BLOG

BLOG

Bağımsızlık Yolunda:18 Mart Çanakkale Zaferi Hakkında İlginç Bilgiler


Tarihimiz, adımızı herkese duyuran ve tüm dünyayı etkileyen birçok başarıyla dolu. Kahraman Türk ordusunun en önemli zaferlerinden biri de 18 Mart Çanakkale Zaferi. Bu destanın yıl dönümünde şehitlerimizi anmak için ülkenin dört bir yanında hazırlıklar yapılmaya başlandı bile. Gelin; sadece bizim değil, dünyanın da tarihini değiştiren, cumhuriyetin kuruluş yolunda mihenk taşı olan Çanakkale Zaferi'ne ve bilinmeyen yönlerine hep birlikte göz atalım.

 

18 Mart Çanakkale Zaferi

Türk ve dünya tarihi açısından büyük önem arz eden, İtilaf Devletleri'nin tüm planlarını bozan Çanakkale Zaferi; Anadolu insanının daha önce benzeri görülmemiş cesaretinin bir sonucu. Dünyadaki büyük güçlere ve donanmalara karşı savaşan Türk halkı bu savaşı; umudunu, azmini ve kararlılığını yitirmeden sonuna kadar direnerek kazandı.

Osmanlı Devleti, Anadolu'yu ele geçirmek isteyen İtilaf Devletleri'ne karşı hem karada hem denizde tüm gücüyle direndi. 3 Kasım 1914 ve 18 Mart 1915 tarihleri arasında gerçekleşen deniz savaşlarında, düşmanlarımız Çanakkale Boğazı'nı geçerek İstanbul'a ulaşmayı hedefledi fakat başarılı olamadı. Savaş, 25 Nisan 1915 - 9 Ocak 1916 tarihleri arasında Gelibolu Yarımadası'nda kara savaşları olarak sürdü. 

Yaklaşık 500 bin askerimizin şehit düştüğü Çanakkale Savaşı, karada Mustafa Kemal Atatürk'ün askeri dehasını ortaya koyduğu ve rüzgârın Türkiye'nin lehine esmeye başladığı en önemli dönüm noktasıdır. Çünkü bu savaşlardaki direniş ve sonunda gelen başarı hem dünyadaki güç dengesini bozdu hem Anadolu halkının Mustafa Kemal'i tanımasını sağlayarak ileride yaşanacak Kurtuluş Savaşı'nın kazanılmasına zemin hazırladı. 

 

İngilizler Savaş Başlamadan Saldırdı

Osmanlı İmparatorluğu Çanakkale Savaşı'ndan önce girdiği savaşlarda toprak kaybına uğruyordu. Bu da Batılı devletlere Osmanlı'yı kolayca yenebileceklerini düşündürdü. Öyle ki İngilizler, savaş sonrasında elde edecekleri toprakların büyüsüne kapılarak savaş henüz başlamadan galibiyet sarhoşluğuna kapıldı. Savaşı kazanacaklarından çok emin oldukları için İstanbul'da kullanmak için üzerinde "120 Gümüş Kuruş" yazan banknotlar bastırdı ve onları yanlarında getirdi. Tabii, başarısız olunması durumunda neleri kaybedeceklerini hiç hesaba katmadı. Henüz savaş başlamadan Seddülbahir'i bombaladı ve 86 askerimiz şehit düşmesine neden oldu. Ancak Türk gücünün yarattığı yıkım başta İngiltere olmak üzere tüm devletleri derinden etkiledi. 

 

Soğuk Savaş'ın İlk Adımları Çanakkale'de Atıldı

Çanakkale Boğazı'nı koruyan Türkler, Rus Çarlığı'na giden yolları engelleyen büyük bir zafer elde etti. Bu da Fransa ve İngiltere'nin Rus Çarlığı'na yardım gönderememesine neden oldu. Yardım gitmeyince Lenin önderliğindeki Bolşevikler ayaklandı. Ülkedeki monarşik düzeni yıkarak Sovyetler Birliği'ni kurdu ve savaştan çekildi. Güçlü bir düşmanın savaştan çekilmesi, ülkemiz adına bir avantaj yarattı. Sovyetler Birliği'nin kurulmasıyla 1991 yılına kadar sürecek Soğuk Savaş'ın temelleri de atılmış oldu.

 

Türk Kadınları Gücünü Bu Savaşta da Gösterdi

Çanakkale Savaşı'nda tüm ülke el ele vererek savaştı. Kadınlar her savaşta olduğu gibi Çanakkale Savaşı'nda da önemli bir rol oynadı. Balkan Savaşları'nda tecrübe kazanan Türk kadını, büyük bir gayretle ordunun yanında oldu. Bu sayısız kahramandan biri olan ilk Türk hemşiremiz Safiye Hüseyin, Reşit Paşa Vapuru'nda savaşa katıldı ve askerlerimizin iyileşmesi için canını dişine taktı. Ayrıca kadın piyadeler ve keskin kadın nişancılar da mücadelede yer aldı. 

 

Üç Büyük Takımımız El Ele Verdi

Ezelî rakip, ebedî dost olan Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş kulüpleri; Çanakkale Savaşı'nda ordunun yanındaydı. Resmî verilere göre üç büyüklerde sporculuk yapan 30 kişi, farklı cephelerde şehit oldu. Futbolcular cephelerde savaştıktan sonra İstanbul'a dönüp maç yaptı ve sonra tekrar cepheye savaşmaya gitti. Savaşın kazanılması için büyük fedakârlıkta bulunan kahraman futbolcuların hikâyeleri, kitaplara da konu oldu.

 

Hümanizmin Tüm Çıkarların Üzerinde Olduğu Savaş

Avustralya ve Yeni Zelanda, İngiltere'nin sömürgesi olarak Çanakkale'de savaştı. İngiltere için savaşan Anzak askerlerinin birçoğu şehit düştü. Mustafa Kemal Atatürk, savaşta ölen Anzak askerlerine ve onların annelerine hitaben bir mektup yazdı. Mektubu, "Onlar bu topraklarda canlarını verdikten sonra bizim de evlatlarımız olmuşlardır." sözleriyle bitirdi ve tüm dünyaya âdeta insanlık dersi verdi. Bu mektubun İngilizce tercümesi, Yeni Zelanda'nın başkenti Wellington'daki Atatürk Anıtı'nda yer alıyor. 25 Nisan tarihi, Anzak Günü olarak kutlanıyor. Her yıl binlerce Avustralyalı ve Yeni Zelandalı Gelibolu'ya gelerek anma törenlerine katılıyor. 

 

1 Metrekareye Düşen En Yüksek Mermi Oranı, Çanakkale Savaşı'nda Görüldü

Çanakkale Savaşı'nı anlamak için sayılar en önemli gösterge. Havada iki merminin çarpışma olasılığı 600 milyonda birken bu savaş alanında yüzlerce mermi havada çarpıştı. Yapılan araştırmalara göre 1 metrekareye 6000 mermi düştü ve bu sayı, günümüze kadar yapılan tüm savaşlar arasındaki en yükseği. Avusturyalı piyade er J. C. Davies, annesine yazdığı mektupta ele geçirdikleri ölü bir keskin nişancı Türk kızının vücudunda 52 kurşun yarası olduğundan bahsetti. Bu bilgi de savaşın vahametini bir kez daha gözler önüne seriyor.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: