BLOG

BLOG

EGE'NİN İNCİSİ İZMİR'E GİTTİĞİNİZDE MUTLAKA DENEMENİZ GEREKEN 9 LEZZET


Sahip olduğu iklim çeşitliliği ve bereketli topraklar sebebiyle ülkemizin her köşesi, birbirinden güzel lezzetlere ev sahipliği yapmaktadır. İşte Ege de bunlardan biridir ve Ege mutfağının gerek ülkemizde gerekse dünya mutfağında ayrıcalıklı bir yeri vardır. Ege dendiğinde ise akıllara ilk olarak; ülkemizdeki büyük şehirlerden biri olan İzmir gelir. Peki Ege'nin incisi İzmir'e gittiğinizde sizi bekleyen muhteşem lezzetler hangileridir? İşte Ege'ye yolunuz düştüğünde mutlaka denemeniz gereken 9 lezzet!

 

1. Boyoz

Boyoz

İzmir'in en meşhur lezzeti olan boyoz, genelde sabah kahvaltılarında tüketilen bir hamur işidir. Boyoza genelde haşlanmış yumurta eşlik eder. Eğer siz de İzmir'e yolunuz düştüğünde buraya özgü bir kahvaltı yapmak isterseniz; boyoz, yumurta ve çay ile umduğunuzdan da harika bir kahvaltı keyfi yapabilirsiniz.

 

2. Kumru

Bir diğer İzmir lezzeti ise kumrudur. Kumrunun yapıldığı ekmek kumruya benzetildiği için, bu harika lezzet de bu isimle anılmaktadır. İçinde sucuk, salam, kaşar peyniri, domates, biber, tulum peyniri, mayonez ve ketçap bulunur. Fırınlarda günlük olarak pişirilen kumru, isteğe göre malzemesiz olarak da tüketilebilir.

 

3. Bomba

Özellikle son zamanlarda, sosyal medya aracılığıyla daha fazla ön plana çıkan bomba da bir İzmir lezzetidir. Hamurun çikolata ile harika bir uyum yakaladığı bu tatlı, çikolata severler tarafından yoğun bir ilgi görmektedir. Bomba, kurabiye gibi görünse de aslında ondan çok daha fazlasıdır ve elbette en lezzetlisi ancak İzmir'de tadılabilir.

 

4. Kokoreç

Kokoreç

Eğer gerçek bir kokoreç tutkunuysanız, bu lezzeti bir de İzmir'de deneyin deriz. İzmir'i kokoreç konusunda özel yapan şeyin, kimyon olduğu düşünülmektedir. Ayrıca yapımında süt kuzu ile hazırlanmakta ve çeşitli baharatlar eklenmektedir. Bu nedenle İzmir'e yolunuz düştüğünde kokoreçteki farkı deneyimlemek için soluğu hemen bir kokoreççide almalısınız.

 

5. Lokma

Şerbetli tatlıları şahı lokma da aslen bir İzmir lezzetidir. Hamurdan yapılan bu lezzet kızartılır ve ardından bolca şerbetlenir. Türkiye'nin her noktasında bir İzmir lokmacısı bulunabilir ancak asıl olarak bu lezzet de kendi memleketinde tadılmalıdır.

 

6. İzmir köftesi

Bir diğer İzmir lezzeti olan İzmir köftesi, kıyma ile baharatların harmanlanması ve ardından da yağda kızartılması ile hazırlanır. Üzeri için bölgeye özgü bir sos hazırlanır ve üzerine dökülür. Fırından çıkan köfteler ise sıcak olarak servis edilmektedir.

 

7. Söğüş

Aslen Niğde'den geldiği bilinen bu lezzet, sonraları İzmir'le anılır olmuştur. Bu nedenle İzmir'de mutlaka denenmesi gereken lezzetler arasında yer alır. Kelle söğüş, İzmir'de yemek öncesi de sonrası da keyifle tüketilmektedir. Dürüme bakışınızı değiştirecek bu farklı lezzeti, bu nedenle mutlaka İzmir'de denemenizi öneririz.

 

8. Şambali tatlısı

Meşhur İzmir tatlılarından olan Şambali, İzmir'de sokak köşelerinde ve seyyar arabalarda çokça görebileceğiniz bir lezzettir. Özellikle İzmir Kemeraltı'na giderseniz bu harika tatlıyı yemeden dönmeyin deriz. Şambali, revaniden daha sert kıvamlı ve yoğun bir tatlıdır. Ana malzemeleri ise irmik, şeker, yoğurt veya süttür.

 

9. Pişi

İzmir kahvaltısının bir diğer vazgeçilmezi de pişi olarak karşımıza çıkar. Ülkemizin birçok bölgesinde kahvaltıda tüketilen bu yiyecek, aslen İzmir'e özgüdür. Ancak burada pişiyi özel kılan bir başka lezzet daha devreye girmektedir: Elbette İzmir tulumu! Bu yüzden İzmir'e yolunuz düştüğünde kahvaltının yanında pişi ile tulum peyniri istemeyi unutmayın.

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: