BLOG

BLOG

İLK İŞ GÜNÜNÜ SORUNSUZ GEÇİRMEK İSTEYENLER İÇİN 7 İPUCU


İlk İş Gününü Sorunsuz Geçirmek İsteyenler

İster yeni mezun olup ilk işinize başlayacak olun, isterseniz iş değiştirmiş olun; ilk iş günü başlı başına heyecanlı bir gündür. Çalışanlar bu gün yaklaşırken heyecanlı ve stresli hissederler. Birçok kişinin aklında ''İş arkadaşlarım nasıl kişiler?'’, ''Acaba işte başarılı olabilecek miyim?'', ''İnsanlarla nasıl kaynaşacağım?'' gibi soru ve düşünceler bulunur. Eğer siz de ilk iş gününde aşırı heyecanlananlardansanız, hiç korkmayın! Çünkü ilk iş gününü sorunsuz geçirmek isteyenler için muhteşem önerilerimiz var! İşte o öneriler!

 

Hazırlıklara bir gece öncesinden başlayın

İlk iş günü, ilk izlenim için oldukça önemlidir. Bu yüzden bu güne psikolojik ve fiziksel olarak hazırlanmakta fayda vardır. Bu doğrultuda bir gece öncesinde alkol kullanılmamalı, ağır şeyler yenmemeli, giyilecek kıyafetler hazırlanmalı ve güzel olumlamalar ile yarın planlanmalıdır. Erken yatılmalı, yeterli ve sağlıklı bir şekilde uyunmalıdır. İlk iş gününün sabahında iş için uyanılan saatten yarım veya bir saat önce uyanılmalıdır. Bu doğrultuda işe kesinlikle geç kalınmamalıdır. İlk iş gününün sabahı dengeli, yeterli ve sağlıklı bir kahvaltı yapılmalıdır. Zihinsel ve fiziksel performansı pozitif yönde etkileyecek vitamin ve minerallere öncelik verilmelidir.

 

Kendinizden bahsetmek için acele etmeyin

İlk iş gününde yapılan yaygın hatalardan biri, sürekli ''ben'' demektir. Unutmayın; önünüzde kendinizi anlatabileceğiniz uzun bir zaman var. İlk iş gününden sürekli olarak kendinizi anlatmaya çalışmanız, negatif bir enerjinin oluşmasına sebebiyet verebilir. Bu yüzden kendinizi anlatmaktan çok, çevrenizi anlamaya çalışın ve sadece iyi bir başlangıç imajı belirleyin.

 

‘’Ne zaman zam alırım?’’, ‘’Erken çıkabiliyor muyum?’’, ‘’Ben bunu böyle yapmıyorum’’

Atmosferi ve insanları anlamak için acele etmeyin. Görüşmede sormanız gereken soruları ilk iş gününe bırakmayın. Belki bir şekilde ‘’Ne zaman zam alırım?’’ veya ‘’Erken çıkabiliyor muyuz?’’ gibi soruların cevabını bilmeden işe başlamış olabilirsiniz. Fakat ilk günden böyle sorular sormanız insanlarda kötü bir imaj yaratmanıza neden olacaktır. Eğer aklınızda bu tarz sorular var ise bunları direkt olarak sorarak değil, zamanla görerek anlamaya çalışın. Bununla birlikte ''Ben bunu böyle yapmıyorum.'' veya ''Ben bunu bu şekilde öğrenmedim.''' gibi diğer insanların tecrübelerini sorgulatacak cümlelerden kaçının. Eğer gerçekten iyi bir yöntem biliyorsanız bunu yaparak gösterin. Bunu iletişim ile anlatmaya çalışmayın.

 

‘’Canım, bebeğim, kanka…’’

Günlük hayatınızda veya geçmişteki işinizde ''canım, bebeğim, kanka...'' gibi hitap şekillerini kullanmayı seviyor olabilirsiniz. Fakat bu tarz sözcükleri ilk iş gününde kullanmamaya özen gösterin. İnsanlar yeterince tanımadıkları kişilerden bu tarz hitap sözcükleri duymak istemezler. Önemli ve ideal olan, samimiyetin zamanla gelişmesidir. Kaldı ki bir insana sunulabilecek en güzel iltifat, ismidir. Bu tarz hitap şekilleri yerine insanların isimlerini iyi öğrenmeye çalışın. Günün başlangıcında tanıştığınız bir kişiye, öğleden sonra ismiyle hitap ettiğinizde size karşı olan enerjinin nasıl değiştiğini göreceksiniz.

 

Dedikodu yapmayın & eski iş yerinizden bahsetmeyin

dedikodu yapmak

Dedikodu yapmak, her zaman kötü bir imaj sergilemenize neden olacaktır. İlk iş gününde dedikodu yapmak ise her zamankinden çok daha kötüdür. Dedikodu yaptığınız insan, bahsettiğiniz kişiyi sevmese bile her zaman aklında ‘’Başkasının arkasından konuşuyorsa, benim de arkamdan konuşabilir.’’ düşüncesi olacaktır. Bu yüzden bu hataya düşmeyin. Ayrıca ilk iş gününde eski iş arkadaşlarınızı ve iş yerinizi kesinlikle kötülemeyin. Bir gün çalıştığınız işten de ayrılabileceğinizi göz önünde bulundurun. Bu yüzden yöneticilerinizin sizi bu minvalde değerlendirdiğini unutmayın. İlk iş gününde insanları, işlerin nasıl yürüdüğünü ve atmosferi anlamaya odaklanın.

 

Gülümseyin, samimi ve girişken olun

Gülümseyin ve samimi olun

Her zaman güler yüzlü olmaya çalışın. Güler yüzün altın anahtar olduğunu unutmayın. Fakat yersiz yere de gülmeyin. Bu durum, ciddiyetinizi azaltabilir. Diğer bir yandan kendiniz olmaya ve samimi davranmaya çalışın. İş tanımınız çerçevesinde, ucundan tutabileceğiniz işler hususunda girişken olmaya çalışın.

 

Mutlaka öğle yemeğine çıkın

mutlaka öğlen yemeğine çıkın

İlk iş gününün önemli anlarından bir tanesi, öğle yemeğidir. İş esnasında birçok kişi stresli bir şekilde koşuşturmaca içinde olabilir. Bu durum, insanları tam anlamıyla tanıyamamanıza neden olabilir. Öğle yemeği stresin olmadığı bir zaman dilimi olduğundan dolayı, insanların kişiliklerini daha iyi kavrayabilirsiniz. Diğer bir yandan kendiniz hakkında kilit bilgiler verebilir ve iyi bir imaj kazanabilirsiniz. Bu yüzden, en azından 1 -2 hafta boyunca iş arkadaşlarınızla öğle yemeğine çıkmaya özen gösterin.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: