BLOG

BLOG

Kış Aylarında Tüketebileceğiniz Mucize Besinler ve Faydaları


kış aylarında tüketebileceğiniz besinler

Soğuklara karşı önleminizi alın! Kış mevsimiyle birlikte havalar da günden güne soğumaya başladı. Bu mevsimde bağışıklığınızı destekleyerek hastalıkları önleyebilirsiniz! Biz de vücudunuzun ihtiyacı olan enerjiyi ve vitaminleri karşılamak için en faydalı yiyecekleri sizin için bir araya getirdik. İşte, soğuk kış günlerini sağlıklı ve dinç geçirebileceğiniz mucizevi besinler!

 

C Vitamini Deposu: Turunçgiller

Kışın kendimizi biraz daha hâlsiz hissedebiliriz. Portakal, mandalina, greyfurt gibi turunçgiller enerjinizi yeniden kazanmanızı sağlar. C vitamini açısından zengin olan bu meyveleri günlük olarak tüketebileceğiniz gibi taze sıkılmış meyve suyu şeklinde de tercih edebilirsiniz. Meyve suyunun içerisine iki kaşık pekmez koymanız son derece faydalı olur. Pekmez hem demir eksikliğini gidermeye yardımcı olur hem soğuk günlerde vücudun ısınmasına katkı sağlar.
 

Öksürüğe Birebir: Ayva

Kış mevsiminde grip ve bronşite bağlı olarak öksürük görülmesi muhtemel. İşte bu öksürükle baş edebilen ayva, hastalık belirtilerini hafifletmeye yardımcı olur. Ayrıca ishale de iyi geldiği bilinir. Ayvayı kabuklarıyla beraber tüketebileceğiniz gibi çekirdeklerini kaynatarak da içebilirsiniz. Dilerseniz ıhlamur çayının içine katıp tüketmeyi de tercih edebilirsiniz.
 

Antioksidan Bakımından Zengin: Bal

kış mevsiminde tüketilen meyve ve sebzeler

Kış mevsiminde bolca tüketilen bir diğer mucizevi besin, bal. Antioksidan içeriği sayesinde vücudu iltihaptan korur. Kahvaltı sofralarımızdan eksik etmediğimiz balı meyvelerin üzerine ilave ederek ara öğün olarak da tüketebilirsiniz. Demlediğiniz kış çaylarına ekleyeceğiniz bir kaşık bal sizi hastalıklardan korur.
 

Zengin İçerikli Baharatlar: Zencefil ve Zerdeçal

Zencefil, grip ve nezle gibi hastalıkların belirtilerini daha az hissetmenizi sağlar. Zencefilin içeriğinde B3, B6 vitaminleri ve demir, kalsiyum, fosfor, sodyum, potasyum, magnezyum mineralleri bulunur. Bu sayede bağışıklık sisteminizin desteklenmesine yardımcı olur. Zencefili soğuk kış günlerinde bitki çaylarınıza ekleyerek içinizi ısıtabilir veya taze olarak da tüketebilirsiniz.

Zerdeçal ise A ve E vitamini içeren; demir, manganez, B6 vitamini, potasyum, bakır yönünden zengin bir besindir. Zencefil, zerdeçal gibi baharatlar vücudu ıstır ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye katkı sağlar. Bu ürünleri çorbalarınızda ve yemeklerinizde baharat olarak da kullanabilirsiniz.
 

Dertlere Deva: Nar

Folik asit, A ve C vitaminleri, selenyum, magnezyum, fosfor gibi mineraller içeren nar; soğuk kış günlerinde üzerinizdeki yorgunluğu atmanıza yardımcı olur. Salatalarınıza ve tatlılarınıza renk katacak olan nar, bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Düzenli olarak tüketeceğiniz nar suyu kalbinizi korur, fiziksel performansınızı artırır.

 

Şekeri Dengeleyen: Tarçın

Kış mevsiminde yemek yeme isteğimiz biraz artar. Daha karbonhidratlı ve daha tatlı yiyecekler tüketmek isteriz. Tarçın, kan şekeri dengesini düzenlemeye yardımcı olur ve vücudun şeker ihtiyacı karşılar. Tarçını, muz ve elma gibi meyvelerin üzerinde kullanarak faydalanabilirsiniz veya güzel bir kış içeceği olan salep ile birlikte tüketebilirsiniz.
 

Doğal Antibiyotikler: Soğan ve Sarımsak

Doğal antibiyotik denilince akla ilk olarak soğan ve sarımsak gelir. Bu iki besin, soğuk algınlığına karşı koruyucu ve etkili besinlerdendir. Çiğ olarak tüketildiğinde daha faydalıdır. Ancak bu şekilde tüketmek istemeyenler soğan ve sarımsağı yemeklerine dahil edebilirler, böylece hem yemeğinize lezzetli bir tat katacak hem de bağışıklığınızı güçlendirebileceksiniz.
 

Parlak Bir Cilt İçin: Havuç

A vitamini bakımından zengin olan havuç; göz ve cilt sağlığınız için önemli bir kış besini. Görme gücünü artırır ve cildinizdeki aknelere iyi gelir. Havucu çiğ olarak tüketebilir veya slatalarınıza ekleyebilirsiniz. Pişmiş olarak tüketmek istediğinizde eğer buharda pişirirseniz mineral kaybını önlemiş olursunuz.
 

Düzenleyici Etki: Probiyotikler

Kış mevsiminde günlük hareketimiz belirli oranda azalır. Bu hareketsizlik bağırsak hareketlerini de olumsuz etkileyebilir. Probiyotikler bağırsaklardaki faydalı bakterilerin artmasına yardımcı olur. Kabızlık ve ishal gibi rahatsızlıkları önler. Düzenli olarak kefir, yoğurt ve ev turşusu tüketerek kendinizi sağlıklı ve dinç hissedebilirsiniz.
 

Yüksek Protein: Balık

Balık; omega-3, selenyum ve fosfor kaynağıdır. Soğuk kış günlerinde taze olarak tezgâhlarda bolca bulunan yağlı balıklar, yüksek protein değeri sayesinde uzun süre tok kalmanızı sağlar. Balığa eşlikçi olarak bol limonlu yeşil salata ile öğününüzü renklendirebilirsiniz.
 

Enerji İhtiyacını Karşılayan: Kuru Yemişler

Kış mevsiminde güneş ışınlarının azalmasına bağlı olarak serotonin seviyemiz düşer. Kendimizi mutsuz ve yorgun hissedebiliriz. Düzenli olarak ara öğünlerinize ekleyebileceğiniz fındık, ceviz, badem gibi kabuklu kuru yemişler size enerji verir ve kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olur. Bu ürünleri dilerseniz sade tüketebilir dilerseniz süt veya yoğurt ile birlikte tercih edebilirsiniz.
 

İçinizi Isıtan Lezzet: Ihlamur

Kışın hastalıklara karşı ıhlamur genelde kurtarıcı rol oynar. Soğuk algınlığında ateşi düşürmeye yardımcı olur. Aktarlardan kolaylıkla bulabileceğiniz ıhlamuru 10 dakika demleyerek tüketebilirsiniz. C vitamini oranını artırmak istediğiniz zaman da birkaç damla limonla tatlandırabilirsiniz.
 

Mide Dostu: Elma

Elma, A ve C vitamini yönünden oldukça zengin bir meyve. Elmayı dilimleyip üzerine bir miktar tarçınla birlikte tüketebilirsiniz. Bu sayede hem uzun süre tok kalacaksınız hem kan şekeriniz dengelenmiş olacak. Mide için de son derece yararlı olan elmayı dilerseniz kış çayınıza da ekleyerek çayınızın lezzetini artırabilirsiniz.
 

Kışın Sembollerinden: Bal Kabağı 

Bal kabağı kış mevsiminin favori yiyeceklerinden biri. Metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeyi destekler. Bal kabağını haşlayarak veya çorba yaparak vitaminlerinden faydalanabilirsiniz. Dilerseniz az miktarda şeker kullanarak tatlı yapabilir, sağlıklı ve lezzetli bir şekilde tüketebilirsiniz.
 

Yeşil Yapraklı Sebzeler

Kış mevsimi geldiğinde roka, maydanoz, dereotu, ıspanak, marul, lahana, semizotu mutfağımıza renk katar. Yeşil yapraklı sebzeler A ve B vitaminleri bakımından çok zengindir. Aynı zamanda lifli yapıları sayesinde sindirimleri de kolay olur. Bu ürünleri tek başına tüketebileceğiniz gibi salata hâline getirebilir, üzerine zeytinyağı ve sirke ile sos hazırlayabilirsiniz.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: