BLOG

BLOG

CrossFit’e Başlarken Bilmeniz Gerekenler


CrossFit, genel olarak bir yaşam tarzı olarak görülebilir. Etkili egzersizlerin sağlıklı beslenme ile desteklediği bu yaşam tarzında kayda değer bir fiziksel gelişim hedeflenir. Bununla birlikte CrossFit egzersizleri sayesinde kilo verebilir ve sağlığınızı da koruyabilirsiniz. Tek bir çalışmadan ziyade çok sayıda antrenman metodunu bir araya getiren CrossFit ile dayanıklılık, esneklik, güç, hız, patlayıcı kuvvet, iş yapabilme kapasitesi, kardiyovasküler kapasite, koordinasyon, denge ve çeviklik gibi fiziksel özelliklerinizi geliştirebilirsiniz. Böylelikle vücudunuzun sadece tek bir bölgesini değil, tamamını dengeli bir şekilde çalıştırabilirsiniz. CrossFit'in en belirgin özelliği ise Work Out of the Day (WOD) olarak da tabir edilen her gün farklı bir antrenman programına sahip olması. İşte CrossFit'e başlamadan önce bilmeniz gerekenler!

 

CrossFit Size Uygun mu?

Öncelikle CrossFit'e başlamak için bir cinsiyet ve yaş ayrımı olmadığını belirtelim. Spor yapmanızı engelleyecek bir sağlık probleminiz veya sakatlığınız yoksa rahatlıkla bu sporu yapabilirsiniz. Alışılmış spor aletlerinden, klişe spor salonlarından ve tekdüze programlarından sıkılıyorsanız CrossFit ile tanışabilirsiniz. Ancak vücudunuzun tamamı yerine belli bir bölgesini geliştirmeyi hedefliyorsanız CrossFit size uygun olmayabilir. Ayrıca bu komplike spor dalı, grup hâlinde yapıldığından tek başına spor yapmayı sevenlere de hitap etmeyebilir.

 

Antrenörsüz CrossFit'e Başlamayın

CrossFit, bilinçsiz bir şekilde yapıldığında tehlikeli bir spora dönüşebilir. Spor sırasında büyük bir güç ve enerji harcandığından bu kuvvetin doğru şekilde yönlendirilmesi gerekiyor. Özellikle soğuk vücutla antrenmana başlanmalı, antrenör eşliğinde esneme ve ısınma hareketleri doğru bir biçimde yapılmalı. Aksi hâlde sakatlıklar ve sporcu yaralanmaları meydana gelebilir. Her ne kadar sınırları zorlayarak spor yapmak CrossFit'in ayırıcı özelliği olsa da bunu uygun zamanda ve yeteri kadar yapmak gerekiyor. Tam bu noktada uzman bir eğitici ile hareket etmek ayrı bir önem kazanıyor.

 

Seviyenize Uygun Antrenman Programın Belirlendiğinden Emin Olun

CrossFit'e başlarken daha önce hiç spor yapmamış da olabilirsiniz, bir spor geçmişine sahip de olabilirsiniz. Burada önemli olan seviyenize uygun bir antrenman programının belirlenmesi. CrossFit'e yen başlayan ile bu konuda ileri seviyede olan sporcular aynı grupta olmamalı ve benzer antrenman programına dâhil edilmemeli. Profesyonel bir antrenör eşliğinde bu sorunu çözebilir, seviyenize uygun bir programla CrossFit yapabilirsiniz.

 

Hedef Koyun ve Sınırlarınızı Çizin

Amaç her ne kadar CrossFit ile tüm vücudu geliştirmek olsa da adım adım gitmeniz gerektiğini unutmayın. Bu nedenle CrossFit ile tanıştığınız ilk zamanlarda kendinize ulaşması mümkün hedefler koyun. Öte yandan CrossFit'te sınırları zorlamak bir gelenek olsa da özellikle ağırlık hususunda kendi sınırlarınızı belirleyebilirsiniz. Böylelikle bu komplike sporu yaparken başta bel bölgesi olmak üzere vücut sağlınızı koruyabilir, kendinizi yaralanmalardan uzak tutabilirsiniz.

 

Beslenme Konusunu Atlamayın

Hemen hemen her spor türünde olduğu gibi CrossFit yaparak elde edeceğiniz kazanımları doğru bir beslenme programıyla desteklemeniz gerekir. Özellikle yüksek yoğunluk içeren CrossFit antrenmanlarınızdan yarım saat önce karbonhidrat ve protein ağırlıklı beslenmek, performansınızın artmasına zemin hazırlar. Bununla birlikte antrenmanın ardından da proteinli gıdalar tüketebilir, kaslarınızı besleyebilirsiniz.

 

CrossFit Dili ve Edebiyatına Hâkim Olun

CrossFit, kendine özgü tabirler ve terimler barındıran spor dallarından biri. Bu sporu yaparken kullanılan jargon hakkında bilgi sahibi olmak, adaptasyon sürecinize yardımcı olabilir. Bu terimlerden bazıları şunlar:

● Work Out of the Day (WOD) - Günün antrenman programı

● 1 Rep Maximum (1RM) - Maksimum 1 tekrar

● Personal Record (PR) - Kişisel rekor

● As Many Repetitions as Possible (AMRAP) - Hareketi yapabileceğiniz kadar tekrar etmek

● Every Minute on the Minute (EMOM) - Her bir dakika içinde yapılan antrenman

● Personal Best (PB) - Belli bir antrenmanda elde edilen en iyi kişisel derece

● Long Interval (LI) - Uzun zaman aralığı

● Short Interval (SI) - Kısa zaman aralığı

● Maximum Effort (ME) - Maksimum güç kullanılarak yapılan setler

 

CrossFit İçin İhtiyaç Duyduğunuz Her Şey, Elite World Hotels & Resorts’da!

Elite World Hotels & Resorts bünyesinde hizmet veren Fit Life Spa & Health Center, birçok spor dalında olduğu gibi CrossFit için de en doğru adreslerden biri! Technogym spor ekipmanları sayesinde efektif bir spor imkânı tanıyan Fit Life Spa & Health Center, şık bir spor salonunun yanı sıra yüzme havuzu, sauna, Türk hamamı, Vitamin Bar, macera duşları, buhar odası gibi olanaklar da sunuyor. Siz de hemen CrossFit yapabileceğiniz Fit Life Spa & Health Center'daki yerinizi almak ya da merkezle ilgili daha fazla bilgi sahibi olmak için Elite World Hotels & Resorts ile iletişime geçebilirsiniz.