BLOG

BLOG

İŞ HAYATINDA ZAMANINIZI VE ENERJİNİZİ ORGANİZE ETMEK İÇİN ÖNERİLER


Yoğun tempolu iş hayatında her zaman enerjik ya da dakik olmayı kim istemez ki? Ancak bazen yapmanız gereken kısa ve basit bir iş bile gözünüzde devleşiyor olabilir. Bazen de kendinizi karmakarışık bir ortamda ya da ruh halinde bulabilirsiniz. Bu gibi durumlarda düzenli olmanın önemini anımsayabilirsiniz. İşte, size çalışma yaşamınızda zamanınızı ve enerjinizi organize etmenize yardımcı olabilecek öneriler…

 

Yapılacaklar Listesi Hazırlayın

Yapılacaklar Listesi Hazırlayın

Zamanınızı verimli kullanmak adına güne yapılacaklar listesi hazırlayarak başlayabilirsiniz. Böylece kısıtlı çalışma saatinizi etkili bir şekilde yönetebilirsiniz. Elinizde bir liste olduğunda hangi işlere öncelik vereceğinizi seçmek kolaylaşır. Listenizdeki maddelerin her biri için harcayacağınız süreyi tahmin ederek yanına yazın. Ayrıca fazladan vakit kalması ihtimaline karşı listeye bonus görevler dahi ekleyebilirsiniz. Tahminleriniz başta tutarlı olmasa bile zamanla gerçekçi bir hâl aldığını görebilirsiniz. Üstelik tamamladığınız maddeleri işaretlemek motivasyonunuzu artırabilir. Bunlarla birlikte hatırlatıcılar ve alarmlar kurabilirsiniz. Projenizin teslim tarihi, randevular ya da küçük bir kahve molası fark etmez. Unutmamak ve kaçırmamak için telefonunuzda alarm kurabilir, akıllı cihazınıza hatırlatıcı ekleyebilirsiniz.

 

Masanızı ve Odanızı Düzenleyin

Çalışma ortamınızı sade ve düzenli biçimde dizayn ederek fazlalıklardan kurtulun. Dikkatinizi dağıtan ve gereksiz gördüğünüz ne varsa bir kenara kaldırın. Yalnızca ihtiyacınız olan malzemeler elinizin altında bulunmalı. Pozitif enerjinizi artırmak için masanızın üstüne küçük bir bitki koyabilirsiniz. Dilerseniz daha büyük bir ofis bitkisini odanızda bulundurmayı da tercih edebilirsiniz. Bitkiler yalnızca ortamdaki havayı temizlemekle kalmaz, aynı zamanda sizi mutlu eder. Tabii masanızın bulunduğu konum da oldukça önemli. Mümkünse bol oksijen ve güneş alan ya da iyi ışıklandırılmış bir alanda çalışmayı tercih etmek, daha enerjik olmanıza katkı sağlar.

 

Gerçekten Dinlenin

Gerçekten Dinlenin

İş zamanı iş, mola zamanı mola... Dinlenmenin hakkını verin. Molaya çıktığınızda yaptıklarınızı, yapacaklarınızı, stresinizi bir kenara bırakarak kendinizi rahatlamaya bakın. Yorgunluğu atma yöntemleri herkes için farklı olabilir. Hafif nefes egzersizleri, müzik dinlemek, sıcak bir içecek, rahat bir koltuk, belki de kısacık bir şekerleme... Sizi gerçekten rahatlatacak eylemi keşfedin. Etkili bir dinlenmenin ardından çok daha verimli ve enerjik olduğunuzu görebilirsiniz.

 

Spor ve Egzersiz Rutini Oluşturun

Düzenli egzersiz yapmanın faydalarını saymakla bitiremeyiz. Sevdiğiniz sporu keşfedip egzersiz yapmayı günlük rutinlerinize dahil etmenin, enerjiyi artırmaktan stresi azaltmaya dek birçok etkisi var. Güzel havada birazcık yürüyüşün ne kadar iyi hissettirdiğini bir düşünün. Bu olumlu hislerin iş hayatınıza katkısını gözden kaçırmayın. Özellikle iş yerinize ya da evinize yakın bir spor merkezi bulabilirsiniz. Böylece zamandan tasarruf edebilirsiniz. Ayrıca meditasyon yaparak daha zinde olabilir, stres yönetiminde başarılı olabilirsiniz.

 

Odaklanın

İşe birkaç derin nefes alıp vererek başlayın. Zihinsel yoğunluğunuzu yapacağınız iş üzerinde toplayarak yol haritanızı çizin. Önceliklerinizi belirmek zaman kazanmanızı sağlar. Çalıştığınız esnada araya başka bir şeyin girmesine, dikkatinizin dağılmasına izin vermeyin. Dilerseniz enstrümantal müzikler dinleyerek bir yandan rahatlayabilir bir yandan da konsantrasyonunuzu artırabilirsiniz. Eğer odaklanma konusunda sorun yaşıyorsanız bazı teknikleri öğrenmeniz ve uygulamanız oldukça faydalı olabilir. Bu sayede odağınıza kendinizi alabilir ve duygusal zekâ gelişimizi destekleyebilirsiniz. Ardından kendinizi yönetmekle başlayan süreci, işinizi ve başkalarını yönetmekle sürdürebilirsiniz.

 

Sosyalleşmeyi İhmal Etmeyin

Sosyalleşmeyi İhmal Etmeyin

Çalışma arkadaşlarınızla tanışmak, molalarda hoş sohbetler etmek iş stresini hafifletebilir. İçten bir gülümseme ve iyi günler dileğinde bulunma, sosyalleşmenin en basit adımları arasında. Eğer ekip halinde çalışıyorsanız birbirinizi tanımak iş uyumunuzu da artırabilir. Sosyalleşmek, iş yerinde oluşabilecek güvensiz ve sağlıksız rekabet ortamını da engeller. Pozitif bir ortamda ise üreticiliğiniz ve yaratıcılığınız artmaya meyilli olur.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: