BLOG

BLOG

GÖRÜŞMEYE GİTTİĞİNİZ İŞİ ALMANIZA YARDIMCI OLACAK 6 ÖNERİ


Her iş görüşmesi için dikkat edilmesi gereken birtakım altın kurallar vardır. Bu altın kurallar sayesinde karşı tarafta her zaman daha iyi bir ilk izlenim bırakma şansı elde edilir. Olumlu olarak sergilediğiniz tavırlardan giyim konusunda gösterdiğiniz titizliğe kadar pek çok ayrıntı, sizin işi kolaylıkla alabilmenizle ilintilidir. İş görüşmesi öncesinde ve esnasında göz önünde bulundurulması gereken bazı hususları sizin için aşağıda sıraladık.

1- Görüşme için Alınan Randevuya Gecikmeyin

İş görüşmesi konusunda ilk dikkate alınması gereken noktalardan biri randevudur. Çünkü çalışmak istediğiniz firmanın ilgili yöneticisi o günün belirli saatini sizinle görüşebilmek için ayırmıştır. Dolayısıyla randevu saatine geç kalmak sizin firmaya göstereceğiniz özveriyi ilk izlenim açısından olumsuz etkiler. Ayrıca gecikerek diğer çalışanların da zamanını almış olabilirsiniz. Bu nedenle randevu saatinizden önce başvuru yaptığınız firmaya gelerek hem konuşacaklarınızı aklınızda toparlayabilir hem de kendinizden emin şekilde bir iş görüşmesi gerçekleştirebilirsiniz.

2- Kuracağınız Cümleleri Özenle Seçin

İşe kabul edilme aşamasından önce yapılan görüşmelerde beden dili ve sözlü konuşma şekli her zaman büyük bir öneme sahiptir. Bir kişinin konuşurken kullanacağı sözcükler, onun kendini öncelikle bir yetişkin olarak nasıl gösterebildiğini ifade eder. Kurulan cümleler kadar dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli husus ise konuşma hızıdır. Karşı tarafa aktarılan cümlelerin daha açık ve net olabilmesi adına konuşma hızının doğru ayarlanması gerekir. Neticede doğru beden dili, samimi bir yüz ifadesi, kurulan cümleler ve kullanılan sözler, işe olan saygınızın ve donanımlı bir birey olduğunuzun en açık göstergesidir.

3- Başvuru Yaptığınız Pozisyon Hakkında Bilgi Edinin

İş için yapılan görüşmeler esnasında firmaların en dikkat ettiği konulardan birisi de başvuru yapan kişilerin alanları hakkında bilgi sahibi olup olmadıklarıdır. Elbet, çalışacağınız pozisyon hakkında bilgi sahibi olmayabilirsiniz ancak iş görüşmesine gelmeden önce yapacağınız ufak bir araştırma dahi yöneticinizin bu alanda size karşı olan tutumunu olumlu yöne çevirecektir. Örneğin; firma sahibi veya insan kaynakları yöneticisi, “Çalışacağınız pozisyon veya departman hakkında neler biliyorsunuz?” şeklinde bir soru sorabilir. Böyle bir soru karşısında bilmeden bazı şeyleri açıklamaya çalışmanız, yöneticiyi kandırmaya çalıştığınız izlenimini verebilir. Bu nedenle görüşme öncesinde, sorulabileceğini düşündüğünüz sorular hakkında bilgi edinmeniz her zaman lehinize olacaktır.

4- Görüşmeye Temiz ve Doğru Bir Giyim Tarzı ile Gidin

Görüşme yapacağınız firma, rahat giyim tarzını sorun etmiyor olabilir. Ancak bu durum sizin görüşme günü rahat bir tavırda olduğunuzu sergileyen bir giyim şekli ile görüşmeye gidebileceğiniz anlamına gelmez. Giyim her şeyden önce sizin karşı tarafa olan saygınızı simgeler. O nedenle görüşme günü kadınların resmi bir kumaş pantolon ve blazer ceket ikilisini tercih etmeleri, daha olumlu bir geri dönüş kazanmalarını sağlar. Erkekler ise zevklerine göre takım elbise kombinasyonu yapabilirler.

5- Stresinizi Minimum Düzeyde Tutmaya Çalışın

Sorulacak sorulara ve yapılacak hatalara bağlı olarak yaşanan stres durumu, konuşmanızdan ses tonunuza, beden dilinizden oturma şeklinize kadar her türlü alanda size olumsuz bir yansıma yapabilir. Görüşme öncesi strese karşı nasıl önlem alacağınızı detaylı şekilde araştırılabilir ve bu araştırma sonucunda elde edilen bilgileri uygulamayı deneyebilirsiniz. Böylelikle stresle daha kolay başa çıkabileceğinizden de emin olabilirsiniz.

6- Kendinizi Gereksiz Yere Yüceltmekten Kaçının

Görüşme sırasında kişilerin en sık yaptığı hataların başında kendini yüceltmek gelir. İlk etapta, karşı tarafa söylediğiniz abartılı cümleler işe alım sürecinize olumlu katkı sağlayabilir. Ancak bu söylediğiniz cümleler, sadece işe alım için gerekli değildir. Çalışma hayatınız boyunca firmanız ve yöneticileriniz, sizden o söylediğiniz cümleleri gerçekleştirmenizi bekleyecektir. Bu aşamada firmanıza sadece alanında yetkin olduğunuz konuları söylemeniz ve çalışarak edindiğiniz yeni bilgiler çerçevesinde kendinizi geliştirebileceğinize inandırmanız her şeyden önce dürüst davrandığınızı simgeleyecektir.