BLOG

BLOG

SAPANCA VE ÇEVRESİNDE MUTLAKA GÖRMENİZ GEREKEN TARİHÎ YAPILAR


Sakarya'nın şirin ilçesi Sapanca, hem İstanbul halkının hem de yerli ve yabancı turistlerin oldukça fazla sevdiği lokasyonlardandır. Sapanca, zengin bitki örtüsüyle bezenmiş dağlara, doğal güzelliklere ve tarihî yapılara sahip bir ilçedir. Eğer siz de Sapanca’ya geldiğinizde tarihi yerleri ve yapıları görmek istiyorsanız yazımızı okumaya devam edin. İşte, Sapanca’daki tarihî yapılar...

 

Vecihi Kapısı

Vecihi Kapısı, Kemer Mezarlığı girişinde yer alıyor. Net olmamakla birlikte bu kapının eski zamanlarda İpek Yolu üzerinde yer aldığı biliniyor. Kapı üzerinde bulunan kitabede, kapının Rumi takvime göre 1321 yılında inşa edildiği söyleniyor. Kitabe üzerinde: Bu eski eserin adı Vecihi Kapusu’dur. 1321 yılında burada iki devre nahiye müdürlüğü yapan Yanyalı Vecihi Orhon Bey Efendi tarafından yaptırılmıştır. Aziz ruhuna ve cümle yatanlara Fatiha. Bir oğlum var idi 1500 yaşında ham tıraş. Bilseydim dünyada ölüm olduğunu, koymaz idim taş üstüne taş.’’ yazısı yer alır. Kapının Mimar Sinan eseri olduğu da söylentiler arasındadır.

 

Rüstempaşa Camii

Rüstempaşa Camii Sapanca’nın merkezinde yer alıyor. 1555 yılında Kanuni Sultan Süleyman'ın damadı ve veziri olan Rüstem Paşa tarafından yaptırılan bu cami, Mimar Sinan'ın kalfaları tarafından inşa edilmiştir. Cami 16. yüzyıldan itibaren birçok deprem ve doğal etkene maruz kalmıştır. Günümüzde de halen ibadete açıktır. 

 

Hasan Fehmi Paşa Camii

Hasan Fehmi Paşa Camii, Sapanca'ya 3 km uzaklıkta bulunan Mahmudiye Köyü'nde yer alıyor. Cami Osmanlı vezirlerinden olan Hasan Fehmi Paşa tarafından 1885 yılında yaptırılmıştır. Camiyi ziyaret ettiğiniz sırada içinde bulunan eşsiz süslemeleri dikkatle incelemeyi unutmayın. Ayrıca, camiye ait kitabede “Selamün aleyküm tıbtüm fedhüluhü halildîyn. (Zümer Süresi 73. Ayet) Selam (ve selâmet) size! Tertemiz geldiniz! Artık ebedî kalmak üzere girin buraya!” yazıları yer alıyor.

 

Bizans Devri Lahitleri

Bizans Devri Lahitleri, Hükümet Konağı'nın önünde bulunmaktadır. Bu lahitler 4 tanedir. Var olan lahitlerin ikisi 1987 Tem Otoyolu yapımında, diğer ikisi ise 1976 yılında İlmiye Köyü yakınlarında bulunmuştur.

 

Rahime Sultan Camii

Rahime Sultan Camii, 1892 yılında Sultan Abdülmecit'in eşi tarafından yaptırılmıştır. Merkezin dışında yer alan cami zaman içinde birçok kez hasar görmüştür. 1967 yılında onarım gören cami, 17 Ağustos depreminde minareden hasar almıştır. Fakat günümüzde özgün yapısını koruyabilen sayılı camilerden bir tanesidir. Orta pencerenin üzerinde ve ön cephede Sultan Abdülmecit’in tuğrası yer almaktadır. 

 

Cami-i Cedid Camii

Çarşı içinde yer alan bu yapı, 1895 yılında inşa edilmiştir. Son zamanlarda yapılan restorasyonlar ile eski güzelliğini kazanmıştır.

 

Sapanca İstasyon Binası

İlçe merkezinde yer alan Sapanca İstasyon Binası, 1890 yılında Sultan II. Abdülhamit döneminde tamamlanmıştır. Yapı Fransız Mimar Hazelaire tarafından yapılmıştır.

 

Justinianus Köprüsü

Bizans dönemi eserlerinden olan Justinianus Köprüsü, doğal afetlerden dolayı birçok kez zarar görmüştür. Justinianus tarafından yaptırılan ve 1500 yıllık bir geçmişe sahip olan köprünün ne amaçla yapıldığı hakkında henüz net bir bilgi bulunmamakta. 12 kemere sahip olan köprü, büyüklüğü ile ziyaretçileri büyülemektedir.

Siz de bu tarihi lokasyonları doya doya gezmek ve tadını çıkarmak istiyorsanız, size hafta sonu kısa bir kaçamak yapabileceğiniz tatil önerisiyle geldik! Elite World Grand Sapanca’nın doğanın kalbinde yer alan, yeşilin en güzel tonlarına şahit olacağınız muhteşem konumunda huzur dolu iki gün geçirebilirsiniz. Elite World Grand Sapanca, doğaya açılan geniş ve aydınlık odaları, her daim yorgunluğunuza veda edeceğiniz sağlıklı yaşam uygulamaları sunan Fit Life Spa & Welllness’ı, damakları şenlendiren lezzetlerle buluşacağınız yeme içme alanları ve maceracı ruhunuzu besleyecek Adventure Park’ı ile unutulmaz bir doğa tatilinin adresi oluyor!