BLOG

BLOG

İŞ YAŞAMINDA AST-ÜST İLİŞKİSİNİN ÇALIŞMA ORTAMINA VE PERFORMANSA OLAN 7 ETKİSİ


alt üst ilişkisi

İş yaşamında doğru iletişim kurabilmek için dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri, ast-üst ilişkisidir. Çünkü birçok insan bu noktada hata yapar. Örnek vermek gerekirse kişi statü olarak altındaki kişilere karşı fazlasıyla sert tavırlar sergilerken; üstlerinin karşısında gereğinden fazla ılımlı ve pozitif davranabilirler. Diğer bir deyişle karşısındakinin statüsüne göre kişilik değiştirebilir. Bu tutum son derece yanlış olmakla birlikte, iş yaşamında olumsuzlukların yaşanmasına ve hatta diğer çalışanların iş yaşamlarının olumsuz etkilenmesine sebebiyet verecektir. Oysa yapılması gereken şey, ast-üst ilişkisinde daima saygılı olmaktır.

İş yaşamında böyle sağlıklı ve doğru bir tutumun benimsenmesi, çalışma ortamını ve performansı doğal olarak olumlu yönde etkileyecektir. Peki iş yaşamında ast-üst ilişkisinde saygılı olmanın beraberinde getirdiği olumlu etkiler nelerdir? İşte onlardan bazıları!

 

1. Doğru iletişim

doğru iletişim

İş yerinde ast-üst ilişkisinde saygılı olan çalışanlar, birbirleriyle doğru bir şekilde iletişim kurabilirler. Çalışanlar arasındaki bu doğru iletişim hem sosyal anlamda hem de iş anlamında tüm süreçlerin hızlı bir şekilde ilerlemesini sağlar. Bu sayede, iş yerinde gereksiz ve kişisel meselelerden ziyade iş yapılacak; daha ideal bir çalışma temposu ortaya çıkacaktır.

 

2. Motivasyon

İş yaşamında ast-üst ilişkisinde saygılı olmak, çalışma ortamında motivasyon artışını sağlar. Herkes birbirine saygılı davrandığı sürece mobbing ve yersiz eleştiri gibi motivasyon düşüren durumlar ortadan kalkacaktır. Bu sayede tüm çalışanlar ideal saygı ortamında, motive bir şekilde işlerini yapabilirler.

 

3. Az stres

Az stres

İş yaşamında stres kaçınılmazdır. Ancak çoğu zaman bu stresin nedeni iş yoğunluğu değil, ast-üst ilişkisinde yaşanan olumsuzluklardır. Yaşanan bu stres kişinin performansını düşürmekle kalmaz, çalışma ortamının da huzursuz bir hal olmasına neden olur. Oysa herkes birbirine saygılı olduğunda çalışma ortamı daha az stresli olacak; beraberinde herkes daha huzurlu ve başarılı bir şekilde çalışabileceklerdir.

 

4. Üretkenlik

Ast-üst ilişkilerinde sağlanan saygı, çalışanların üretkenliğinin artmasını da sağlar. Çalışanlar ne kadar stressiz ve huzurlu bir ortamda olursa, fikir üretmekte o kadar iyi ve özgün olabilirler. Bu nedenle saygının hâkim olduğu çalışma ortamları, genelde üretkenlik bakımından zengin çalışanlara sahiptir. 

 

5. Uyum

İş yaşamında çalışanların ve yöneticilerin birbirlerine saygılı olması, az önce de belirttiğimiz gibi huzurlu bir çalışma ortamının oluşmasını sağlar. Böyle bir ortamda çalışanlar, birbirlerine daima anlayışla yaklaşırlar ve uyum içinde çalışırlar. Bu uyum, doğal olarak hem çalışanların performansını hem de çalışma ortamını olumlu şekilde etkileyecektir.

 

6. Güven

Ast-üst ilişkilerinde benimsenen saygı; iyi niyet, uyum ve güveni de beraberinde getirir. Saygının hâkim olduğu çalışma ortamlarında, çalışanlar ve yöneticiler birbirlerine güven duyarlar. İş yaşamında birbirine duyulan bu güven, başarılı ve huzurlu bir iş ortamının olmazsa olmazıdır.

 

7. Profesyonellik

Profesyonellik

İş yaşamındaki ilişkilerde sürdürülebilen saygı, aynı zamanda profesyonellik de demektir. Çalışma ortamında çeşitli dostluklar kurulabilir; ancak önemli olan bu dostlukların iş çerçevesinde devam ettirilebilmesidir. Aynı ortamda bulunan herkes birbirini çok sevmek zorunda değildir; buna rağmen herhangi bir kötü duygu beslememek ve birlikte uyum içerisinde çalışabilmek ancak saygı ile mümkün olabilir. Bu da aslında profesyonellik kavramının tam karşılığıdır.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

İş Hayatında Duygusal Zekanın 5 Avantajı

İş Yerinde Verimli Çalışmanızı Sağlayacak 10 Öneri

İş Yerinde Sevilen Biri Olmanın 11 Altın Kuralı

İş Hayatında Doğru İletişim Kurmanın Yolları