BLOG

BLOG

İSTANBUL'UN İKİ YAKASININ HİSARLARININ HİKÂYELERİ...


İki yakayı birbirine bağlayan İstanbul'un muhteşem manzarasını benzersiz kılan detaylardan ikisi, hiç şüphesiz Anadolu Hisarı ve Rumeli Hisarı’dır. Bu tarihî yapılar, İstanbul'un siluetinin unutulmaz parçalarıdır. Hikâyeleri ve yapılış amaçları ne olursa olsun; İstanbul'un tarihî güzelliklerinin başında gelirler ve bugün bile zamana meydan okuyarak, olanca heybetleriyle görenlerde hayranlık uyandırırlar... Peki ama bu hisarların hikâyeleri nasıldır? İşte Anadolu Hisarı ve Rumeli Hisarı'nın ayrı ayrı hikâyeleri!

 

Boğaz'ın en önemli simgelerinden Anadolu Hisarı

Anadolu Hisarı

Anadolu Hisarı Boğaz'ın en dar bölgesinde bulunur ve Rumeli Hisarı'nın tam karşısındadır. 1395 yılında Yıldırım Bayezid tarafından yaptırılmıştır. Bu özel tarihî yapı, Anadolu'yu tehdit edebilecek ve İstanbul Boğazı'ndan gelebilecek saldırılar için önlem amaçlı olarak yapılmıştır. Anadolu Hisarı'nın bulunduğu bölge, Boğaz'ın önemli bölgelerine hâkim olan bir bölge olduğu için; hisarın inşasından sonra İstanbul Boğazı kolaylıkla denetlenebilir hale gelmiştir.

Anadolu Hisarı'nın yapılmaya başlandığı dönemde, Bizanslılar ile Cenevizliler burada kolonilerdi. Osmanlılar ve Cenevizliler için Boğaz'a hâkim olmak oldukça önemliydi. Bunun Osmanlı için önemi, İstanbul'un ele geçirilmek istenmesi durumunda Karadeniz'den gelebilecek saldırıları önlemek ve Bizans'a Karadeniz'den gelecek yardımların önünü kesmekti. Sonuç olarak hisarın yapımı için Osmanlı Cenevizlileri ikna etti. Ve hisar inşa edildi. 

Anadolu Hisarı, Osmanlı tarihinde oldukça önemli bir yere sahipti. Yıldırım Bayezid Han Ankara Savaşı'nda mağlup olunca, oğlu Süleyman Çelebi bir süre burada saklandı. Sultan II. Murad Han döneminde, Haçlı ve Macar ordusunu durdurmak için yola çıkan ordunun Rumeli'ye geçmesinde de bu hisardan faydalanılmıştı. Anadolu Hisarı, İstanbul'un fethinden sonra stratejik bir nokta olmaktan çıktıysa da yine farklı amaçlar için kullanılmaya devam edildi. Bir süre Yeniçeri Hapishanesi oldu, daha sonra görevli asker ve ailelerin çevresine yerleştiği bir mahalle oldu; Boğaz'daki geçiş kontrolleri ve vergi için kullanıldı... Cumhuriyet Dönemi'nde ise turistik amaçlı olarak koruma altına alındı. Günümüzde de benzer şekilde korunmakta ve turistik amaçlı olarak ziyaret edilmektedir.

Daha fazla bilgi için: Anadolu Hisarının Tarihi

İstanbul'un en önemli tarihî eserlerinden Rumeli Hisarı

Rumeli Hisarı

İstanbul'un Sarıyer ilçesinde yer alan Rumeli Hisarı, Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul'un fethinden önce Anadolu Hisarı'nın tam karşısına yaptırılmıştır. Hisarın yapılış amacı; Anadolu Hisarı'nınkine benzer şekilde, Boğaz'ın kuzeyinden gelebilecek saldırıları engellemektir. İstanbul'u kuşatma sırasında Karadeniz'den gelebilecek yardımları önlemek amacıyla, şehir kuşatmasından önce (1452 yılında) inşa edilmiş ve 4 ay gibi kısa bir sürede tamamlanmıştır.  

Dönemin sultanı Fatih Sultan Mehmet, İstanbul'u kuşatmaya karar verdiğinde bazı önlemler almıştı. Boğazdan geçen gemiler kontrol altına alınmadığı sürece, fetih imkânsız olacaktı. Daha önce aynı amaçla yapılan Anadolu Hisarı, o zamanki topların etkili oldukları mesafelerin ve atılan güllelerin kifayetsizliği nedeniyle Karadeniz'den gelen gemileri kontrol altına almaya yetmiyordu. Sultan da bu nedenle Boğaz'ı kontrol altına almak için yeni bir kale yaptırmaya karar verdi. 1452 yılının mart ayında, İstanbul'un fethine hazırlanmak ve Boğaz'a hâkim olmak amacıyla planları bizzat Fatih Sultan Mehmet tarafından yapılan kalenin inşasına başlandı. 4 ay gibi kısa bir sürenin sonunda hisarın yapımı tamamlandı.

Rumeli Hisarı'na Fatih Sultan Mehmet tarafından "Boğazkesen" ismi verilmişti. Ancak zaman içerisinde bu isim Yenihisar, Yenicehisar, Yenikale, Nikhisar, Başkesen gibi isimlerle anıldı. Bulunduğu konumdan dolayı ise tüm bu isimleri unutularak Rumeli Hisarı olarak anılmaya başlandı. Günümüzde ise benzersiz konumuyla İstanbul manzarasını tamamlamakta, meraklıları tarafından sıkça ziyaret edilmektedir.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: