BLOG

BLOG

İZOLASYON SÜRECİNDE KEYİFLİ VAKİT GEÇİRMENİZE YARDIMCI MUTLAKA OKUMANIZ GEREKEN 15 TÜRK VE DÜNYA KLASİĞİ KİTAP


Coronavirüs salgını sebebiyle bir süredir evlerimizde izole olmuş şekilde zaman geçiriyoruz. Birçoğumuz evde geçen bu önemli zamanı hem fiziksel sağlığımızı hem de zihinsel sağlığımızı destekleyecek aktivitelerle verimli kılma peşindeyiz. Gerçekten de bu süreç hayatın yoğunluğu içerisinde yapmak isteyip zaman bulamadığımız kitapları okumak, filmleri izlemek ve ailemizle paylaşımda bulunmak için biçilmiş kaftan niteliğinde! Biz de bu nedenle, yazımızda, izolasyon sürecinde keyifli vakit geçirmenize yardımcı, mutlaka okumanız gereken Türk ve Dünya klasiği kitapları bir araya getirdik! İşte acilen edinmeniz gereken 15 kitap!

 

1. Saatleri Ayarlama Enstitüsü, Ahmet Hamdi Tanpınar

Türk edebiyatının klasikleri arasında yer alan Saatleri Ayarlama Enstitüsü, Türk kültüründe önemli bir mesele olan Doğu- Batı çelişkisi üzerine yazılmış muhteşem bir alegorik yapıt. Ayrıca edebiyatımızın da en güçlü romanlarından birisi.

 

2. İnce Memed, Yaşar Kemal

Türk edebiyatının usta isimlerinden Yaşar Kemal'in İnce Memed'i, eminiz her okur için oldukça özel bir yere sahiptir. Bu destansı roman, muazzam Türkçesi ve insanda isyan, coşku gibi önemli duygular uyandıran hikayesi ile mutlaka okunması gerekenler arasında ilk sıralarda yer almalı.
 

3. Anayurt Oteli, Yusuf Atılgan

Türk edebiyatında modernizmin önemli yazarlarından Yusuf Atılgan'ın ikinci romanı olan Anayurt Oteli, Zebercet isimli baş karakterin iç dünyası üzerine kuruludur. Bu benzersiz romanın Ömer Kavur yönetmenliğinde 1986 yılında yapılan film uyarlaması da en az kitap kadar başarılıdır.

 

4. Tutunamayanlar, Oğuz Atay

tutunamayanlar

Türk edebiyatının ‘'kült'’lerinden biri olan Tutunamayanlar, zamanında okuyucuya ulaşamasa da günümüzde hak ettiği değeri fazlasıyla görmekte. Edebiyatımızda modernist romanın zirvesi kabul edilen bu önemli roman müthiş dili, gözlem derinliği ve kara mizahı ile geçmişten bugüne birçok yazar ve okura ilham olmuş durumda.

 

5. Acımak, Reşat Nuri Güntekin

Türk edebiyatı klasiklerinden Acımak, küçük yaşta yaşadıkları sebebiyle acıma duygusunu kaybeden bir öğretmenin hayatını konu alır. Çok çabuk bitirilebilecek kısa soluklu bir roman olan Acımak, Reşat Nuri eserlerine yeni başlayacaklar için ilk kitap olarak son derece ideal olabilir.

 

6. Kuyucaklı Yusuf, Sabahattin Ali

kuyucaklı yusuf

Edebiyatımızın önemli kalemlerinden Sabahattin Ali'nin Kuyucaklı Yusuf'u, Türk edebiyatındaki eşkıya ve başkaldırı romanlarının öncüsüdür. Bir üçlemenin parçası olarak tasarlanan hikâye, yazarın erken ölümü nedeniyle tamamlanamamıştır.

 

7. Bereketli Topraklar Üzerinde, Orhan Kemal

Edebiyatımızın önde gelen romancılarından Orhan Kemal'in bu eseri, onun baş yapıtı olarak kabul edilir. Roman birinci baskısında 288 sayfa yayınlanmış, ancak 10 yıl sonraki ikinci baskısında yazar tarafından adeta yeniden yazılarak 427 sayfaya çıkmıştır. Eserin bu özelliği son derece dikkat çekicidir.

 

8. Kara Kitap, Orhan Pamuk

Nobel Edebiyat Ödüllü yazar Orhan Pamuk'un Kara Kitap'ı, Türk edebiyatında bir kilometre taşı olarak nitelendirilir. Eserde farklı anlatım teknikleri ile İstanbul, dünya çapında bir edebiyat kenti haline getirilmekte ve arayış hikayeleri postmodern biçimde sunulmaktadır.

 

9. Bülbülü Öldürmek, Harper Lee

bülbülü öldürmek

Dünya edebiyatının önemli yazarlarından Harper Lee'nin bu eseri, ırkçılığı konu edinir. Konu, bir çocuğun bakış açısından anlatıldığı için anlatımda çocuklara has duyarlılık görülmektedir. Bülbülü Öldürmek, benzersiz anlatımı ve sürükleyici hikayesi ile gelmiş geçmiş en çok okunan kitaplar arasındadır.

 

10. Dönüşüm, Franz Kafka

En önemli dünya klasiklerinden Dönüşüm, 20. yüzyılın kusursuz sanat eserlerinden biri olarak nitelendirilir. Kafka'nın sade ve minimalist üslubu, okura olağanüstü zenginlikte bir imge yelpazesi sunmaktadır.

 

11. Yüzyıllık Yalnızlık, Gabriel García Márquez

Dünya edebiyatının en önemli yazarlarından Márquez, bu eseri ile1982 Nobel Edebiyat Ödülü'nün sahibi olmuştur. Yazar bu eserinde büyükannesinin anlattığı masallardan, renkli akrabalarına kadar tüm gerçek kişilerini masalsı bir anlatımla kaleme almıştır. Bundandır ki Yüzyıllık Yalnızlık, büyülü gerçekçiliğin en önemli yapıtı olarak kabul edilmektedir.

 

12. Kendine Ait Bir Oda, Virginia Woolf

Kendine Ait Bir Oda

Feminist yazar Virginia Woolf'un Kendine Ait Bir Oda'sı, Shakespeare'in yetenekli olduğu halde kız olduğu için kendine ait bir odası olmayan, hayatı erkekler tarafından yönlendirildiği için başarısızlık içinde ölen hayali kız kardeşi Judith'in hikayesini konu alır. Eser, feminist hareketin klasik kitaplarından biridir. 

 

13. Yaşlı Adam ve Deniz, Ernest Hemingway

Dünya edebiyatının önemli isimlerinden Hemingway'in Yaşlı Adam ve Deniz'i, Kübalı bir balıkçının denizde dev bir kılıçbalığı ile olan mücadelesini konu alır. Son derece sade ve kuvvetli kelimelerle anlatılan hikâye, yazarın ölümsüz eserlerinden biridir.

 

14. Gülün Adı, Umberto Eco

Umberto Eco'nun Gülün Adı isimli romanı, 1300'lerin İtalya'sında bir manastırda geçen cinayet soruşturmasını konu alır. Ortaçağ Hristiyan dünyasını derinlemesine irdeleyen bu tarihsel roman aynı zamanda oldukça sürükleyici bir polisiye öyküdür.

 

15. Fareler ve İnsanlar, John Steinbeck

Pulitzer ve Nobel Edebiyat Ödülü'nün sahibi John Steinbeck'in bu eseri, modern dünya edebiyatının başyapıtlarından biridir. Eser, kendilerine ait bir ev ve arsa alma ümidiyle bir çiftliğe çalışmaya giden iki arkadaşın zorlu yaşam mücadelesini konu almaktadır. 

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

İstanbul'u Anlatan 10 Roman

Evden Gezebileceğiniz 7 Sanal Müze

Evde Uygulanabilecek Meditasyon Teknikleri Nelerdir?

Evde Yapılabilecek 8 Egzersiz Türü