BLOG

BLOG

EVİMİZDE VAKİT GEÇİRDİĞİMİZ BU DÖNEMDE KİLO KONTROLÜ İÇİN ALMAMIZ GEREKEN 7 ÖNLEM


Bugünlerde coronavirüs sebebiyle hepimiz evlerimizde kalarak hem kendi sağlığımızı hem de başkalarının sağlığını korumaya çalışıyoruz. Uzun süre evde kalmak ise bir parça stres doğuruyor. Bu stres yemek yemeyi daha cazip hale getiriyor. Zararlı ve aşırı yemek yemenin sonucunda tabii ki kaçınılmaz bir kilo artışı söz konusu. Elbette bu süreci bazı alışkanlıklar edinerek ve bu alışkanlıklara dikkat ederek kilo almadan sağlıklı bir şekilde geçirmek mümkün. Peki evimizde vakit geçirdiğimiz bu dönemde kilo kontrolü için almamız gereken önlemler nelerdir? İşte cevapları...

Ayrıca; bu yazımızı da okumayı unutmayın: Evde Yapılabilecek Sporlar

Yeni hobiler edinin veya var olanları devam ettirin

Yeni hobiler edinin

Bu günler aslında zevk alabileceğimiz şeylerle ilgilenmenin tam zamanı. Mesela evde resim çizmek, spor yapmak, online eğitimlere katılmak, kitap okumak veya film izlemek gereksiz yemek yemenin önünü kesebilir. Çoğu zaman vücudumuz stres durumunda mutluluk hormonu ve ödül hormonu salgılamak için yemek yemek ister. Fakat bu hormonların kaynağını yemek yeme eyleminden çıkartıp zevk aldığımız şeylere yönlendirmek hem gereksiz yemek yemememizi hem de eğlenmemizi ve gelişmemizi sağlar. 

 

Spor yapmayı kesinlikle ihmal etmeyin

Kilo kontrolünün önemli bir kısmı doğru beslenmektir. Geriye kalan kısım ise egzersiz yapmak, dinlenmek ve zararlı alışkanlıklardan uzak durmaktır. Bu yüzden beslenmeye ek olarak bu eylemlerin de doğru bir şekilde yerine getirilmesi büyük önem taşımaktadır. Evde bulunduğunuz süreç içerisinde pilates topu, mat, dambıl, lastik gibi spor ekipmanları ile veya ekipmansız olarak vücut ağırlığı ile spor yapabilir, formda kalabilirsiniz. Bugünlerde birçok spor eğitmeni sosyal medya üzerinden sıkça egzersiz programları paylaşmakta. Siz de bu hesapları takip ederek spor serüveninize başlayabilirsiniz. 

 

Güne sağlıklı ve bol çeşitli bir kahvaltı ile başlayın 

bol çeşitli kahvaltı

Güne mutlaka ama mutlaka çeşitli ve sağlıklı bir kahvaltı ile başlayın. Pekmez, bal, çikolata ve reçel gibi şeker içerikli gıdalar yerine yeşillik, salatalık, domates, beyaz peynir, zeytin ve haşlanmış yumurta gibi içeriği yüksek tok tutucu gıdalar ile başlayın. İyi bir kahvaltı gün içinde gereksiz yemek yemenin önünü kesecektir. 

 

Ara öğün tüketmeye özen gösterin

Birçok kişi uzun ve düzensiz açlık süreleri ile kilo verdiğini zanneder. Fakat vücudu uzun süre açlık stersine sokmak, açlık sonrasında tüketilen besinin yağ olarak depolanmasını sağlayacaktır. Bunun yerine azar azar doğru sıklıkla yemek yemek metabolizmanın dinç kalmasını sağlayacaktır. Doğru ara öğünler kan şekerinin düzenli bir şekilde seyretmesini sağlayacaktır. Bu yüzden 1 avuç leblebi, 1 çorba kaşığı kurum üzüm, 3 kayısı, 6 adet badem, 3 yemek kaşığı yulaf ezmesi, 1 kâse yoğurt, 1 dilim beyaz peynir, 1 su bardağı kefir, 2 tam ceviz gibi doğru ara öğünlerin tercih edilmesi büyük önem taşımaktadır. 

 

Sağlıksız atıştırmalıkları evinize sokmayın 

Bu dönemler kilo için oldukça kritik dönemlerdir. Birçok kişi sokağa çıkma yasağı doğrultusunda veya uzun süre evde kalacağını düşünerek sağlıksız atıştırmalıklar satın almaktadır. Buradaki düşünce ''Yemem ama dursun, belki lazım olur'' düşüncesidir. Fakat sağlıksız yiyecek eve girdiği an onun mutlaka yeneceği anlamını taşımaktadır. Yani eve giren abur cuburun reddedilmesi oldukça zordur. Bu yüzden paketlenmiş, sağlıksız ve yüksek kalorili yiyeceklerden kesinlikle uzak durulmalıdır. Eğer kişi şekere ihtiyaç duyuyorsa bunu meyveden karşılamalıdır. Meyvenin de şeker içeriğinin yüksek olabileceği için tüketirken abartılmamalıdır. 

 

Probiyotik ve prebiyotik açısından zengin beslenin

Probiyotik açısından zengin

Vücudumuzda hücreden çok bakteri bulunmaktadır. Bu bakteriler sindirim sistemimiz için büyük önem taşımaktadır. Bağırsaklarımızda bulunan bakteri topluluğunda dost bakterilerin yani probiyotiklerin sayısını arttırmamız ve mikrobiyota dengesini arttırmamız sindirim sistemimizin doğru çalışması anlamını taşımaktadır. Bu doğrultuda abartmadan ev yapımı yoğurt, kefir ve lahana turşusu gibi probiyotik bazlı gıdalar tüketmemiz sindirim sistemi kaynaklı kilo problemlerinin oluşmasını engelleyecektir. Buna ek olarak probiyotiklerin çoğalmalarını sağlayan prebiyotikler açısından zengin beslenmek için de meyve ve sebze tüketimine önem verilmelidir. 

 

Su içmeye özen gösterin

Vücudumuzun %50- 70 arası sudan oluşmaktadır. Vücudun düzenli çalışabilmesi ve yağ yakabilmesi için su tüketimine ihtiyaç vardır. Bu karantina günlerinde vücudun işleyişini devam ettirmek için ise 2,5- 3 litre civarı su tüketimi büyük önem taşımaktadır. Bu doğrultuda mutlaka kendinize özel bir ''cam su şişesi''ni yanınızda bulundurmanız, süreci olumlu şekilde etkileyecektir.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: