BLOG

BLOG

SAĞLIKLI BİR KAHVALTI İÇİN 6 ÖNEMLİ NOKTA


Kahvaltının en önemli öğün olduğunu ve günün geriye kalan saatlerinin de iyi ve dinç geçmesine etki eden bir başlangıç yemeği olduğunu hepimiz biliyoruz. Üstelik yapılan araştırmalar da bunu destekliyor! Eğer kahvaltımızı sağlıklı besinler tüketerek dengeli bir şekilde yaparsak gün içinde daha verimli, dikkatli ve kontrollü olduğumuz çalışmalar ile kanıtlanmış durumda. Kahvaltı öğününü atlarsak ya da besin değeri açısından yetersiz beslenirsek ani açlık atakları, dikkat eksikliği ve motivasyon düşüklüğü ile karşılaşma oranımız yüksek. Eğer siz de günün en önemli öğünü olan kahvaltıyı bir alışkanlık haline getirmeye karar verdiyseniz hazır olun! Çünkü sağlıklı kahvaltının nasıl yapıldığını, neler yemeniz gerektiğini ve daha birçok detayı sizin için bir araya getirdiğimiz yazıda bir araya getirdik. :) 
 

Sağlıklı Kahvaltı Önerileri

Eğer evde kahvaltı yapma şansınız varsa gerçekten çok şanslısınız! Rahat bir zaman diliminde her gün farklı bir kahvaltı önerisi deneyimleyerek günün bu ilk öğününü dilediğiniz gibi renklendirebilirsiniz. Bu sayede hem yeni tarifler öğrenecek hem de damak zevkinizi zenginleştireceksiniz, harika değil mi? :) 

 

Klasik Kahvaltı

Özellikle Türk kültüründe klasik kahvaltılar, oldukça önemli bir yere sahip. Eğer ‘’Klasik kahvaltı tam da bana göre!’’ diyenlerdenseniz, mevsimine göre domates, salatalık, peynir, yumurta, eşliğinde yapacağınız kahvaltıya tat katması ve enerji vermesi için tahin - pekmez de ekleyebilirsiniz. Eminiz ki bu kahvaltı sofrası enerjinizi artırmakla kalmayacak mutluluğunuzu da en üst seviyelere çıkaracak. Kahvaltınızın yanına tercihinize göre bir dilim tam tahıllı ya da tam buğday unu ile yapılan ekmek ekleyebilirsiniz. Bu sayede hem kalori alımınız azalacak hem de kahvaltıda alacağınız ölçülü karbonhidrat miktarı sayesinde öğle yemeğine kadar açlığınızı kontrol altına alabileceksiniz. Klasik lezzetler kahvaltı sofranıza tat katmaya hazır bile! :) 

 

Omlet Çeşitleri

Tabii ki kahvaltı denildiğinde akıllara ilk gelen lezzetlerden birisi de omlet. Damak zevkinize göre istediğiniz malzemelerle zenginleştirebileceğiniz kolay, pratik ve sağlıklı omlet çeşitlerini sizin için sıraladık.

 

  • Sebzeli Omlet: Maydanoz, yeşilbiber ya da pırasa ile yapabileceğiniz omletin üzerine kaşar peyniri rendeleyerek lezzetli bir final dokunuşu yapabilirsiniz.
  • Peynirli Omlet: Kaşar peyniri, lor peyniri ya da beyaz peynir eşliğinde yapacağınız omleti çeşitli baharat karışımları ile süsleyebilirsiniz.
  • Sütlü Sade Omlet: Sadece süt, baharat ve yumurta ile yapabileceğiniz omletiniz, süt sayesinde yumuşacık olacak ve tadından yenmeyecek!
  • Mantarlı Omlet: Yumurtaya en çok yakışan sebzelerden birisi de şüphesiz ki mantar. İnce ince doğradığınız mantarlar, hafif ve lezzetli bir öğün yapmanıza da yardımcı olacak.

 

Sağlıklı Tostlar

Eğer ‘’Ben bir tost tutkunuyum!’’ diyorsanız, size adeta lezzet şöleni yaratacak tost tariflerimiz ile hem sağlıklı hem de damak zevkinize uygun harika tostlar hazırlayabilirsiniz. Hazırsanız başlayalım! 

 

  • Peynirli Tost: Tam buğdaylı ekmeğinizin arasına domates, salatalık ve sevdiğiniz peynirlerden ekleyerek klasik ama doyurucu olan bu tostu dakikalar içinde kolaylıkla hazırlayabilirsiniz.
  • Jambonlu Tost: Hafif lezzetlerden hoşlanıyor ama aynı zamanda öğlen saatlerine kadar tok kalmak istiyorsanız jambonlu tost tam da size göre! Ekmeğinizin arasına jambon dilimleriyle kaşar ekleyin ve ısındığında birbirine karışan bu iki lezzetin ağzınızda dağıldığını hayal edin! :) 
  • Sade Kaşarlı Tost: Tercihini her zaman klasikten ve sadelikten yana yapanlar için en ideal seçenek bol kaşarlı bir tost. Dilerseniz bu sade tarifi kahvaltıya uygun çeşitli soslar ile taçlandırabilirsiniz.
  • Sucuklu Tost: Eğer hafta sonu sizin için en sevdiğiniz lezzetlerle donatılmış bir kahvaltı masası demekse, bu masa tabii ki sucuklu tost olmadan biraz eksik kalır. :) 

 

Yulaflı Kahvaltı Önerileri

Özellikle kilo kontrolü yaptığımız sıralarda öğünlerimizden ayırmadığımız yulaf, kahvaltıda da oldukça mükemmel bir seçenek. İçerdiği yüksek miktarda lif sayesinde sizi uzun saatler tok tutacak yulafı farklı şekillerde kullanabilir, lezzetini çeşilti kombinasyonlar ile renklendirebilirsiniz.

 

  • Sütlü Yulaf: Bir kase yulafa dilediğiniz miktarda süt ekleyip çeşitli kuru meyveler ile renklendirerek güne lezzetli bir başlangıç yapabilirsiniz.
  • Yoğurtlu Yulaf: Kalsiyum açısından çok zengin olan yoğurt yulafla bir araya geldiğinde besin değeri açısından yüksek bir kahvaltı olmakla birlikte güne hafif başlamanızı da sağlayacak.
  • Yulaf Lapası: Yulafı süt eşliğinde kaynattıktan sonra tabağınızı renkli meyveler ve sevdiğiniz kuru yemişler ile süsleyerek lezzetli bir kahvaltı elde edebilirsiniz.

 

Meyveyi Eksik Etmeyin!

Eğer güne erken saatlerde başlıyor ve gününüzün büyük bir kısmını ofiste geçiriyorsanız, saklama kabınıza hafif meyveler koyarak çantanıza atabilirsiniz. Böylece hem günün ilk öğününü zenginleştireceksiniz hem de enerjinizi yükseltebileceksiniz.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Beslenme Alışkanlığımızın Psikolojimize Olan Muazzam Etkileri

Detoks Etkisi Yapan 11 Yiyecek

Kış Mevsiminde En Çok Yenmesi Gereken Yiyecekler

Ne Yersen O'sun! Beslenme Alışkanlığımızın Psikolojimize Olan Muazzam Etkileri

Avokado'nun Belki Sizin de Bilmediğiniz 6 Faydası