BLOG

BLOG

Sağlıklı ve Pratik 5 Kış Çorbası Tarifi


Soğuk havalara ve hastalıklara karşı direnmek için bağışıklık sistemini güçlendirmek gerekiyor. Bunun için sağlıklı besinler tüketmek çok önemli. Bu noktada tüketebileceğiniz en etkili besinlerden biri, zengin içeriği ve lezzetiyle sıcacık çorbalar. İşte, soğuk havalarda hem içinizi ısıtacak hem bağışıklık sisteminizi destekleyecek birbirinden lezzetli ve sağlıklı kış çorbaları.


Sebzeli Kış Çorbası

Sebzeli kış çorbası; kış mevsiminin besleyici sebzeleri olan kereviz, brokoli, ıspanak, havuç ve pırasa içeriyor. Bu besleyici ve lezzetli çorba, mevsim sebzeleriyle beslenmek isteyenler için ideal bir seçenek. Sıvı ve lif oranı yüksek olan sebzeli kış çorbasının kalorisi de oldukça düşük. Diyet tariflerine de ekleyebileceğiniz çorbanın yapımı da oldukça kolay. 

Malzemeler

  • 2 adet pırasa
  • 1 küçük boy kereviz 
  • 1 parça kereviz sapı
  • 1 demet küçük boy brokoli
  • 6-7 adet kök ıspanak
  • 1 adet orta boy havuç
  • 1 adet orta boy patates
  • 2 diş sarımsak
  • 1 adet orta boy soğan

Yapılışı

Bütün malzemeleri ayıklayıp temizleyin. Ardından sebzeleri küçük küçük doğrayın. Malzemelerin tamamını bir tencereye koyun ve üzerine yaklaşık 1,5 litre su ve iki yemek kaşığı zeytinyağı ilave edin. Orta ölçek ateşte sebzeler yumuşayana kadar pişirin. Pişen sebzeleri süzgeç veya blenderdan geçirin. Son olarak tercihinize göre çorbaya tuz ve karabiber ekleyin. Çorbayı, nane veya kırmızıbiberle süsleyerek servis yapabilirsiniz.


Sütlü Bal Kabağı Çorbası 

A vitamini ve alfa-beta karoten içeren bal kabağı, bağışıklık sistemini daha güçlü kılıyor. Yüksek posasıyla tokluk hissi de yaratan bal kabağı, bu özelliği sayesinde bağırsak sağlığını korumaya da yardımcı oluyor. Siz de lezzetli bir sütlü bal kabağı çorbasıyla hastalıklardan korunabilirsiniz. 

Malzemeler 

  • 7-8 adet küp küp doğranmış bal kabağı
  • 1 adet doğranmış kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • Zeytinyağı 
  • 1 su bardağı süt 

Yapılışı 

Kabak, kuru soğan ve sarımsağı bir tencerenin içinde zeytinyağı ile hafif kavurun. Kavurduğunuz sebzelerin üzerine 2,5 su bardağı su ilave edin. Kaynatma işlemi tamamlandıktan sonra sebzeleri blenderdan geçirerek homojen bir kıvam elde edin. Daha sonra içerisine 1 su bardağı süt ekleyerek karışımı bir kez daha kaynatın. Kaynatma işlemi tamamlandıktan sonra çorbaya tuz ve karabiber ekleyebilirsiniz. Damak zevkinize göre zencefil ve muskat rendesi de kullanabilirsiniz.


Zencefilli Havuç Çorbası 

Havuç, kandaki kolesterol oranını düşüren bir sebze. Bu yönüyle kalp ve damar hastalıklarını önleyici görev üstlenen havuç, cilde tazelik de verir. Kış aylarında zencefilli havuç çorbası tüketerek kendinizi daha zinde hissedebilirsiniz. 

Malzemeler 

  • 4 adet orta boy havuç 
  • 1 tatlı kaşığı taze zencefil rendesi
  • 1 adet küçük boy patates 
  • 1 adet defne yaprağı 
  • 3 diş sarımsak 
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • Tavuk suyu 

Yapılışı 

Öncelikle havuç ve patatesi aynı boyutlarda doğrayın. Ardından bir tencerede zeytinyağı ile birlikte patates, havuç, sarımsak, zencefil ve defne yaprağını kavurun. Kavurduktan sonra sebzelerin yumuşaması için bir süre kapağını kapatarak bekleyin. Sebzelerin yumuşamasının ardından kalan malzemeleri de ilave ederek pişirin. Pişirme işlemi de tamamlandıktan sonra defne yaprağını içinden çıkarın ve sebzeleri blenderdan geçirin. 

Brokoli Çorbası 

Brokoli, yüksek lifli bir kış sebzesi. Bu nedenle sindirim sistemini destekler. Antioksidan ve anti inflamasyon özellikleriyle bağışıklık sistemine katkı sunan sebze, aynı zamanda kalp dostu. Brokolinin ve leziz çorbasının düşük kalorili olması da bir başka artısı.


Malzemeler 

  • 1 adet brokoli 
  • 1 adet soğan 
  • 2 diş sarımsak 
  • 250 ml süt 
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı un
  • Tuz ve karabiber 

Yapılışı 

Küp küp doğranan soğanları uygun bir tencereye alın ve zeytinyağıyla pembeleşene kadar kavurun. Soğanlar pembeleşmeye başlayınca brokoli ile beraber su ve baharatları da ekleyerek karıştırın ve sebzeleri pişmeye bırakın. Bu sırada ayrı bir tavada tereyağını eritin ve üzerine unu ekleyerek un kokusu çıkana kadar kavurun. Ardından içerisine süt ve ezilmiş sarımsağı ilave ederek yaklaşık 10 dakika kadar pişirin. Çorba piştiğinde sebzeleri blenderdan geçirin. Son olarak çorbanın içerisine tereyağıyla hazırlanan sosu ilave edin. 

Kereviz Çorbası

Lif açısından zengin olan bir diğer sebze de kereviz. Yüksek lifli yapısıyla sindirime yardımcı olduğu gibi mide asidini de dengeler. Damar sağlığını korur ve yüksek tansiyonu düşürür. Kerevizin vücuttaki iltihabın atılmasına yardımcı olduğunu da belirtelim. Sıcacık bir kereviz çorbasıyla sebzenin tüm faydalarından yararlanabilirsiniz. 


Malzemeler

  • 1 adet kereviz
  • 1 adet havuç
  • 1 adet soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı kırmızı mercimek
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz

Yapılışı

Tüm sebzeleri benzer boyutlarda küp küp doğrayın. Bir tencereye yağ ilave edin ve ısınmasını bekleyin. Yağ ısınınca sarımsak ve soğanı ekleyerek kavurun. Akabinde sebzeleri de tencereye ilave edin. Yaklaşık beş dakika boyunca bütün malzemeleri kavurun. Kavurma işlemi tamamlandıktan sonra karışıma mercimekleri ekleyin. Dilediğiniz baharatları ve suyu da karışıma ekledikten sonra sebzeleri pişmeye bırakabilirsiniz. Pişirme işlemi tamamlandığında çorbanız hazır.