BLOG

BLOG

Spor Öncesinde ve Spor Sonrasında Uygulayabileceğiniz Beslenme İpuçları


spor oncesi ve sonrasi beslenme

Sağlıklı ve aktif bir yaşama gönül vermiş herkes bilir ki hareket etmek, vücudumuzun doğasında var. Düzenli olarak egzersiz yapmak hem fiziksel hem de zihinsel olarak çok daha sağlıklı hissetmemiz ve daha mutlu bir yaşam sürmemiz için de harika bir aktivite!

Elbette ki spor yapmak kadar, spor öncesinde ve sonrasında doğru beslenmek de önemli. Gelin, daha sağlıklı bir egzersiz programı için uygulayabileceğiniz beslenme ipuçlarına yakından bakalım.

Ayrıca; bu yazımızı da okumayı unutmayın:  Sabah Dinç Olmak İçin Ne İçilmeli?

Spor Öncesi Beslenme İpuçları

Spor öncesi beslenme, vücudunuzun egzersiz sırasında ihtiyaç duyacağı enerjinin sağlanmasına yardımcı olur. Antrenman sırasında kendinizi enerjik hissetmeniz, yağ yakımını desteklemeniz ancak doğru beslenme programını uyguladığınızda mümkün olabilir.

 

Yeterli miktarda su tüketin

Egzersiz öncesinde yeterli sıvı alımı, vücudun egzersiz sırasında kaybedeceği sıvı miktarını dengelemeye yardımcı olur. Vücudunuzun susuz kalması, egzersiz performansınızı olumsuz yönde etkileyebilir ve hatta sağlık sorunlarına yol açabilir. Sıvı alımı, vücudunuzun ısısını düzenleme ve kasların çalışmasını destekleme gibi önemli fonksiyonları da yerine getirir. Egzersiz öncesinde yeterli miktarda sıvı tüketmek, vücudunuzun hidrasyon sağlamasına yardımcı olur, böylece egzersiz sırasında daha iyi performans gösterebilirsiniz.

 

Karbonhidrat demek enerji demek!

karbonhidrat

Spor öncesi karbonhidrat tüketimi, vücudunuzun egzersiz sırasında kullanacağı enerjinin ana kaynağı. Karbonhidratlar, kaslarınızın çalışması için gerekli olan glikozu barındırır. Egzersiz öncesi yeterli miktarda karbonhidrat tüketimi, vücudunuzun glikoz depolarını doldurmasına ve egzersiz sırasında daha uzun süre enerji sağlamasına yardımcı olur. Ancak karbonhidratı hangi besinlerden aldığınız son derece önemlidir. Tahıllı ekmek, meyve ve sebze gibi gıdalar spor öncesinde tüketim için uygun olur. 

Spor öncesi karbonhidrat tüketimi ayrıca, egzersiz sonrası yorgunluk ve kas hasarını da azaltmaya yardımcı olabilir. Kaslarınızın yakıt kaynağı olarak kullanabileceği yeterli miktarda karbonhidrat tüketimi, kas hasarını azaltır ve iyileşme sürecini hızlandırır. Ayrıca karbonhidratların sindirimi ve emilimi, diğer makro besinlerin (protein ve yağ) sindirimi ve emiliminden daha hızlıdır. Bu nedenle, egzersiz öncesi tüketilen karbonhidratlar, enerji sağlamak için daha hızlı kullanılabilir.

 

Yağlı gıdalardan kaçının

Spor öncesi yüksek yağlı ve şekerli gıdalardan kaçınmak gerekir; çünkü yağlı gıdaların sindirimi diğer besinlere göre daha yavaş ve uzun sürebilir. Bu durum, egzersiz sırasında vücudun enerji sağlaması için gerekli olan karbonhidratların yavaşça sindirilmesine ve emilmesine neden olabilir. Ayrıca, yağlı gıdalar sindirimi yavaşlatabilir, bu da egzersiz sırasında rahatsızlık ve hazımsızlık hissi yaratabilir. Aşırı yağ tüketimi, egzersiz sırasında vücudunuzun kana yoğunlaşan yağlardan dolayı daha az oksijen ve besin almasına neden olabilir ve egzersiz performansınızı olumsuz yönde etkileyebilir.

 

Spor Sonrası Beslenme İpuçları

Spor sonrası beslenme, vücudun kasların yenilenmesi ve onarılması için ihtiyaç duyduğu besinleri almasını yarar. Vücudun zinde kalması ve kas yapısının desteklenmesi için spor sonrası beslenme alışkanlığı büyük önem taşır. Ancak spordan hemen sonra yemek yemek doğru değildir.

 

Protein tüketimi şart

protein

Spor sonrasında protein tüketmek, kas onarımı ve yenilenmesini sağlar. Egzersiz sırasında kaslarınızda küçük yırtıklar ve hasarlar oluşabilir. Bu hasarlar, kasların yenilenmesi ve büyümesi için proteinlere ve proteinlerin yapı taşı olan amino asitlere ihtiyaç duyar.

Protein tüketimi kasların hızlı bir şekilde yenilenmesine ve iyileşmesine yardımcı olur, böylece sonraki egzersizlerde daha iyi performans göstermenize olanak tanır. Et, süt ve süt ürünleri, yumurta, tavuk, balık gibi hayvansal gıdalar ve kuru baklagiller protein ihtiyacını karşılayabilir.

 

Antioksidanlar kasları iyileştirir

Spor sonrasında antioksidan açısından zengin yiyecekler tüketmek, egzersiz sırasında oluşan serbest radikallerin zararlı etkilerini azaltır. Egzersiz sırasında metabolizmanız hızlanır ve oksijen tüketimi yükselir, bu da serbest radikallerin üretimini artırır. Serbest radikaller, hücrelere zarar vererek inflamasyona ve hasara neden olabilirler.  Antioksidan açısından zengin yiyecekler arasında meyveler (özellikle yaban mersini, böğürtlen, çilek ve kiraz), sebzeler (özellikle koyu yeşil yapraklı sebzeler, havuç, domates ve kırmızı biber), çeşitli baharatlar (özellikle zencefil, tarçın ve karanfil), ceviz ve badem gibi kuru yemişler, çeşitli çaylar ve kahve yer alır.

 

Yine bol bol su için

Spor sonrasında bol su içmek, vücudun su kaybını ve elektrolit dengesizliğini gidermeyi sağlar. Egzersiz sırasında terleme yoluyla su ve elektrolitler (sodyum, potasyum, klorür vb.) kaybedilir. Bu nedenle, egzersiz sonrasında bol miktarda su içmek, vücudun su dengesini yeniden sağlamasına ve vücuttaki elektrolit seviyelerinin normal seviyelerine geri dönmesine yardımcı olur. Spor sonrasında yeterli miktarda su içmek ayrıca kaslarınızın iyileşmesine ve yenilenmesine de fayda sağlar. 

 

Spor Sonrasında Fit Life Spa & Health Center'da Rahatlayın!

Keyifli bir antrenmanın ardından spa keyfi yaparak vücudunuzu dinlendirebilirsiniz. Spordan sonra tercih edebileceğiniz spa ve masaj, kaslara kan akışını artırarak vücudun zindeliğe ulaşmasını, bedenin dinlenmesini sağlar. Elite World Hotels & Resorts ailesine bağlı Fit Life Spa & Health Center'ların altı farklı lokasyonda sunduğu hizmetlerle keyifli bir deneyim yaşayabilirsiniz. Siz de sporunuzu yaptıktan sonra Osmanlı mimarisinde tasarlanan Türk hamamında rahatlamak, farklı yöntemler sunan kişiye özel masaj paketleriyle günün yorgunluğunu atmak için Fit Life Spa&Health Center ile iletişime geçebilirsiniz. 

 

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: