BLOG

BLOG

BAHAR YORGUNLUĞUNU HAYATINIZDAN UZAKLAŞTIRMANIN YOLLARI


 

Bahar aylarına geçiş dönemlerinde çoğu kişide meydana gelen yorgunluk, halsizlik ve uyku hali bahar yorgunluğu olarak adlandırılır. Bahar yorgunluğuna neden olan durumların başında ise metabolizmada meydana gelen değişiklikler yer alır. Yalnızca ilkbahar döneminde karşılaşılan bu yorgunluk, diğer kronik yorgunlukların dışında olup geçici bir durumdur. İlkbahar mevsiminde havada artış gösteren nem oranına bağlı olarak havadaki elektrik yükü de aynı oranda artar. Elektrik yükünün artış göstermesi; vücut kimyasının ve fizyolojisinin değişmesinde etkin rol oynar. 

Bu değişimler vücudu çeşitli adaptasyonlara zorlar ve bunun sonucunda bahar yorgunluğu meydana gelir. Bu süreç kırsal alanlarda yaşayan insanlarda daha kısa sürer ve yorgunluk da daha hafif hissedilir. Fakat bunun tam tersi olan şehirlerde, hava kirliliği de göz önünde bulundurulduğunda yorgunluğun daha fazla hissedildiği görülür. Fabrika ve egzoz gazlarının bahar yorgunluğu üzerindeki etkileri azımsanamayacak kadar çoktur.

 

Bahar Yorgunluğunun Belirtileri Nelerdir?

Genel olarak bitkinlik, halsizlik, kuvvetsizlik, bıkkınlık ve keyifsizlik olarak belirti gösteren bahar yorgunluğu, pek çok bireyde görülen geçici bir durumdur. Bu durum ile karşı karşıya kalan kişilerde uykuya eğilim, sabahları yorgun uyanma, sık sık esneme, uyuşma, genel ağrılar ve ruhsal sıkıntı ile daralma gibi belirtiler görülür. Bahar aylarına geçiş sürecinde yaşanan ruhsal sıkıntılar arasında ise içe kapanma, karamsar olma, endişe hali ve sosyal hayattan uzaklaşma gibi eğilimler yer alır.

Bahar yorgunluğu genel olarak kronik sendromlar ile karıştırılır. Bunu ayırt etmenin en kolay yolu ise mevsimlerden yola çıkmaktır. Kronik yorgunluk, yılın her dönemi oluşabilen bir hastalık olabilirken, bahar yorgunluğu ise sadece ilkbahar döneminde meydana gelir. Kronik hastalıkları olan kişilerde, bahar yorgunluğu süreci daha zor geçer. Kalp yetmezliği, solunum yetmezliği ya da böbrek yetmezliği gibi sorunları olan kişilerin daha yakın takibe alınması gerekir.

 

Bahar Yorgunluğunun Etkisini Azaltacak Öneriler

Bahar yorgunluğunu hafif şekilde atlatmak için öncelikle kişinin hayat tarzını yeniden gözden geçirmesi gerekir. Düzenli ve disiplinli bir hayat tarzını benimsemek yorgunluğun etkilerini en aza indirecektir. Ayrıca sağlıklı beslenme konusunda maksimum özeni göstermeli ve her gün mutlaka meyve, sebze ve protein grubundan besinler dengeli olarak yenmelidir. Her gün 3 ana, 3 de ara öğün yapan kişilerin açlık ile karşı karşıya kalmadığından kendilerini daha dinç ve enerjik hissettiği gözlemleniyor. Mevsim sebzeleri ve meyveleri, bol su, bitki çayları, kuru yemişler ve protein ağırlıklı besinleri tüketilmelidir.

Güneşli havalarda şapkasız ya da gözlüksüz gezilmemelidir. Öğle saatlerinde kapalı alanlarda durulmalı ve güneşin zararlı etkilerinden vücut korunmalıdır. Ayakların gün boyunca tüm vücudun yükünü çektiğini göz önünde bulundurarak rahat ve sıkmayan ayakkabılar giyilmelidir. Sosyal hayata daha çok önem verilmeli ve arkadaş toplantılarına ağırlık verilmelidir. Tatil günlerinde sadece evde olmanın dışında eğlenceli aktivitelerin olduğu planlar yapılmalıdır.

 

Sporun Bahar Yorgunluğu Üzerindeki Olumlu Etkileri

Bahar yorgunluğunu azaltmanın ve etkilerini daha az hissetmenin bir diğer yolu ise spor yapmaktır. Günün belirli bir bölümünü spora ayırmak, kişinin hem sosyalleşmesine hem de yorgunluğunu atarak daha enerjik hissetmesine yardımcı olacaktır. Çalışan kişilerin her gün olmasa da 3 ya da 4 gün, kısa mesafeli yürüyüşler yapması yorgunluğun azalmasında etkili rol oynayacaktır. Gün içinde daha fazla vakti olan bireyler ise pilates, yoga, yüzme ya da aerobik gibi sporlar yapabilir.

 

Uzak Durulması Gerekenler

Ruhsal sıkıntı, halsizlik, yorgunluk, bitkinlik, tükenmişlik, kas ağrıları, isteksizlik, hazımsızlık ya da baş ağrılarına neden olan bahar yorgunluğunu en aza indirmek için alkol ve sigara gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durulmalıdır. Çay ve kahve gibi kafeinli içecekler gün içinde daha az içilmeli ve bunun yerine şekersiz meyve çayları tercih edilmelidir.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Sağlıklı Bir Yaşam için Beslenme Tüyoları

Güne Zinde Başlamanızı Sağlayacak 9 Enerji Deposu Besin

Beslenme Alışkanlığımızın Psikolojimize Olan Muazzam Etkileri

Detoks Etkisi Yapan 11 Yiyecek

Kış Mevsiminde En Çok Yenmesi Gereken Yiyecekler