BLOG

BLOG

DAHA İYİ BİR UYKU İÇİN HEMEN BIRAKMANIZ GEREKEN GECE ALIŞKANLIKLARI


Geceleri uykuya dalma süresinin uzaması ve sonrasında ise uykunun sürekli bölünmesi, yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Uykuya rahatça dalabilmek ve verimli bir uyku süreci geçirebilmek için bazı gece alışkanlıklarına son verebilirsiniz. Yatağınızı sadece uyumak için kullanmak, bazı yeme ve içme alışkanlıklarınızı düzenlemek ve uyku kaçıran ekran ışıklarından uzak durmak gibi basit yöntemler sayesinde çok daha iyi bir uyku deneyimi yaşayabilirsiniz. Gelin, uyku kalitesini olumsuz etkileyen ve uzak durulması gereken gece alışkanlıklarını beraber inceleyelim.

 

Yatağınızı Sadece Uyumak için Kullanın

Yatağını sadece uyumak için kullanın

Uyku kalitesini olumsuz etkileyen gece alışkanlıklarının başında yatağın uyku dışında da kullanılması gelir. Geceleri yatağa uzanarak film izlemek, bir şeyler yemek, mesajlaşmak, müzik dinlemek ve kitap okumak gibi aktiviteler; beynin yatağı uyku noktası olarak görmesini engeller. Bu yüzden geceleri uykuya dalmak çok uzun sürebilir. Gece aktivitelerinizi yatağın dışında yapmak, beynin yatağı sadece uyuma noktası olarak algılamasını sağlar. Yatağınızı sadece uyumak için kullanırsanız yatağa her girdiğinizde beyninizin uyku haline kolaylıkla adapte olduğunu göreceksiniz.

 

Uyurken Gece Lambası Kullanmaya Son Verin

Bazıları uyumak için tamamen karanlığa gömülmeyi sevmez ve gece lambası kullanmayı tercih eder. Gece lambası, hafif loş ışığı sayesinde uykuya dalış aşamasında bir problem oluşturmasa da uyku kalitesini doğrudan etkiler. Örneğin; vücuda birçok faydası dokunan melatonin hormonu sadece uyku sırasında ve karanlık bir ortamda salgılanır. Gece lambasının ışığı, melatonin hormonunun ihtiyaç duyduğu karanlık ortamı engellediği gibi uyku kalitesini de düşürür.

 

Uyumadan En Az Bir Saat Önce Telefonunuzu Kullanmayı Bırakın

Uyumadan En Az Bir Saat Önce Telefonunuzu Kullanmayı Bırakın

Geceleri televizyon, tablet, bilgisayar ve cep telefonu ekranına uzun süre bakmak; uyku halinin gecikmesine sebep olur. Akıllı cihazların renk ve ışık tonları, gözleri doğrudan etkileyerek uyarıcı görevi görür. Bu yüzden uyumadan 1 saat kadar önce akıllı cihazların ekranlarına bakmaya son vermelisiniz. Geceleri çalışmak zorunda kalıyorsanız akıllı cihazların gece modu özelliğini aktifleştirebilirsiniz. Çünkü akıllı cihazlarda bulunan gece modu özelliği, ekranlardaki renk ve ışık dengesindeki sıcaklığı gözleri yormayacak bir seviyeye getirir. Bu sayede ekran ışığının uykunuzu kaçırmasına engel olabilirsiniz.

 

Uyku Öncesinde Kafeinden Uzak Durun

Uyku Öncesinde Kafeinden Uzak Durun

Vücuda birçok faydası bulunan kafeinin en büyük dezavantajı uykusuzluk yaratması. En çok tüketilen içecekler arasında yer alan kahve ve siyah çay, yüksek miktarda kafein içerir. Kafeinin vücuttan atılması ise yaklaşık 12 saat kadar sürebildiği için gün içinde kahve ve siyah çay tüketiminize dikkat etmeniz, uyku kaliteniz için oldukça önemli. Geceleri karşı konulamayan çay ve kahve keyifleri, sabaha kadar yatakta dönüp durmanıza sebep olabilir. Ayrıca kafeinin idrar söktürücü özelliğini de göz ardı etmemeniz gerekir. Gece içilen çay veya kahve, tuvalet ihtiyacı için uykunuzun bölünmesine sebep olabilir.

 

Alkol Tüketimini Azaltın

Geceleri alkol tüketmeyi seviyor olabilirsiniz. Ancak uyku kaliteniz için alkolden uzak durmanız gerekir. Alkol, mayıştırıcı etkisi sebebiyle uyku hissi yaratsa da durum hiç göründüğü gibi değil. Anlık olarak rahatlayıp uyumanızı sağlayabilir ancak gecenin ilerleyen saatlerinde uyku kalitenizi hızla düşürür. Gece yatmadan önce alınan alkol, uykunuzun sürekli bölünmesine sebep olur. Bu ani uyanmalar, beraberinde baş ağrısını da getirebilir. Bu durum da güne dinlenmemiş bir şekilde başlamanıza sebep olur.

 

Uyumadan Önce Ağır Yemekler Tüketmekten Kaçının

Uyumadan Önce Ağır Yemekler Tüketmekten Kaçının

Geceleri atıştırmayı seviyorsanız yediklerinizi gözden geçirmeniz gerekir. Mideye giren bir yiyeceğin sindirimi 3 saatten fazla sürebilir. Uyku öncesi yenen ağır yemekler, sindirim sistemini yormasının yanı sıra mide ekşimesi ve gaz gibi problemler yaratabilir. Ağrılı ve şişkin bir mideyle uyumaya çalışmak ise uyku kalitesini doğrudan etkiler. Ağır yemeklerle doldurulmuş bir mide ile yatağa girmenin sağlık açısından da riskleri var. Daha iyi bir uyku için gecenin ilerleyen saatlerinde yağlı ve şişkinlik yapacak yiyeceklerden kaçınmanız gerekir.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Sağlıklı Bir Yaşam için Beslenme Tüyoları

Güne Zinde Başlamanızı Sağlayacak 9 Enerji Deposu Besin

Detoks Etkisi Yapan 11 Yiyecek

Beslenme Alışkanlığımızın Psikolojimize Olan Muazzam Etkileri

Ne Yersen O'sun! Beslenme Alışkanlığımızın Psikolojimize Olan Muazzam Etkileri​​​​​​​