BLOG

BLOG

DÜĞÜN SONRASINDA ATLAMAMANIZ GEREKEN RESMİ İŞLEMLER


Telaşlı ve koşuşturmalı evlilik süreci, nikah ve düğün heyecanı, ardından balayı derken pek çok evli çift, evlendikten sonra yapması gereken bazı resmi işlemleri unutuyor veya erteliyor. Halbuki sıkıntı yaşamamak için bu işlemlerin mutlaka takip edilmesi gerekiyor. Zira bazı resmi işlemler yapılmadığı takdirde para cezası bile kesiliyor. Gelin evlilikten sonra nüfus kimliği, sürücü belgesi, pasaport, ikametgah gibi halletmeniz gereken resmi işlemlere ve değişikliklere birlikte göz atalım. 

 

Evlendikten Sonra Nüfus Kimliği Yenileme

Yeni tip kimlikler gelmeden önce, medeni hal ibaresini değiştirmek için çiftlerin kimlik yenileme başvurusu yapmaları gerekiyordu. Ancak yeni tip çipli kimliklerde medeni hal ibaresi kaldırıldığı için böyle bir zorunluluk kalmadı. Yine de yeni evlenen kadınların, evlendikten sonra eşinin soyadını alabilmesi için kimliklerini değiştirmeleri gerekiyor. Evlendikten sonra kimliği yenilemek için tanınmış bir süre zarfı bulunmuyor. Ancak resmi işlemlerde sıkıntı yaşamamak için fazla ertelememekte fayda var. Bu işlem için mevcut kimlik, aile cüzdanı, son 6 ayda çekilmiş olan bir adet biyometrik fotoğraf ve değerli kağıt bedelinin ödendiğini gösteren banka dekontu ile nüfus müdürlüklerine başvurabilirsiniz.

 

Evlendikten Sonra Soyadı İşlemleri Nasıl Yapılır?

Gelin adayları, aksi bir beyanda bulunmadığı takdirde eşlerinin soyadlarını alıyor. Kendi soyadını kullanmaya devam etmek isteyen gelin adaylarının, evlilik müracaatı esnasında ilgili formu doldurarak bunu beyan etmesi gerekiyor. Hem bekarken kullandıkları soyadını hem de eşinin soyadını kullanmak isteyen bireylerin ise yeni kimlik başvurusu sırasında bir dilekçe ile bunu bildirmeleri gerekiyor.

 

Evlendikten Sonra Sürücü Belgesi Yenileme

Tıpkı kimlikte olduğu gibi, evlenen kadınların soyadlarını değiştirmesi halinde sürücü belgelerini de yenilemeleri gerekiyor. Evlilik nedeniyle sürücü belgesi yenileme işlemleri nüfus müdürlüklerinde yapılıyor. Bu işlem için mevcut kimlik, sağlık raporu, biyometrik fotoğraf ve değerli kağıt bedelinin ödendiğini gösteren banka dekontu ile bulunduğunuz ilçenin nüfus müdürlüğüne başvuru yapabilirsiniz.

 

Evlendikten Sonra Pasaport Yenileme

Pasaport

Evliliğin ardından yapılması gereken pasaport yenileme işlemi, çiftler tarafından en çok ihmal edilen hususlardan biri. Zira kanunlara göre pasaport, aynı zamanda kimlik görevi görüyor ve nüfus cüzdanı ile aynı bilgileri taşıması gerekiyor. Bu nedenle evlilik sonrasında nüfus kimliğinde herhangi bir değişiklik yapılması halinde, pasaportun da aynı değişiklikler için yenilenmesi gerekiyor. Eşinizle birlikte yurt dışı seyahatine çıkarken son dakika sürprizi yaşamak istemiyorsanız, pasaport yenileme işlemini ihmal etmeyin. Bu işlem için ilçenizde bulunan nüfus müdürlüğüne başvurmanız yeterli.

 

Evlendikten Sonra İkametgah Değişikliği

Herhangi bir sebepten dolayı gerçekleşen ikametgah değişikliğinin resmi kurumlara bildirilmesi yasal bir zorunluluktur. Bu yüzden evliliğin ardından oturduğunuz adreste bir değişiklik olduysa, gerekli resmi işlemleri yapmanız gerekiyor. Yeni adreste adınıza kesilmiş su, elektrik, doğal gaz veya telefon faturası ya da kira sözleşmesi ile birlikte, nüfus müdürlüğüne başvurarak ikametgah değişikliği yapabilirsiniz. Evlendikten sonra 30 gün içerisinde değişmiş olan ikametgah adreslerini resmi kurumlara bildirmeyen çiftler için 94 TL para cezası uygulanıyor.

 

Evlendikten Sonra Aile Hekimi Değişikliği

Ev adresiniz başka bir mahalleye geçtiyse, aile hekiminizi de değiştirmelisiniz. İkametgah değişikliğinin ardından en yakın sağlık ocağına giderek yeni aile hekiminizin kim olacağını öğrenebilirsiniz. Aile hekimi değiştirme işlemlerinizi aynı zamanda e-Devlet üzerinden de kolayca halledebilirsiniz.

 

Evlendikten Sonra İş Yerinize Vermeniz Gereken Evraklar

evrak

Evlendikten sonra soyadı değişikliğinin resmi işlemlerde gözükebilmesi için sigortalı olarak çalıştığınız iş yerinize bunu bildirmeniz gerekiyor. İş yerleri bu işlem için genellikle sizden adres değişikliği formu ve evlilik cüzdanı fotokopisi talep ediyor.

 

Çiftler Arasında Yapılan Evlilik Sözleşmesi

Evlilikle ilgili en merak edilen konulardan biri de eşler arası mal paylaşımını ilgilendiren, evlilik sözleşmesi olarak da bilinen ‘yasal mal rejimi’ uygulaması. Bu uygulama, eşler arasında evlenmeden önce ya da evlendikten sonra mal paylaşımı ya da mal ayrılığı gibi edinilmiş mallara katılma rejimini belirliyor. Eğer mal rejimi sözleşmesi istiyorsanız eşinizle konuşarak kanunda belirlenen "mal ayrılığı rejimi", "paylaşmalı mal ayrılığı rejimi" ve "mal ortaklığı rejimi" seçeneklerinden durumunuza uygun olanını seçebilirsiniz. Mal rejimi sözleşmesi, evlilik başvurusu sırasında veya evlendikten sonra da yapılabilir.

 

Elite World Hotels & Resorts; şık mekânları ve eğlenceli konseptleri ile düğün gününüzde mutluluğu ve estetiği sizlere aynı tepside sunuyor. Düğün ve nikâh paketleri hakkında bilgi almak için:

Elite World Grand İstanbul Basın Ekspres Düğün

Elite World Grand İstanbul Küçükyalı Düğün

Elite World İstanbul Florya Düğün

 

Bu yazılar da ilginizi çekebilir: