BLOG

BLOG

KRİPTO SANAT NFT NEDİR? NFT HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER


İnsanlığı medeniyet olarak ileriye taşıyan tüm dönemlerde sanatsal ve kültürel gelişmelerin öne çıktığını görebiliriz. Hızla adım attığımız dijital teknoloji çağında da “sanat” anlayışında değişimler yaşanıyor. Kripto sanat NFT, birçok alanda hayatımıza giren dijital yeniliklerden sadece bir tanesi. Üstelik NFT'ler dijital sanata kattıkları yeni anlamın yanı sıra, satış fiyatlarıyla da sanat geleceğini şekillendirebilecek güce sahipler. İşte, NFT hakkında bilmeniz gereken detaylar...

 

NFT Ne Anlama Geliyor?

NFT Ne Anlama Geliyor

Tam açılımı “Non Fungible Token” olan NFT, “takas edilemez dijital varlık” olarak tercüme edilebilir. Özünde bir tür kripto değer olan NFT, aynı zamanda bir sanat ve kültürel öge biçimi olarak da değer taşıyor. Bu nedenle kripto sanat NFT, tahsil edilebilir bir dijital varlık haline geldi.

 

Kripto Para ile NFT Arasındaki Fark Nedir?

NFT, bir kripto para birimi olan Ethereum temelli işlem görüyor. Blockchain işlem temelli olsa da NFT’nin benzersiz ve değiştirilemez oluşu, onu sıradan bir kripto paradan daha özel kılıyor. NFT bir başka dijital varlık ile takas edilemiyor, kripto paralar gibi parçalanamıyor. Eşsiz olması nedeniyle NFT aynı zamanda çoğaltılamıyor.

 

NFT Dijital Koleksiyonculuk mu?

Dijital ortamda üretilen herhangi bir ürün NFT olarak satılabiliyor. Yani dijital olarak depolanabilen ve eşsiz olduğu düşünülen her şey, NFT haline getirilebiliyor. Koleksiyon meraklılarının artık dijital koleksiyonculara dönüştüğünü söylemek çok da yanlış olmaz. Günümüzde değerli bir tablo satın alarak duvarınıza asmak yerine, bir NFT satın alarak onu saklayabilirsiniz. Bir fotoğrafı, bir şarkıyı ya da ses dosyasını hatta bir projeyi NFT olarak görmeniz ve satın almanız mümkün.

Diğer tüm sanat eserlerinde olduğu gibi NFT'lerin değerini de büyük ölçüde piyasa ve gördükleri talep belirliyor. Üstelik bazıları oldukça yüksek rakamlarla alıcı buluyor. Örneğin; Twitter'ın kurucusu Jack Dorsey ilk attığı tweet'i NFT olarak 2.5 milyon dolara sattı. Kripto eserler tasarlayan sanatçı Beeple'in "Everydays: The First 5.000 Days" isimli jpeg formatındaki NFT eseri, 96.3 milyon dolara alıcı buldu. Ülkemizden de Cüneyt Özdemir bir tweet'ini, Saba Tümer ise ikonik kahkahasını NFT olarak satan ünlüler arasında yer alıyor.

 

Sanat Nasıl Kriptoya Dönüştürülüyor?

2017 yılında geliştirilmeye başlanan NFT'ler bugün bir hayli yol almış görünüyor. Her sanatçı bugün farklı format ve alanlarda NFT üretmek için çalışıyor. Kısa GIF'lerden orijinal beste ve klipler gibi daha iddialı parçalara uzayan bir yelpazede, teknik olarak NFT yaratmak çok da zor değil. Dijital olarak üretilen eserleri blockchain altyapısına aktardıktan sonra kripto para cüzdanı ile ilişkilendirmek NFT yaratmak için yeterli. Bu süreç tamamlandıktan sonra geriye NFT'nin satışının yapılacağı dijital pazarı seçmek kalıyor.

 

NFT Nereden, Nasıl Alınıyor?

Ne satın almak istediğinize bağlı olarak farklı platformlardan NFT'lere ulaşmanız mümkün. Kart koleksiyoncularına özel sitelerden, video oyunlarına yönelik çevrimiçi aksesuarlara kadar pek çok NFT için farklı platformlar mevcut. NBA Top Shot, Open Sea, SuperRare, Nifty Gateaway ve Binance bu platformların en bilinenleri arasında yer alıyor. Bu ve benzer platformlarda NFT satışları genellikle açık arttırma ve teklif yöntemi ile yapılıyor. Tüm bu işlemler için bir dijital cüzdana ihtiyacınız var.

 

Neden NFT Satın Alınıyor?

Neden NFT Satın Alınıyor

Dijital ortamda kolaylıkla ulaşabileceğiniz bir şeyi satın almak konusunda aklınızda soru işaretleri olabilir. Örneğin ilgilendiğiniz NFT bir jpeg dosya ise; bunu kolaylıkla bir arama motoru vasıtası ile bulabileceğinizi düşünebilirsiniz. Üstelik bulduğunuz görseli bilgisayarınıza kaydederek ona sahip de olabilirsiniz. Ancak sahip olduğunuz şeyin bir "kopya" olduğunu bilmeniz gerekiyor. NFT satın alarak eserin orijinaline sahip olursunuz. Blockchain sistemi de NFT'nin orijinalliğini doğrulayacak biçimde çalışıyor. Ethereum sistemi üzerinden tek ve eşsiz bir kod ile eşleşen bir NFT satın alarak, ürünün tek sahibi olma ayrıcalığını satın almış oluyorsunuz. Sanatsal bir benzetme yapacak olursak bir Van Gogh reprodüksiyonu satın almak yerine orijinaline sahip olmanın mutluluğunu yaşayabilirsiniz.