BLOG

BLOG

VAN GÖLÜ REHBERİ


Doğu Anadolu'nun incisi Van; huzur veren doğası, leziz mutfağı ve misafirperver yaklaşımıyla nam salan bir şehir. Bu şehrin saymakla bitmeyen güzelliklerine bir de Türkiye'nin en büyük gölü olmasıyla ünlenen Van Gölü ekleniyor. Van'ın ve ülkemizin simgelerinden birisi olan Van Gölü o kadar büyük bir yüz ölçümüne sahip ki yöre halkı tarafından Van Denizi olarak da isimlendiriliyor.

Pek çok efsaneye konu olan Van Gölü'nün, volkanik Nemrut Dağı'nın patlaması sebebiyle tahminen 200 bin yıl önce oluştuğu düşünülüyor. Göl, dünyanın en büyük sodalı gölü olma unvanını elinde tutuyor. İnci kefali, tarihi kiliseleri, eşsiz kahvaltısı ve merak uyandıran adalarıyla Van Gölü her daim ilgi çeken bir rota olmayı başarıyor. Özellikle yaz aylarında kalabalık kitlelerin akın ettiği Van Gölü'nü mutlaka siz de ziyaret etmelisiniz. Sizin için hazırladığımız rehber nitelikli yazımızla Van Gölü hakkındaki tüm sorularınızı cevaplayacağız.

Ayrıca; bu yazımızı da okumayı unutmayın: Van Gölü Hakkında Bilinmeyenler

Doğu Anadolu'nun Eşsiz Hazinesi: Van Gölü

Nemrut Dağı'nın etkisiyle ortaya çıkan bu volkanik set gölü 3.715 kilometrekarelik devasa yüz ölçümüne sahip. Ayrıca ortalama 175 metrelik derinliğiyle dünyanın en derin 15 gölü arasında bulunuyor.

Van Gölü'nün doğu kesiminde Adır, Kuş, Çarpanak ve Akdamar Adası olmak üzere 4 adet ada mevcut. Çok sayıda tarihi esere ev sahipliği yapan adalara feribot ile ulaşım sağlanıyor. Feribotların demir yoluyla Tatvan ilçesi ve Van ile de bağlantısı bulunuyor.

Kışın sert geçtiği Van'da özellikle yaz aylarında gölü ziyaret etmeye gelen kalabalık kitleleri görebilirsiniz. Van Gölü seyahatinizde adalara geçerek tarihi kiliseleri keşfedebilir, eşsiz Van kahvaltısını deneyimleyebilir, göl manzarası eşliğinde huzur veren bir doğa tatili geçirebilirsiniz.

 

Van Gölü Nerede?

Van Gölü Doğu Anadolu'da Van-Bitlis şehirleri arasında yer alıyor. Göl ile Van'ın merkezi arasındaki uzaklık ise 86 kilometre. Yüz ölçümü 3.715 kilometrekare olan bu volkanik göl irili ufaklı adalara da ev sahipliği yapıyor.
 

Van Gölü'ne Nasıl Ulaşım Sağlanıyor?

Van ilinin sınırları içerisinde bulunan Van Gölü'ne çok sayıda ulaşım seçeneği mevcut. Bölgeye kara, hava ve demir yoluyla kolayca ulaşabilirsiniz. İstanbul'dan 1615 kilometre uzaklıkta olan Van'a kara yolu üzerinden 20 saatlik bir seyahat ile varmak mümkün. Şehre hem doğrudan hem de aktarmalı uçuş tarifeleri düzenleniyor.

İstanbul'dan kalkan bir uçakla aktarmasız 2 saatte Van'a ulaşabilirsiniz. Demir yolunu tercih ederseniz de Van merkezine 5 kilometre uzaklıkta konumlanan istasyona ulaşarak şehre ayak basabilirsiniz. Van Gölü'ndeki adaları kıyıdan kalkan feribot turlarına katılarak keşfedebilirsiniz.
 

VAN GÖLÜ’NDE GEZİLECEK YERLER

Akdamar Adası ve Kutsal Haç Kilisesi

Bu sevimli ada Van'ın merkezine 35 kilometre uzaklıkta. Adaya Gürpınar'dan kalkan feribotlara binerek 30 dakikalık keyifli bir yolculukla ulaşabilirsiniz. Buraya geldiğinizde Orta Çağ'ın mimari harikası Kutsal Haç Kilisesi'ni ziyaret edebilir, Van Gölü Canavarı'nın heykelini görebilirsiniz.

Adanın eşsiz manzarasına eşlik eden Kutsal Haç Kilisesi 915 yılında Kral Gagik Ardzruni tarafından yaptırılmış. Kilise dış cephe süslemeleri, rölyef kabartmaları ve yapımında kullanılan kızıl andezit taşı ile göz kamaştırıyor.
 

Van Kalesi

Van Gölü yakınlarında konumlanan Van Kalesi, 9. yüzyılda Urartu Kralı 1. Sarduri tarafından inşa edilmiş. Van'ın simgelerinden biri haline gelen kalenin içerisinde Analı Kız Açıkhava Tapınağı, Menua ve 2. Sarduri'nin kaya mezarlarını görmek mümkün. Ayrıca kale Asur dilindeki çivi yazılı kitabelere de ev sahipliği yapıyor. Sarp kayalıklar üzerinde konumlanan Van Kalesi eşsiz manzarasıyla binlerce turistin akınına uğruyor.
 

Muradiye Şelalesi

20 metre yüksekliğiyle göz kamaştıran Muradiye Şelalesi, Van'ın Muradiye ilçesinde ziyaretçilerini selamlıyor. Van Gölü'ne dökülen Muradiye Çayı üzerinde yer alan bu şelale kış aylarında donarken ilkbaharla birlikte yeniden gür bir şekilde akmaya başlıyor. Adının 4. Murat'tan geldiği rivayet edilen Muradiye Şelalesi'ni ziyarete geldiğinizde buradaki restoranlarda zaman geçirebilir, huzur veren doğada eşsiz bir manzara içerisinde kaybolabilirsiniz.
 

Ayanis Kalesi

Van Gölü'nden 250 metre yükseklikte konumlanan Ayanis Kalesi'nin M.Ö 645 yılında Urartular tarafından yaptırıldığı biliniyor. Urartu Krallığı'na ait tapınaklar, surlar, küpler ve yaşam alanlarını görebileceğiniz Ayanis Kalesi'ni ziyaret etmek için Ayanis Köyü'ne gelmeniz gerekiyor.

 

Van Gölü Ziyaretinde Yapılacak Aktiviteler

Konumu itibariyle çetin bir iklimin hakim olduğu Van Gölü, yaz aylarında binlerce ziyaretçinin akınına uğruyor. Göl suyu sodyum, klorür ve magnezyum gibi mineraller yönünden de oldukça zengin bir yapıya sahip. Çeşitli cilt hastalıklarına şifa olan bu sudan faydalanmak için mutlaka Van Gölü'nde yüzmelisiniz. Ayrıca gölde düzenlenen su sporlarına da katılabilirsiniz.

Van Gölü ve çevresi el değmemiş halini korumayı başarıyor. Van Gölü ziyaretinizde masmavi bir göl manzarası eşliğinde uzun doğa yürüyüşlerine çıkabilirsiniz. Birbirinden ilginç fotoğraflar çekerek şahitlik ettiğiniz göl manzarasını ölümsüzleştirebilirsiniz.

Göl kıyısından kalkan tekne turlarına katılarak ufak bir mavi yolculuk yapabilirsiniz. Balık tutmayı seviyorsanız Van Gölü'nün meşhur balığı inci kefalini kendi oltanızla tutabilirsiniz.
 

Van Seyahatinizde Konforlu Bir Konaklama Deneyimi Yaşayın

Huzur dolu atmosferi, tarihi dokusu ve eşsiz doğal güzellikleriyle Van Gölü'nü keşfetmek için birkaç gününüzü ayırmanız gerekiyor. Van seyahatiniz boyunca Van şehir merkezinde bulunan konaklama imkanlarından yararlanabilirsiniz.

Van Gölü'nün atmosferini doyasıya yaşamak için kente geldiğinizde Van Ferit Melen Havaalanı'na 22 dakika mesafe uzaklıkta konumlanan Elite World Van'da konaklayabilirsiniz. Doğu Anadolu mutfağının dillere destan yemeklerini tatmak, SPA, wellness gibi rahatlatıcı olanaklardan yararlanarak konforlu bir konaklama deneyimi yaşamak isterseniz Elite World Van için rezervasyon yaptırabilirsiniz. Ayrıntılı bilgi almak ve odanızı ayırtmak isterseniz Elite World Van'a her zaman ulaşabilirsiniz.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: