BLOG

BLOG

SUSHİ HAKKINDA MERAK EDİLENLER


Yapımı oldukça basit olan görsel şölen sushi hakkında merak edilenler blog yazımızda. Japon mutfağının eşsiz lezzeti sushi basit malzemelerin usta eller ile bir sanat eserine dönüşmüştür. Özel olarak kesilip, dilimlenerek yoğurulur ve ortaya çok hoş bir görüntü çıkar. Sushi’yi özel yapan zencefil turşusu olarak bilinen acı hardal yani wasabi ve sosya sosudur. Wasabi oldukça acı olduğundan tüketirken çok dikkatli olmakta fayda vardır.

Ada ülkesi olmanın avantajı ile üretilen bu yiyecek; ton, somon, uskumru, levrek, yılan, mercan balığı başta olmak üzere kalamar, yengeç, ahtapot, deniz yosunları gibi malzemelerin birleşiminden ortaya çıkar. Balık çeşitleri değişiklik gösterebilir fakat sushinin yapımında kullanılan pilavı hep sabittir. Özel hazırlanan pilav, sushinin lezzet ve görünüşünde önemli bir yere sahiptir.

 

“Çiğ balık mı yenir?” diyenler denedikten sonra vazgeçemiyor

Sushi

İlk başta önyargı ile yaklaşılsa bile bu yemek sanıldığının aksine pişmese bile aslında yapımı ve sosları ile tadına baktığınızda bütün ön yargılarınızı ortadan kaldıracak kadar lezzetli. Japonlar yanılıyor olamaz bunu yiyorlarsa vardır bir hikmeti diyerek tüketenler hem dengeli beslenme düzeni sağlıyor hem de sağlıklı bir yiyecek denemiş oluyor. Kızartılan balık besin değerini ne yazık ki kaybediyor. Sushi bu bakımdan balığın değerlerini koruyarak önemli protein kaynağı sağlıyor.

Kendinizi mutsuz ve yorgun hissettiğinizde çikolata yerine bir kaç parça sushi tüketirseni, içinde bulunan prinç vücudunuzun direncini arttırarak gün içinde kendinizi iyi hissetmenizi sağlar.

 

Yeni Başlayanlar için Sushi;

Yüzlerce çeşidi bulunan bu leziz yiyeceği ölmeden mutlaka denemeliyim diyerek cesaretinizi toplayıp karar verdiyseniz. Tavsiyelerimizi dikkate almanız yararınıza olacaktır. Evet çeşit çok olduğundan başlangıç olarak mutlaka yumuşak bir türü denemeniz lazım. Az pişmiş sushiler iyi bir seçenek olabileceği gibi sadece sebze ve deniz yosunları ile yapılanları da tercih edebilirsiniz. Daha sonra yavaş yavaş çiğ sushilere yönelmekte fayda olacaktır. Özellikle wasabi’ye çok çok dikkat etmeniz hayati önem arz etmektedir. Zira bu sos Japonya’da ve Kore’de nokta kadarı ile sizi kıpkırmızı hale getirebilecek güce sahiptir. Fakat ülkemizde wasabi bu denli aşırı acılığa sahip olmasada yine de dikkat etmenizde fayda var.

 

Sushi nasıl yapılır?

Buraya kadar bir çok bilgiyi sizlere aktardık ve sanırız en önemli konuya ulaştık. Bu lokum kadar tatlı görülen birbirinden şeker sushiler hakkında bahsedilecek aslında çok fazla bilgi var. Nigiri, sashimi, maki, roll, temaki, inari gibi bir çok terim ve yapım şekli bulunan yiyeceğin yapımında en doğru bilgiler Japon mutfağı şefinden öğrenilir. İşte bunun bilincinde olarak Mithat Yalçınkaya ve misafir Japon mutfakları şefi ile Sushi Yapımı 26 ve 27 Şubat’da Elite World İstanbul Taksim'de sizlere en doğru bilgiler ile Sushi hakkında bilgiler sunacak. Ve evinizde kendiniz dilediğiniz gibi sushi yapabileceksiniz.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

İstanbul’da Görülmeye Değer 10 Alternatif Müze

İstanbul’un Simgesi Galata Kulesi’nin Hikayesi

İstanbul’da Yenilebilecek Geleneksel Yemekler

İstanbul’da Baklava Yapan En İyi 7 Mekân

İstanbul’da Hamburger Yapan En İyi 7 Mekân