BLOG

BLOG

TÜRK MUTFAĞININ MEZE KÜLTÜRÜ... BİRBİRİNDEN PRATİK VE LEZZETLİ MEZE TARİFLERİ


Mezeler, Türk mutfağının birbirinden güzel tarifleri arasında önemli bir yere sahip. Ana yemeklerin yanında, başlangıçta veya aperatif olarak tüketilen mezeler; lezzetiyle damakları şenlendiriyor. Masalarımız zeytinyağlılardan yoğurtlulara, kızartmadan garnitüre, soğuktan sıcağa; sahip olduğu meze çeşitleriyle zenginleşiyor. Peki, Türk mutfağının vazgeçilmez mezeleri neler? İşte, Türk mutfağının meze kültürünü yansıtan birbirinden pratik ve lezzetli tarifler...

 

1. Haydari

Haydari

Malzemeler:

● 1 dilim beyaz peynir

● 5 yemek kaşığı süzme yoğurt

● 2 diş sarımsak

● 4 yemek kaşığı zeytinyağı

● 4-5 dal dereotu

● 1 tatlı kaşığı nane

● 1/2 çay kaşığı tuz

● 1/3 çay bardağı ince çekilmiş ceviz içi

 

Hazırlanışı:

● Zeytinyağını bir tavaya alın ve kızdırın.

● Ceviz içlerini zeytinyağıyla soteleyerek kenara alın.

● Püre haline getirdiğiniz sarımsağı, ezdiğiniz beyaz peyniri ve ince doğranmış dereotunu bir karıştırma kabında birleştirin.

● Kalan bütün malzemeleri de bu karışımın içine ekleyin.

● Hepsini güzelce karıştırın.

● Haydarinizi soğuk olarak servis edebilirsiniz.

 

2. Babagannuş

Malzemeler:

● 3 adet büyük boy patlıcan

● 4 adet yeşilbiber

● 3 adet kırmızıbiber

● 2 diş sarımsak

● 4 yemek kaşığı zeytinyağı

● 1 tatlı kaşığı nar ekşisi

● 1 çay kaşığı tuz

 

Hazırlanışı:

● Patlıcanı, domatesi ve biberleri közleyin.

● Közlenen sebzeleri bir tabağa alın ve tabağın üzerini streçleyerek soğumaya bırakın.

● Soğuyan sebzelerin kabuklarını soyun.

● Patlıcanları ezin ve diğer sebzeleri istediğiniz boyutlarda küp küp doğrayın.

● Bir kâse içerisinde sarımsak, zeytinyağı, nar ekşisi ve tuzu karıştırın.

● Karışımı köz sebzelerin içine ekleyin.

● Bir araya getirdiğiniz bütün malzemeleri iyice karıştırın ve sunuma hazır hale getirin.

● İsteğinize göre üzerine maydanoz doğrayarak servis edebilirsiniz.

 

3. Nar Ekşili Acılı Ezme

Malzemeler:

● 2 soğan

● 3-4 domates

● Yarım demet maydanoz

● 2 çorba kaşığı nar ekşisi

● Yarım limonun suyu

● 3 çorba kaşığı zeytinyağı

● 1 tutam kimyon

● 1 tatlı kaşığı sumak

● Kırmızı pul biber

● Tuz

Ayrıca; bu yazımızı da okumayı unutmayın: Narın Faydaları

Hazırlanışı:

● Domates ile soğanları soyup ince ve küçük parçalar halinde doğrayın.

● Maydanozu da ince ince kıyın.

● Bütün malzemeleri bir kâse içerisinde birleştirin.

● Birleştirdiğiniz malzemeleri çatal yardımıyla ezin ve karıştırın.

● Nar ekşili acılı ezme salatanızı servis edebilirsiniz.

 

4. Şakşuka

Şakşuka

Malzemeler:

● 2 adet patlıcan

● 3 adet domates

● 1 adet kabak

● 2 adet yeşilbiber

● 3 diş sarımsak

● 3 adet patates

● 4 yemek kaşığı zeytinyağı

● 1 çay kaşığı tuz

● 1 tutam şeker

 

Hazırlanışı:

● Alacalı şekilde soyduğunuz patlıcanları küp şeklinde doğrayarak tuzlu suda bekletin.

● Patatesleri de küp küp doğrayarak suya koyun.

● Kabak ve biberleri de doğrayın.

● Sıvı yağı bir tavaya alın. Kızdırdıktan sonra kabak ve biberleri kızartın.

● Daha sonra patates ve patlıcanları da sırayla kızartın.

● Sosu hazırlamak için ayrı bir tavaya zeytinyağı koyun.

● Öncelikle sarımsakları ekleyerek kavurun ve sonra rendelemiş olduğunuz domatesleri ekleyin.

● Baharatları bu karışıma ilave edin, bir süre kaynattıktan sonra altını kapatın.

● Kızarmış sebzeleri bir araya getirin ve yaptığınız sosu üzerine dökün.

● Tabağa aldığınız şakşukayı üzerine yoğurt koyarak servis edebilirsiniz.

 

5. Humus

Malzemeler:

● 2 su bardağı haşlanmış nohut

● 1/2 çay bardağı zeytinyağı

● 2 diş sarımsak

● 2 yemek kaşığı tahin

● 1/2 limonun suyu

● 1 silme çay kaşığı kimyon

● 1/2 çay bardağı su

● Tuz

 

Üzeri için:

● 2 yemek kaşığı zeytinyağı

● Birkaç dilim pastırma

● 1 tatlı kaşığı toz biber

● Maydanoz

● Pul biber

 

Hazırlanışı:

● Haşladığınız nohutları, tahini, limon suyunu, zeytinyağını, suyu, kimyonu, sarımsağı ve tuzu geniş bir kaba alın.

● Bu malzemeleri blender yardımıyla pürüzsüz bir hale gelene kadar çekin.

● Karışımı hazırladığınız servis tabağına alın ve yayın.

● Bir tavaya zeytinyağınızı alın ve kızması için bırakın.

● Zeytinyağınız kızarken pastırmalarınızı dilimleyin.

● Yağınız kızdığında pastırmaları içine atın ve kavurun.

● Toz biberi yağa ekleyin, karıştırın ve ateşten alın.

● Hazırladığınız pastırmalı sosu humusun üzerinde gezdirin.

● Damak tadınıza göre ince doğranmış maydanoz ve pul biberle humusun üzerini süsleyin.

● Süslediğiniz humusu servis edebilirsiniz.

 

THE GRILL OCAKBAŞI

Bir Elite World markası olan The Grill Ocakbaşı; birbirinden güzel meze çeşitlerini ve lezzetine hayran kalacağınız ana yemekleri, ödüllü şeflerin hazırladığı menülerle deneyimlemek isteyenler için kapılarını açıyor. Kömür ateşinde pişen ızgaraları, dünya mutfağının en sevilen lezzetlerini ve tadına doyamayacağınız mezeleri bir araya getiren The Grill Ocakbaşı; Elite World Hotels & Resorts'ün farklı şehirlerdeki şubelerinde benzersiz bir deneyim sunmayı hedefliyor. Müzikleri, menüsü ve sıcak atmosferiyle misafirlerini modern ve samimi bir ortamda ağırlıyor.

 

The Grill Ocakbaşı

Elite World Grand İstanbul Basın Ekspres - The Grill Ocakbaşı 

Elite World Grand İstanbul Küçükyalı - The Grill Ocakbaşı 

Elite World İstanbul Florya - The Grill Ocakbaşı

Elite World Grand Sapanca - The Grill Ocakbaşı 

Elite World Van Otel - The Grill Ocakbaşı 

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: