Şimdiden sağlıklı ve mutlu bir Ramazan dileriz!

 

1. Yayla çorbası

İftar sofrasında çorba olmadan olur mu? Elbette olmaz. Sofralarımızın geleneksel çorbası olan yayla çorbası, Ramazan sofralarınız için oldukça iyi bir başlangıç olabilir. İşte yayla çorbası tarifi:

Malzemeler:

2 su bardağı yoğurt

1,5 yemek kaşığı un 

2 çay kaşığı tuz 

2 yemek kaşığı limon suyu 

1 yumurta sarısı 

1 tatlı kaşığı pul biber 

6 su bardağı su 

1 çay bardağı pirinç 

2 yemek kaşığı zeytinyağı 

2 yemek kaşığı tereyağı 

1 yemek kaşığı kuru nane

 

Hazırlanışı: Çorba tenceresine yoğurt, un, tuz ve limon suyunu ekleyip pürüzsüz olana dek karıştırın. Ardından karışıma yumurta sarısını ekleyin ve karıştırın. Suyunuzu ilave edip orta ateşte kaynamaya bırakın. Kaynamaya başlayınca pirinci ilave edin ve tekrar kaynamaya bırakın. Ayrı bir tavada zeytinyağı ve tereyağını kızdırıp üzerine kuru naneyi ekleyin ve karıştırın, sonra ocaktan alın. Hazırladığınız yağı çorbanın üzerine dökün ve karıştırın. Ocağın altını kapatabilirsiniz. Afiyet olsun!

 

2. Pirinç pilavı

Pirinç pilavı

Geleneksel Ramazan sofralarında hangi yemek olursa olsun yanında ona eşlik eden bir pirinç pilavı vardır! İşte leziz mi leziz pirinç pilavı tarifi:

Malzemeler:

2 yemek kaşığı tereyağı 

1 yemek kaşığı ayçiçek yağı 

2 yemek kaşığı arpa şehriye 

1 su bardağı baldo pirinç 

1,5 su bardağı sıcak tavuk suyu 

1 kesme şeker 

4 damla limon suyu 

Yarım çay kaşığı tuz

 

Hazırlanışı: Tereyağı ve ayçiçek yağını pilav tenceresinde kızdırın. Arpa şehriyeyi ekleyerek kavurun. Yıkadığınız pirinci süzdürdükten sonra kavrulan arpa şehriye ile birlikte kavurmaya başlayın. Pilavınızın taneli olması için limon suyu ve şekeri ekleyin. Sıcak tavuk suyunu ve tuzu ekleyin. Bir kez karıştırıp kapağını kapatarak kısık ateşte 10-12 dakika pişirin. Pirinçler suyunu çekince ocağı kapatın. Demlenmesi için bir süre bekledikten sonra sofralarınıza dahil edebilirsiniz. Afiyet olsun!

 

3. Pastırmalı kuru fasulye

Pilavın en iyi arkadaşı kuru fasulye, pastırmayla bambaşka bir lezzet kazanır. İşte sofralarınızı şenlendirecek pastırmalı kuru fasulye tarifi!

Malzemeler:

1,5 su bardağı kuru fasulye 

1 büyük boy kuru soğan 

2 orta boy yeşil biber 

2 yemek kaşığı tereyağı 

1 tatlı kaşığı domates salçası 

Yarım tatlı kaşığı biber salçası 

10 dilim çemensiz pastırma 

1 tatlı kaşığı un 

2,5 su bardağı sıcak su

1 çay kaşığı tuz 

Yarım çay kaşığı kimyon

 

Hazırlanışı: Fasulyeleri en az 3-4 saat suda bekletin. Süzdürdükten sonra tebcereye alın, üzerine soğuk su ekleyip kısık ateşte 30 dk haşlayın. Kuru soğanı küçük küpler halinde doğrayın. Yeşil biberleri ortadan ikiye kesip yarım ay şeklinde doğrayın. Tereyağını geniş bir tencerede eritin, içine küp doğranmış kuru soğanı ekleyip soteleyin, sonra yeşil biberleri ekleyin. Domates ve biber salçasını ekleyin, az miktarda un ekleyin ve 2-3 dk kavurun. Sıcak suyu azar azar ekleyerek sos karışımını açın. Haşlama suyunu süzdüğünüz fasulyeleri tencereye ekleyin. İnce ve uzun parçalar halinde doğradığınız pastırmaları, tuz ve kimyonu ekleyin. Kapağı kapalı tencerede, kısık ateşte 20-25 dk kadar pişirin. Dinlendirdikten sonra tüketebilirsiniz. Afiyet olsun!

 

4. Sarı mercimek çorbası

sarı mercimek çorbası

Ramazan sofralarının vazgeçilmez çorbalarından biri de şüphesiz sarı mercimek çorbasıdır. İşte en leziz başlangıç yemeği sarı mercimek çorbası tarifi:

Malzemeler:

1 su bardağı sarı mercimek 

1 büyük boy soğan 

2 diş sarımsak 

1 küçük boy patates 

6 bardak sebze suyu 

2 dal kereviz sapı 

1 çay kaşığı zerdeçal 

1 tatlı kaşığı tuz

1 çay kaşığı beyaz biber 

2 yemek kaşığı sıvı yağ 

1 yemek kaşığı tereyağı 

 

Hazırlanışı: Tencerede sıvı yağı kızdırın ve yemeklik doğranmış soğanları ekleyerek kavurmaya başlayın. Ardından tereyağı ve ince kıyılmış sarımsakları ekleyin. Sarımsak ve soğan yumuşayınca gelişigüzel kesilmiş kereviz saplarını, küp doğranmış patatesleri ve mercimeği ekleyip karıştırın. Üzerine sıcak sebze suyunu ve tuzunu, biberini ve zerdeçalı ekleyip kaynamaya bırakın. Kaynamaya başlayınca altını kısın. Mercimek ve patatesler yumuşayana kadar 20-30 dk bu şekilde pişirin. Blenderdan geçirin. Üzerini yağda kızdırdığınız nane veya kırmızı biber ile süsleyebilirsiniz!

 

5. Közlenmiş biber salatası

Ramazan sofralarının şipşak hazırlanan lezzeti közlenmiş biber salatası! İşte sofralarınıza renk katacak muhteşem bir tarif:

Malzemeler:

6 kırmızı kapya biber 

1 diş sarımsak 

1 çay kaşığı tuz 

2 yemek kaşığı zeytinyağı 

1 yemek kaşığı nar ekşisi 

2-3 dal taze soğan

 

Hazırlanışı: Biberlerinizi 190 derece fırında 15 dk pişirin. Fırından çıktıktan sonra bir poşetin içinde birkaç dk bekletip kabuklarını soyun. Soyulan biberleri ikiye bölün ve çekirdeklerini çıkarın. Ardından 1-2 cm genişlikte doğrayın. Sarımsağı tuzla birlikte ezin. Üzerine zeytinyağı ve nar ekşisi ekleyip karıştırın. Ardından sosu biberlerin üzerine ekleyip karıştırın. Soğanları da ince kıyarak salataya ekleyip karıştırın. Üzerine iri kıyılmış ceviz serperek tüketebilirsiniz. Afiyet olsun!

 

6. Hünkarbeğendi

Hünkarbeğendi

Sofralarımızın geleneksel lezzeti Hünkarbeğendi de Ramazan sofralarına çok yakışıyor. İşte leziz tarifi:

 

Malzemeler:

(Et için)

600 gram kuzu but

2 orta boy kuru soğan 

4 diş sarımsak 

3 yemek kaşığı zeytinyağı 

3 orta boy domates 

1 yemek kaşığı domates salçası 

2 su bardağı sıcak su 

1 çay kaşığı tuz

 

(Beğendi için)

4 orta boy patlıcan 

1,5 su bardağı süt 

1,5 yemek kaşığı un 

1 yemek kaşığı tereyağı 

Yarım su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri 

1 çay kaşığı tuz 

1 çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber

 

Hazırlanışı: Patlıcanlara bıçakla delikler açın ve fırın tepsisinde 200 derecede 20 dk fırınlayın. Kabuklarının kolay soyulması için çıkardıktan sonra üzerini streçleyin ve 15 dk bekletin. Ardından kabuklarını soyun. Tavada zeytinyağını kızdırın, içine yemeklik doğranmış kuru soğanı ekleyin ve kavurun. Doğranmış sarımsakları da üzerine ekleyin ve ardından etinizi ilave edin. Etler suyunu salıp çekene kadar pişirin. Domates salçası, tuz, karabiber, soyulmuş ve doğranmış domatesleri ekleyin. suyunuzu ekleyip etler yumuşayana kadar pişirin. 

Beğendiyi hazırlamaya başlayabilirsiniz. Tereyağını tavada eritin, üzerine unu ekleyip kavurun. Üzerine fırınlanan ve soyulan patlıcanları ekleyin. Sütü de ilave edin ve karıştırın. Sonra tuz ve karabiberi ekleyin. Son olarak rendelenmiş kaşar peynirini ekleyin, karıştırıp ocaktan alın. Beğendinin üstüne pişmiş etleri serpiştirip servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!

 

7. Zeytinyağlı biber dolması

Ramazan sofralarının olmazsa olmazı zeytinyağlı biber dolmasını da mutlaka birkaç akşam masanızda misafir etmelisiniz! İşte tarifi:

Malzemeler:

Yarım su bardağı zeytinyağı 

2 kuru soğan 

2 yemek kaşığı dolmalık fıstık 

1,5 su bardağı pirinç 

10 orta boy dolmalık biber 

2 su bardağı sıcak su 

1 orta boy domates

1 yemek kaşığı kuş üzümü 

1 tatlı kaşığı tuz 

1 tatlı kaşığı nane 

Yarım tatlı kaşığı toz şeker 

Yarım çay kaşığı karabiber

Yarım çay kaşığı yenibahar

 

Hazırlanışı: Zeytinyağını geniş bir pilav tenceresine alın, içine doğranmış kuru soğanı ekleyin ve kavurun. Dolmalık fıstığı da ekleyin ve kavurmaya devam edin. Ardından yıkanmış pirinci ekleyin, 2-3 dk kavurun. Kuş üzümü, tuz, karabiber, yenibahar, toz şeker, naneyi ekledikten sonra karıştırın. Sıcak suyu ekleyin ve 7-8 dk pişirip ocaktan alın. Dolma harcını üst kısmını ve içini çıkardığınız dolmalık biberlere doldurun. Hazırladığınız dolmaları tencereye dik şekilde dizin. Üst kısımlarını ikiye bölünmüş domates ile kapatın. Tencerenin yarısına kadar su doldurun. Üzerine zeytinyağı gezdirip kapağını kapatarak kısık ateşte 30 dk kadar pişirin. Ilık veya soğuk olarak servis edin. Afiyet olsun!

 

8. Karnıyarık

Karnıyarık

Sofralarımızın leziz mi leziz geleneksel tatlarından karnıyarık da iftar sofralarınıza güzellik katacak! İşte tarifi:

Malzemeler: 

6 orta boy patlıcan 

3 yemek kaşığı zeytinyağı 

1 büyük boy kuru soğan 

2 yeşil biber

350 gram kıyma 

2 diş sarımsak 

Yarım tatlı kaşığı biber salçası 

Yarım tatlı kaşığı domates salçası 

1 çay kaşığı tuz 

1 çay kaşığı karabiber 

2 domates 

6 orta boy yeşil sivri biber 

1 avuç maydanoz 

1 su bardağı ayçiçek yağı

 

Hazırlanışı: Yıkanan patlıcanları pijamalı şekilde soyun ve tuzlu suda bekleyin. Zeytinyağını tavada kızdırın, içine yemeklik doğradığınız 1 soğan ekleyin ve kavurun. Ardından yeşil biberi ekleyin. Onu da kavurduktan sonra kıymayı da ekleyin ve renk alıp suyunu çekene kadar pişirin. Arada karıştırarak içine sarımsak, domates salçası, biber salçası, tuz ve karabiberi ekleyin. Küp doğranmış domatesleri ekleyin, 5 dk pişirdikten sonra altını kısın ve maydanozları ekleyin. Sonra ocaktan alın. Patlıcanları yağda kızartın. Fırınlamak üzere bir kaba yerleştirin. Patlıcanları orta kısımlarından yayın ve içine harcınızı ekleyin. Üzerini cherry domates ve biber dilimleri ile süsleyin. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 20 dk kadar pişirin. Sıcacık servis edin. Afiyet olsun!

 

9. Alinazik

Alinazik

Tarihi Yavuz Sultan Selim'e dek uzanan bu geleneksel lezzeti siz de pratik bir şekilde hazırlayabilir ve iftar sofralarınıza ekleyebilirsiniz. İşte tarifi:

Malzemeler:

1 diş sarımsak 

250 gram kuşbaşı et 

50 gram tereyağı 

1 yemek kaşığı biber salçası 

1 çay kaşığı toz kırmızı biber 

1 çay kaşığı tuz 

 

(Patlıcanlı karışım için) 

3 adet közlenmiş patlıcan 

1 çay kaşığı tuz 

1 kase sarımsaklı yoğurt

 

Hazırlanışı: Tereyağını derin bir tavaya alın ve sarımsakları ekleyerek soteleyin. Kuşbaşı etleri ekleyin ve kapağını kapatarak 7 dk kısık ateşte pişirin. Piştikten sonra salça, toz kırmızı biber, tuz ekleyin ve ocaktan alın. Közlenmiş patlıcanları kesme tahtasına alarak tuz ile dövün. İyice ezdikten sonra sarımsaklı yoğurt ile bir kasede birleştirin. Tabağın içine karışımı alın, ortasını çukurlaştırın. Etleri üzerine yerleştirin. Sosunu ekleyerek tüketebilirsiniz. Afiyet olsun!

 

10. Mücver

Sebzelerle kolayca hazırlanabilen bu lezzetli atıştırmalık da Ramazan sofralarınızı şenlendirecek cinsten! İşte tarifi:

Malzemeler:

3 kabak 

2 yumurta

1 havuç 

3 kahve fincanı un 

1 demet taze soğan 

1 demet dereotu 

1 tatlı kaşığı tuz 

1 çay kaşığı karabiber

 

Hazırlanışı: Yıkanan kabakları rendede iri bir şekilde rendeleyin. Rendelenmiş kabakların suyunu sıkarak çıkartın. Geniş bir kapta rendelenmiş kabak, havuç, çırpılmış yumurta, taze soğan, dereotu, tuz, karabiber ve unu birleştirin. Macun kıvamını alana kadar spatula ile karıştırın. Her mücver 1 tepeleme yemek kaşığı olacak şekilde ayarlayın. Kızgın yağda kızartın. Mücverlerin yağını kağıt havluda süzdürün ve tabağa alın. Yoğurt ile servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: