BLOG

BLOG

BİRBİRİNDEN LEZİZ TATLAR ÇIKARABİLECEĞİNİZ 9 ET PİŞİRME TEKNİĞİ


Et pişirme yönteminiz ete tadını veren en önemli adımdır. İyi bir kasaptan iyi et almak; o eti iyi bir şekilde marine etmek tabii ki önemlidir. Fakat iyi bir et, kötü pişirme tekniği ile heba olabilir. Ortalama bir et ise iyi bir pişirme tekniğiyle muhteşem bir lezzete kavuşabilir. Peki genel olarak; hangi pişirme teknikleri ette nasıl bir etki bırakır? İşte birbirinden leziz tatlar çıkarabileceğiniz et pişirme teknikleri.

 

Et Pişirme Teknikleri: Sote Kavurma

Sote kavurma

Hızlı yemek hazırlamayı sevenlerin tercih ettiği bir yöntem olan sote kavurma oldukça lezzetli bir yöntemdir. Bu yöntemde besinler küçük ve ince olarak parçalanır. Sote kavurma, yapışmaz tava veya çok az yağ katılarak normal tavada yapılabilir. Bu yöntem sürekli karıştırma gerektirdiği için besinlerin özsuyu dışarı çıkmaz ve besin değerleri düşmez.

 

Et Pişirme Teknikleri: Haşlama

Bir gurme tekniği olarak adlandırılmasa da en sağlıklı et pişirme tekniklerinden bir tanesi haşlamadır. Haşlama tekniği ile etin besin değeri ve aroması kaybolmaz. Bununla birlikte haşlanmış et oldukça kolay bir şekilde sindirilebilir. Bu teknikte ete havuç, soğan ve patates gibi sebzeler ile aromatik bir tat kazandırılabilir. Tabii ki haşlama yaparken et yüksek ısıda sertleşebilir. Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta suyun kaynatılması ve daha sonrasında etin suya koyularak düşük ısıda kaynatılmaya devam edilmesidir.

 

Et Pişirme Teknikleri: Fırınlamak

Eti fırınlamak

Et ürünlerinde sevilen bir pişirme tekniği olan fırınlamada, fırın önceden 150- 200 derece arasında ısıtılmalıdır. Et iyi kızarmadıysa üzeri açılabilir, çok kızardıysa üzeri kapatılabilir. Fırınlamanın en önemli avantajı ekstra yağa gerek kalmamasıdır.

 

Et Pişirme Teknikleri: Rosto

Rosto yöntemi; etin üstü açık biçimde, sıvı eklemeden, sık yağlayarak, orta sıcaklıkta ve kuru ısı kullanılarak pişirilmesidir. Bu yöntem toplumumuzda sık olarak kullanılmasa da oldukça lezzetlidir.

 

Et Pişirme Teknikleri: Ağır Ateşte Pişirme

Son zamanların en sevilen pişirme yöntemi olan ve uğruna restoranlar açılan ağır pişirme tekniğinde ete sıvı eklenmez veya çok az eklenir. Bu şekilde et ağır ağır pişer; aroması kaybolmaz ve inanılmaz lezzetli olur. Uzun bir bekleme süresi olsa da; yendiği zaman hissedilen yumuşaklık ve alınan lezzet beklemeye değer olduğunu kanıtlar niteliktedir.

 

Et Pişirme Teknikleri: Kızartma

Sağlık açısından pek faydalı olarak görülmeyen ama oldukça lezzetli bir alternatif olan bir diğer yöntem kızartmadır. Bu yöntemin özü, eti yükselen ve sabit sıcaklıklarda sıcak yağ banyosunda pişirmektedir. Kızartma tekniği iki gruba ayrılır. Bu yöntemler derin yağda kızartma ve az yağda kızartmadır. Kızartma yapılacak yağın hafif, tortusuz ve berrak olmasına özen gösterilmelidir. Aynı zamanda yağ ne akıcı ne de yoğun olmalıdır. Et orta karar bir yağda pişirilmeli ve sıcak yağ içine takviye yapılmamalıdır. Kızartma tekniği ile et pişirirken ideal yağ sıcaklığı 200 ile 250 derece arasıdır.

 

Et Pişirme Teknikleri: Izgara

Izgara yönteminde yiyecekler direkt olarak ısıya tabi tutulur. Bu teknikte etin her tarafının pişmesi oldukça önemlidir. Etin her tarafının piştiğinden emin olmak için ızgaraya temas eden yüzey 3 veya 5 dakika arası değiştirilmelidir. Eğer açık havada ızgara yapılıyorsa et kesinlikle kömüre temas etmemelidir ve kömür kor olmalıdır.

 

Et Pişirme Teknikleri: Poşe & Glaze

Poşe ve glaze yöntemi iki ayrı yöntemdir. Nemli- ıslak pişirme tekniği olarak bilinen poşede, et kısmen suda kısmense buharda pişmektedir. Bir diğer yöntem olan glaze yöntemi dünya mutfağında sıkça uygulanmaktadır. Bu yöntemde etin dışı pişme suyu ile kaplanmaktadır. Bu sayede et hem vitaminli hem de lezzetli olmaktadır.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: