BLOG

BLOG

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE, KÜLTÜRDEN KÜLTÜRE NİŞAN GELENEĞİ HAKKINDA BİLİNMEYENLER


nişan

Her toplumda evlilik kurumu farklı bir yere sahiptir ve bu durum, farklı kültürlere ait farklı ritüellerin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Evliliğe giden yolda atılan adımlardan biri de nişan geleneğidir. Geçmişten günümüze nişan merasimi, evlenmeyi planlayan çiftin ve ailelerinin birbirlerini daha iyi tanımalarını sağlamak için düzenlenmektedir. Kız isteme ve söz kesme merasimlerinin gerçekleştirildiği gün, aileler arasında bir nişan tarihi belirlenir ve nişan mekânı, nişan ritüelleri, karşılıklı beklentiler gibi konular hakkında bir karara varılır. Elbette günümüzde, geçmişten gelen nişan ritüelleri daha az uygulanır hale gelmiştir. Hatta birçok çift, söz ve nişan merasimlerini bir arada yapmayı ve birçok nişan ritüelini uygulamamayı tercih etmektedir. Biz bu yazımızda, geçmişten günümüze gelen nişan geleneğinin gerekliliklerini detaylı şekilde açıklamaya çalışacağız. İşte toplumumuzdaki nişan geleneğine göre sırasıyla yapılması gereken ritüeller...

Ayrıca; bu yazımızı da okumayı unutmayın: Nişan Neden Yapılır?

Nişan yükümlülükleri

nişan geleneği

Söz günü, nişan töreniyle ilgili tarih ve mekân gibi detaylar belirlendikten sonra; ailelere düşen bazı nişan yükümlülükleri vardır. Eğer nişan töreni salon veya otel gibi bir mekânda yapılacaksa nişanın tüm masraflarını kız tarafı üstlenir. Elbette bu ritüel geçmişten gelmektedir. Günümüzde aileler, bu masrafları eşit şekilde paylaşmayı daha çok tercih etmektedirler.

 

Nişan bohçası geleneği

Nişan töreni ister evde ister bir dış mekânda yapılacak olsun; öncesinde aileler birbirleri için nişan bohçası hazırlar. Bu geleneğin amacı, evliliği kutlamak için ailelerin birbirlerine hediyeler almasıdır. Buna göre; kız ve erkek tarafı, gelin ve damada şık bir sandık veya valiz içinde nişan bohçası hazırlamalıdır. Ayrıca yine gelinin anne- babasına ve kardeşlerine; damadın anne- babasına ve kardeşlerine bohçalar hazırlanabilmektedir. Elbette bu geçmişten gelen ritüeller de günümüzde eskiden olduğu kadar fazla ilgi görmemekte ve bazı çiftler anlaşarak birbirlerine bohça hazırlamamayı tercih etmektedirler. 

 

Nişan bohçasında neler olur?

Nişan bohçasına koyulacak hediyeler, yöreden yöreye farklılık gösterebilir. Bu nedenle; aileler bu süreçten önce nişan bohçası ile ilgili beklentilerini, birbirlerine sorarak öğrenirler. Nişan bohçası teslim edildikten sonra, misafirlere ve komşulara tek tek gösterilir; bu nedenle içerisinde yer alacak hediyelerin gösterişli olması tercih edilir. Erkek tarafının nişan bohçası için geline alacağı hediyeler genelde şu şekildedir: Gecelik takımı ve sabahlık, iç çamaşırı, terlik ve ayakkabı, bir takım kıyafet, makyaj malzemeleri, cilt bakım seti, parfüm, çanta, havlu, nevresim, nişan tepsisi, eşarp... Kız tarafı da aynı şekilde buna benzer hediyelerle birlikte damat bohçasını hazırlarlar.   

 

Nişan alışverişi

Nişan bohçası için yukarıda saydığımız hediyeler; genelde kayınvalide, gelin ve gelinin bir yakını ile birlikte alışverişe çıkılarak temin edilir. Nişan alışverişi geleneği için aileler, çok eski yıllardan beri genelde Eminönü, Fatih ve Kapalıçarşı'ya gitmeyi tercih ederler. Çünkü bu mekânlarda pek çok alışveriş seçeneği bulunur. Nişan alışverişi geleneği, günümüzde büyük ölçüde devam etse de çiftler bu alışverişi birlikte; yani aileler olmadan ve daha çok alışveriş merkezlerinde yapmayı tercih etmektedirler.

 

Nişan töreni 

Söz merasiminden nişan törenine kadar olan sürede, yukarı saydığımız tüm bu ritüeller yerine getirildikten sonra, sırada nişan töreni vardır. Nişan töreni kız evinde, yakın aile üyeleri arasında gerçekleştirilebileceği gibi; salon gibi bir dış mekânda, aileler ve dostların katılımıyla da gerçekleştirilebilir. Geleneğe göre, tüm nişan masraflarını kız tarafı karşılamalıdır. 

Nişan töreni sırasında gelin ve damat, bir aile büyüğünün yanında bir araya gelir; nişan yüzükleri kırmızı kurdele ile birbirine bağlı bir şekilde genç bir kız tarafından bir tepside tutulur. Aile büyüğü, nişan konuşması yaparak çiftlere yüzüklerini takar ve kurdeleyi keser. Ardından aile büyüklerinin eli öpülür, fotoğraflar çekilir ve yine yöreye bağlı olarak dans edilir. Nişan merasiminde ayrıca gelin adayına pırlanta; damat adayına ise saat takılır. 

Tüm bu ritüellerin ardından nişanlanan çiftin nişanlılığı, düğün gününe kadar devam eder. Nişan resmî bir adım değildir; sadece geçmişten günümüze süregelen ve çiftlerin evlenme niyetlerine aileleriyle paylaştıkları bir kutlama, bir gelenek olarak düşünülebilir. 

Nişan geleneği ve ritüelleri, toplumdan topluma değişiklik gösterebilmektedir. Mesela nişan yüzüğü... Bu konunun tarihiyle ilgili birçok farklı iddia bulunuyor. Biz de sizlerle bir tanesini paylaşalım istedik...

 

Nişan yüzüğünün tarihi

evlilik teklifi

Nişan yüzüğünün tarihinin M.Ö. 2000'lere kadar dayandığı iddia ediliyor. Eski Mısır döneminde birtakım bitkilere yüzük şekli verilirmiş. Bunun nedeninin ise sonsuzluk manasına gelen çember şeklinden esinlenilmesi olduğu düşünülüyor. Böylece, aşkın ölümsüzlüğü sembolleştirilmiş. 

Roma döneminde ise yüzük olarak bitki yerine demir tercih edilmeye başlamış ve sadece kadınlar tarafından takılıyormuş. Ancak bilinene göre yüzükle ilgili tüm medeniyetlerde tek bir ortak nokta var; o da yüzüğün daima sol elin dördüncü parmağına takılıyor olması. Bunun nedeninin ise bu parmaktan geçen bir damarın direkt kalbe ulaştığı inancı olduğu düşünülüyor. 

Zaman ilerledikçe artık yüzükler daha değerli metalden; yani altından yapılmaya başlamış. Nişan ve düğün yüzüklerinin birbirinden ayrılmasının ise 860 yılında Papa Nicolas'ın evliliğin bir nişanesi olarak, altın yüzüğü nişanlı çiftlere zorunlu kılmasıyla olduğu biliniyor. Bununla beraber, artık nişan ve düğün yüzükleri birbirinden tamamen ayrılmış.

Peki ya tek taş? Avusturya Arşidükü'nün nişanlısına elmas yüzük vermesi sonucu da nişan yüzüklerine eklenen ilk değerli taş, elmas olmuş. Pırlanta ve elmasın nişan yüzüğü olarak günümüze kadar gelmesi ise bu olayla bağdaşlaştırılıyor. Evlilik yüzükleri, bugüne kadar çeşitli işlemelere ve desenlere maruz kalarak ulaşmış.

İşte böyle uzun bir yolculuğun ardından, aynı hayatı paylaşmak üzere birbirlerine söz veren çiftlerin parmağına ulaşmış nişan yüzüğü. Ve bu gelenek, bugün de aynı şekilde yaşatılmaya devam ediyor...

 

Elite World Hotels & Resorts; şık mekânları ve eğlenceli konseptleri ile düğün gününüzde mutluluğu ve estetiği sizlere aynı tepside sunuyor. Düğün ve nikâh paketleri hakkında bilgi almak için:

Elite World Grand İstanbul Basın Ekspres Düğün

Elite World Grand İstanbul Küçükyalı Düğün

Elite World İstanbul Florya Düğün

 

Bu yazılarımız da ilgini çekebilir: