BLOG

BLOG

İŞ YAŞAMINDA KONSANTRASYONU ARTIRMANIN EN İYİ 7 YOLU


Günümüzde herhangi bir işe odaklanmak eskilere göre çok daha zor. Çünkü teknolojinin gelişmesi ve fiziki ortamların değişmesi binlerce dikkat dağıtan unsuru doğuruyor. Tüm bunlara vakit harcamak bizi fiziksel ve psikolojik olarak güçsüz kılıyor. İş hayatında başarılı olmak için ise konsantrasyon büyük önem taşıyor. Eğer siz de iş yaşamında dikkatinizi toplayamıyor ve konsantre olamıyorsanız bu önerilerimize mutlaka göz atın.

Ayrıca; bu yazımızı da okumayı unutmayın:  Başarılı Liderlerden Motivasyon Sözleri

Yeterli yiyin, egzersiz yapın, su için ve sağlıklı uyuyun

Sağlıklı uyuyun

Konsantrasyon için iş yaşamında atacağınız stratejik adımlardan önce fizyolojik ve biyolojik işleyişiniz için elinizden geleni yapmanız gerekiyor. Bu doğrultuda; güne yeterli ve sağlıklı bir kahvaltıyla başlayın, yanınızda sağlıklı atıştırmalıklar bulundurun, gün içinde fast food tarzı yiyeceklerden uzak durun, yeterli miktarda su için ve egzersizi yaşamınızdan eksik etmeyin. Bununla birlikte odaklanma problemi yaşayanların ortak problemlerinden bir tanesi olan yetersiz ve sağlıksız uyku yanlışına düşmeyin. Bu doğrultuda günde 8 saate yakın, serin, karanlık, sessiz ve teknolojik cihazların olmadığı bir odada uyumaya çalışın. Tüm bu durumların konsantre olmanın önünde bir engel olabileceğini unutmayın.

 

Yeterli miktarda mola verin

Yeterli miktarda mola

İnsanın uzun süreler boyunca aynı şeye odaklanması oldukça zordur. Konsantrasyonu korumanın en güzel yolu ise mola vermektir. Bu doğrultuda kişinin kendi konsantrasyon süresini öğrenmesi oldukça önemlidir. Konsantrasyon kaybedildiği an kısa yürüyüşler yapılmalı; açık havaya çıkılmalı ve esneme hareketleri yapılmalıdır.

 

Birden fazla iş ile ilgilenmeyin

İş yaşamında ''multitasking'' olarak bilinen birden fazla işle uğraşma kavramı konsantrasyonu olumsuz yönde etkilemektedir. Araştırmalar beynimizin birden fazla işi aynı anda yapmak için dizayn edilmediğini göstermektedir. Bu yüzden aynı anda iki iş yaparak veriminizi düşürmek yerine, tek işe full konsantre olmaya çalışın.

 

Hayatınızı ve iş ortamınızı optimize edin

İnsanın düşüncesel olarak konsantrasyon için yapabilecekleri bir noktaya kadardır. Bu noktadan sonra kendi dışında gerçekleşen durumları düzeltmesi gerekir. Bu doğrultuda çalışma masasına sevilen eşyalar koyulabilir ve gereksiz bir şekilde dikkat dağıtan parçalar kaldırılabilir. Aynı zamanda telefondan gelen bildirimler sürekli olarak dikkati dağıtıyorsa; bildirimler kapatılabilir, telefon uzak bir yere koyulabilir, konsantrasyonu dağıtan program silinebilir ve sosyal medya hesapları kapatılabilir.

 

Düzenli olarak okuyun ve seçtiğiniz müziklere dikkat edin

Seçtiğiniz müziklere dikkat edin

Düzenli olarak okumak ve dikkat arttıran alıştırmalar yapmak konsantrasyonu arttırmanın muhteşem yöntemleridir. Tabii ki gün içinde sosyal medyada veya e-posta'larda çok fazla şey okunmaktadır. Fakat bahsedilen tam olarak bu değildir. Araştırmalar, edebi veya kurmaca eserler okumanın konsantrasyonu arttırabileceğini göstermektedir. Bununla birlikte iş yerinde çalışırken seçilen müzikler konsantrasyon üzerinde büyük etkiye sahip. Detaylı bilgi almak için aşağıda yer alan yazımızı okuyabilirsiniz.

 

Not tutun

Not Tutun

Eğer zihniniz yeterince pratik bir yapıya sahip değilse ve bu durum konsantrasyonunuzu etkiliyorsa mutlaka ama mutlaka her zaman yanınızda bir not defteri bulundurun. Not defteri hiçbir şeyi unutmamanızı sağlar. Bu sayede anlamsız bir şekilde hangi gün hangi iş veya toplantı vardı, neler yapılacaktı, o gün ne düşünmüştünüz hiçbirisi hakkında ekstradan düşünmezsiniz. Yazarak çalışmak zihin karışıklığını önler, psikolojik rahatlama ve konsantrasyon sağlar.

 

Bakış açınızı değiştirin

Eğer bir işe ilk ya da son kez yapıyormuş gibi bakarsanız odaklanma sisteminiz değişecektir. Bu sayede gözlem gücünüz artacak, yeni bakış açıları kazanacak, detayları yakalayacaksınız. Tüm bunlar doğrultusunda ise dikkatiniz artacaktır.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Çalışırken Müzik Dinlemek

Verimli Toplantılar İçin İpuçları

İş Hayatında Yaşadığımız Psikolojik Sıkıntılarla Nasıl Başa Çıkabiliriz?

İş ve Özel Hayat Dengesini Kurmanın 5 Olumlu Etkisi

Her gün Bir Fincan Kahve İçmeniz İçin 9 Neden