BLOG

BLOG

EVDE ÇALIŞIRKEN DİKKAT EKSİKLİĞİ YAŞAMAMANIZ İÇİN ALMANIZ GEREKEN 8 ÖNLEM


Küresel salgının hüküm sürdüğü bu günlerde birçoğumuz eğitim ve iş hayatımızdan fiziki olarak uzak kaldık. Fakat uzaktan eğitim ve dijital olanaklar sayesinde birçoğumuzun sorumlulukları devam ediyor. Bu noktada birçoğumuz zorunlu olarak evden çalışmaya devam ediyoruz. Fakat ev, birçoğumuz için dinlenme, rahatlama ve keyifli zaman geçirme gibi duygularla kodlanmış olduğu için evde çalışmakta zorlanıyoruz. Bu noktada konsantrasyon olgusunu yaratabilmemiz için bazı yapmamız gerekenler bulunuyor. İşte evde çalışırken dikkat eksikliği yaşamamanız için almanız gerekenler önlemler.

 

Günün erken saatlerinde çalışmaya başlayın

Günün erken saatlerinde çalışmaya başlayın

Evden çalışırken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan bir tanesi günün erken saatlerinde çalışmaya başlamaktır. Günün erken saatleri fiziki ve mental olarak tazelenmiş; kendimizi çalışmaya hazır hissettiğimiz saatlerdir. Dış uyaran akışı oldukça azdır ve beden yorgun değildir. Gün içinde ev halkının sizinle iletişim kurması, yemek saatleri, ortalık düzenleme ve ev içinde yapılacak aktiviteler doğrultusunda konsantrasyonunuz sıfıra inebilir. Bu yüzden mutlaka günün erken saatlerinde çalışmaya başlayın.

 

Uykuya gereken önemi verin

Uzun süre evde vakit geçirmek enerjinin yeteri kadar atılamaması anlamını taşımaktadır. Atılamayan enerji ise geç saatlerde uyunmasına neden olur. Bedenin bir ritmi olduğunu düşündüğümüz zaman ise bu durum oldukça zararlıdır. Çünkü vücudumuz geceleri iki kısımdan oluşan bir yapım sürecine girer. Bu süreçte fiziksel ve mental yapım söz konusudur. Vücudumuz yenilenir, gün içinde alınan bilgiler sıraya konulur ve işlenir. Yeterli ve sağlıklı bir şekilde uyumamak ise fiziksel ve mental yıkıma neden olacağı için dikkat eksikliği problemini doğuracaktır. Bu yüzden sessiz, kokusuz, teknolojik cihazların olmadığı, karanlık bir odada düzenli ve yeterli bir şekilde uyumaya önem verilmelidir.

 

Gününüzü planlayın

Evden çalışmanın belirli saatleri yoktur. Fakat verimli ve yüksek konsantrasyonla çalışabilmenin en önemli gereksinimi günü planlamaktadır. Aksi takdirde çok kısa sürecek bir işi sürekli bölünerek yapmak zorunda kalabilir ve akşamı edebilirsiniz. Bu yüzden gününüzü planlayın. Görevlerinizi ve yapmanız gerekenleri yazın. Görevlerinizi bu doğrultuda önceliklendirin.

 

Çalışma alanınız olsun

Çalışma alanınız olsun

Çalışma alanına önem verin! Salon ve ev girişi gibi dış uyaranların olduğu yerlerde çalışmamaya özen gösterin. Bu kısımlar sesin bol olduğu ve dikkatin sürekli olarak dağılabileceği yerlerdir. Mümkünse evin boş bir odasını veya kendi odanızı bu amaç doğrultusunda düzenleyin. Dış uyaranları minimum seviyeye indirin. Bununla birlikte postürünüzü pozitif yönde etkileyecek rahat bir sandalye ve masa edinin.

 

Evdeki diğer bireylerle durumu paylaşın

Evinizdeki diğer bireyler çalışmıyorlar ise bu süreçte tıpkı işyerinde olduğu gibi işleri evden halledeceğinizi onlara aktarın. Yazının girişinde de bahsettiğimiz gibi ev her insan için dinlenme, rahatlama ve keyifli zaman geçirme gibi duygularla kodlanmıştır. Bu durumda ev halkı sizi anlamayabilir. Tabii ki burada amaç diğer bireylerin özgürlük alanına girmek değildir. Sadece durumdan bahsederek daha hassas olmalarını sağlamaktır.

 

Bildirimlerinizi kapatın

Günlük hayatımızda dikkati dağıtan en önemli durumlardan bir tanesi de bilgisayar ve telefon bildirimleridir. Bildirimler sürekli olarak dikkatinizin dağılmasına neden olacaktır. Bu yüzden iş yaparken mutlaka cihazlardan uzaklaşın veya bildirimlerinizi kapatın.

 

Molaya önem verin

Evde bulunduğunuz için çalışırken kendinizi dinlenmiş hissedebilirsiniz. Fakat dikkatin oldukça kolay bir şekilde dağıldığını unutmayın. Vücudumuz ve zihnimizin her durumda zamana ihtiyacı vardır. Bu doğrultuda sık ve kısa molalar vermeyi unutmayın. Minimum 25 maksimum 1 saatte bir 5 dakikalık molalar vermeye özen gösterin. Ev içerisinde kısa yürüyüşler yapın, esneyin veya balkonda temiz hava alın. Göz yorulmasından kaynaklı ortaya çıkabilecek konsantrasyon dağılmasını önlemek için ise 20/20/20 kuralını uygulayın. Yani her 20 dakikada bir 20 saniye ara verin ve 20 ft yani 6 metre uzağa bakın.

 

İyi beslenin

Dikkatin beslenmeyle de ilgili bir durum olduğunu unutmayın. Bu doğrultuda beyin gücünü arttıran Omega 3 yağ asitleri, magnezyum ve çinko gibi mineraller, B1, B6, B9, B12, C, D, E vitamini gibi vitaminler açısından zengin beslenmeye önem verin.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Çalışırken Müzik Dinlemek Dikkati Dağıtır Mı?

Her gün Bir Fincan Kahve İçmeniz İçin 9 Neden

Başarının Düşmanı 8 Kötü Alışkanlık

Masa Başında Çalışanlar İçin Egzersizler