BLOG

BLOG

Susamamak ve Acıkmamak İçin Sahurda Tüketilmemesi Gereken Yiyecekler


Ramazan ayı paylaşmanın, yardımlaşmanın, hâlden anlamanın zamanı ve yılın en önemli dönemlerinden biri. Sabahları erkenden sahura kalkıp gün boyu nefsi terbiye etmeye çalışmak kıymetli. Tabii ibadeti yerine getirirken bedene iyi bakmak da çok önemli. Bu nedenle sahurda tüketilen yiyeceklere dikkat etmek gerekiyor. Siz de "Sahurda acaba ne tüketsem?" "Hangi yiyecekler acıkmama ve susamama neden olur?" gibi soruların yanıtlarını merak ediyorsanız, harika bir yazıyla karşınızdayız. İşte, sahurda tüketmemeniz gereken yiyecek ve içecekler!
 

Reçel Çeşitlerine Dikkat!

Sabah kahvaltılarında vişne, çilek, ayva, incir ve kayısı gibi sıklıkla tüketilen reçel türleri genellikle sahurda da tercih edilir. Tatlı ihtiyacını karşılayacağı ve tok tutacağı düşüncesiyle sahurda tüketilen reçeller, gün içerisinde tam tersi bir etki gösterebilir. İçerdiği yüksek şeker oranı nedeniyle kan şekerinin yükselmesine sebep olan reçel, sizi hem çabuk acıktırır hem de susatır. Bu nedenle sahurda reçel yememeye dikkat etmelisiniz.
 

Taze Sıkılmış Meyve Sularını Tüketmemeye Özen Gösterin

Meyveler içerdikleri vitamin, mineral ve posa sayesinde oldukça yararlı. Bu nedenle Ramazan ayında zindelik vereceği düşüncesiyle genellikle meyve suları sıkılarak tüketiliyor. Ancak meyve suları yüksek oranda meyve şekeri barındırır ve çabuk acıkmanıza neden olur. Bu nedenle meyveleri, sularını sıkmadan tüketmek gerekir. Sahurda sofranıza meyveleri dâhil edebilirsiniz fakat kavun, üzüm ve karpuz gibi şeker oranı yüksek meyveleri de tercih etmemeniz gerektiğini hatırlatalım.
 

Hamur İşlerini Fazla Kaçırmayın

Sık tüketildiğinde kilo problemine, sindirim sistemi sorunlarına ve reflü gibi rahatsızlıklara yol açabilen hamur işlerini sahurda da tüketmekten kaçınmanız gerekiyor. Bu gıdalar şişkinliğe sebep olduğu için tokluk hissi yaratsa da kısa sürede acıkmanıza neden olur. Ayrıca sahurda poğaça, simit, açma ve börek gibi yiyecekleri tükettiğinizde hazımsızlık problemi de yaşayabilirsiniz.
 

Ramazan Pidesi Hızlı Acıktırabilir

Evet, yanlış duymadınız! Ramazan ayının sembolü olan pideyi sahurda tüketmemelisiniz. Çünkü Ramazan pidesi, glisemik indeksi yüksek olan bir besin. Pideyi haftada 2-3 kere iftar yemeklerinde ve büyüklüğü 1-2 avuç içi olacak şekilde tüketebilirsiniz. Sahurlarda ise pide, hamur işi ve beyaz ekmek yerine tam tahıllı ve tok tutan ekmekleri tüketmeye özen gösterebilirsiniz.

 

Çay ve Kafein Alımına Ara Verebilirsiniz

Sahurda kahvaltılık ürünleri daha sık tükettiğiniz için yiyeceklerin yanında sıcak bir çay içmek isteyebilirsiniz. Başta çay ve kahve olmak üzere sahurda kafein içeren içecekleri tüketmek hem uykunuzu kaçırabilir hem vücudun yeterince su almasını engeller. Uykunuz kaçacağı için gün boyu kendinizi uykusuz ve yorgun hissedebilirsiniz. Ayrıca su tüketimini çay tüketiminden daha az tuttuğunuz takdirde gün içerisinde susama ihtimaliniz de artar.
 

Yağlı Kızartmalardan Uzak Durmalısınız

Kızartma denildiğinde herkesin aklına ilk olarak kahvaltılarda da tüketilen patates kızartması gelir. Sahurda başta patates kızartması olmak üzere diğer kızartılmış yiyecekleri tüketiyorsanız bu kararınızı yeniden gözden geçirmelisiniz. Trans yağ içeren ve karbonhidrat ağırlıklı olan kızartmalar çabuk acıktırır, susatır ve karaciğeri yağlandırarak kilo alımına da zemin hazırlar. Bu nedenle sahurda kızartmalardan uzak durmaya dikkat edebilirsiniz.
 

Şarküteri Ürünlerini Sofranıza Dâhil Etmemelisiniz

Ramazan ayında sahurda uzak durmanız gereken besinlerden birisi de ısıl işlem görmüş şarküteri ürünleri. Sucuk, sosis, salam, pastırma, jambon gibi gıdalar baharat ve tuz oranı bakımından zengin olduğundan tüketildiğinde susuzluğa yol açabilir. Bu besinler genelde kızartılarak tüketildiği için fazla yağ barındırır ve gün içerisinde midenizde yanma problemine sebep olabilir.
 

Tuzlu Kahvaltılıklar Gün İçinde Susatacaktır

Peynir, zeytin ve kahvaltılık soslar sahur sofralarında sıklıkla yer alır. Zeytin ve peynir seçiminde sahura özel daha az tuzlu seçenekleri tercih edebilirsiniz. Kahvaltılık soslara da Ramazan boyunca ara verebilirsiniz. Eğer tuzlu peynir ve salamura zeytini fazla tüketirseniz gün içinde susuzluk çekebilirsiniz. Ayrıca tuz, suyu vücutta tuttuğu ve ödeme sebep olduğu için de rahatsızlık hissi yaratabilir

 

Atıştırmalıklar Gün İçinde Acıkmanıza Sebep Olabilir

Atıştırmalık ürünler genelde karbonhidrat ağırlıklı, yağlı, şekerli ya da tuzlu yiyeceklerden oluşur. Sahurda sizi tok tutmayacak atıştırmalıkların en bilinenleri arasında tuzlu kuruyemişler, cips ve soya soslu ürünler yer alır. Vücuttaki sodyum oranında dengesizliğe yol açan bu atıştırmalıklar gün içerisinde susuzluğa neden olabileceği için sahurda atıştırmalık ürünleri tüketmemeniz daha iyi olacaktır.

 

Bu yazılar da ilginizi çekebilir: