BLOG

BLOG

İSTANBUL'A YAKIN BİR HAFTA SONU KAÇAMAĞI İÇİN: EDİRNE


Edirne

İstanbul'a yakın gezilecek yerlerden bir tanesi olan Edirne, Trakya'nın en büyük şehirlerinden bir tanesidir. Uzun yıllar boyunca Osmanlı İmparatorluğu'na başkentlik yapan bu şehir, bünyesinde onlarca tarihî eseri barındırmaktadır. Aynı zamanda Süloğlu, Havsa, Enez, Meriç, İpsala ve Keşan gibi oldukça önemli ilçeler de burada bulunmaktadır. Edirne, Yunanistan ve Bulgaristan'a komşudur. Bu güzel şehre planlı bir şekilde gelinirse, bir günde en güzel yerler gezilebilir. Ayrıca buraya aç gelmeniz de önerimiz! Çünkü birbirinden güzel lezzetleri, 3 öğün olacak şekilde burada tadabilirsiniz. İşte, merak edenler için “Edirne’de gezilecek yerler nerelerdir, Edirne’de ne yenir ve Edirne’ye nasıl gidilir?” sorularının cevapları…

 

Edirne’de gezilecek yerler

Edirne’de gezilecek yerleri şu şekilde sıralamamız mümkündür;

Selimiye Camii: Edirne dendiği zaman akla gelen ilk yer, tabii ki Selimiye Camii’dir. Mimar Sinan'ın ustalık eseri olan bu cami, 400 kalfa ve 14 bin işçi ile 550 milyon akçe harcanarak yapılmıştır. Selimiye Camii, mimari özellikleri açısından mutlaka görülmesi gereken yerler arasındadır.

Edirne Sokullu Hamamı: Sokullu Mehmet Paşa tarafından Mimar Sinan'a yaptırılan Sokullu Hamamı, hala kullanılabilir durumdadır. Siz de Edirne’yi ziyaret ettiğinizde, Sokullu Hamamı’na gelerek günün yorgunluğunu atabilirsiniz.

Edirne sokullu hamamı

Edirne Eski Camii: Yapımına 1403 yılında Süleyman Çelebi tarafından başlatılan Eski Camii; I. Mehmet zamanında, 1414'te tamamlanmıştır. Caminin mimarı Konyalı Hacı Alâeddin’dir. Cami 2 minareye ve 9 kubbeye sahiptir. Caminin içinde bulunan hat sanatları oldukça ilgi çekicidir.

Edirne Eski camii

Rüstempaşa Kervansarayı: Kanuni Sultan Süleyman'ın damadı olan Damat Rüstem Paşa tarafından 1554 yılında yaptırılan bu yapı, şu anda bir oteldir.

Muradiye Camii: II. Murad Han tarafından 1433 yılında yaptırılan Muradiye Camii, çinileri ile meşhurdur. Caminin mihrabı, Bursa Yeşil Camii'den sonraki en büyük çini mihraptır.

Muradiye Camii

Üç Şerefeli Camii: 1437 yılında II. Murat zamanında yapılmaya başlanan bu cami, 10 yılda tamamlanmıştır. Caminin mimarı Mimar Müslihiddin'dir. Cami, Selçuklu mimarisinden Osmanlı mimarisine geçişin ilk örneklerindendir.

Üç Şerefeli Camii

Edirne Sokakları: Edirne’ye gelindiği zaman mutlaka görülmesi gereken yerler arasında Edirne sokakları da yer almaktadır. Edirne sokaklarında gezerek yepyeni yerler keşfedebilir ve tarihin içinde kaybolabilirsiniz.

Edirne Saraçlar Caddesi: Edirne Saraçlar Caddesi, bir nevi Edirne'nin İstiklal Caddesi'dir. Burada birçok mağaza, restoran, kafe ve mekân yer almaktadır. Meşhur ciğerciler de bu caddenin ara sokaklarında yer almaktadır.

II. Beyazıt Külliyesi: Osmanlı'nın en önemli tıp fakültelerinden bir tanesi olan II. Beyazıt Külliyesi'nde, psikolojik hastalıklara müzikle çare aranmıştır.

 

Edirne’de ne yenir?

Edirne Ciğeri

Edirne’ye geldiğiniz zaman tatmanız gereken birçok lezzet bulunuyor. Tabii ki Edirne dediğimiz zaman, aklımıza ilk olarak Edirne tava ciğeri geliyor. Burada yapılan ciğer, doğu ve güney illerinden farklı olarak şiş yerine tavada yapılmaktadır. Burada mutlaka gidilmesi gereken ciğerciler arasında Ciğerci Kazım, İlhan Usta ve Ciğerci Niyazi bulunur. Köfteciler arasında ise Köfteci Osman mutlaka ziyaret edilmesi gerekenler arasındadır. Bunlara ek olarak dondurma yemek için Kervansaray Dondurma'yı ziyaret etmeyi, Meriç Nehri karşısında kahvaltı yapmayı, karışık Osmanlı macunu, peynir helvası, Hayrabolu tatlısı, badem ezmesi, hardaliye yemeyi ve bölgedeki çaycılarda soluklanmayı unutmayın!

 

Edirne’ye ne zaman gidilir?

Tertemiz havası ve tarihî değerleri ile öne çıkan Edirne'de; Marmara, Karadeniz ve Ege Denizi etkisiyle iklim değişiklikleri görülmektedir. Burada, Orta Avrupa'ya özgü karasal iklim yaşanmaktadır. Yıllık sıcaklık derecesi 13,5 derecedir. Yazlar sıcak ve kurak geçerken, kışlar soğuk ve kar yağışlı geçebilmektedir. Bu yüzden Edirne en güzel ilkbahar ve yaz aylarında gezilebilmektedir.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: